13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialSeful DGIPI Dolj: afaceri dubioase cu Alro Slatina

Seful DGIPI Dolj: afaceri dubioase cu Alro Slatina

Seful serviciului de nformatii din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor Dolj, comisarul Ioan Popa Cazan (ginerele unui colonel de Securitate),  face afaceri de succes, in familie,  cu combinatele Alro si Alumil Slatina. Comisarul Cazan se plaseaza astfel la limita legii, deoarece statutul sau de politist insarcinat cu protectia informatiilor intra in conflict de interese cu activitatile economice pe care le presteaza prin intermediul rudelor sale. Mai mult,  castigurile din afaceri nu sunt trecute in declaratia de avere, ceea ce-l face pasibil de fals in acte publice.

Comisarul Ioan Popa Cazan, seful Directiei de Protectie a Informatiilor din cadrul MAI Dolj,  a creat o retea financiara  de aproape 15 firme care deruleaza afaceri de cateva sute de miliarde de lei vechi pe an.  Cele mai profitabile contracte sunt cele incheiate cu combinatele Alro si Alumil. Astfel, firmele Caz-Transport SRL si SC Dacaro Drivers SRL, inmatriculate cu insemnele "KZN", presteaza pentru cele doua combinate servicii de transport rutier. SC Dacaro  Drivers SRL este o firma de apartament, cu patru angajati si cu un capital social de 200 RON, la care apar ca actionari si ca administratori copiii comisarului  Ioan Popa Cazan. La Caz-Transport apare ca actionar si ca administrator cumnatul  sau, Valeriu Cazan, iar sotia sa, Carmen, ca actionar.
De asemenea, o alta firma, patronata din umbra de comisarul Popa Cazan Ioan,  SC Unigrup Incom SRL, are incheiate contracte de vanzare-cumparare deseuri neferoase  cu combinatul Alumil.  La aceasta firma apar ca actionari fiul si fiica sefului DGIPI, iar ca administrator, sotia lui. Potrivit unor surse din cadrul sindicatelor, aceasta firma cumpara deseuri neferoase de la Alumil si le vinde apoi in Turcia. Aceleasi surse vorbesc de faptul ca Popa Cazan a avut usa deschisa la Alro Slatina in virtutea unei relatii speciale cu Danut Coman (fost sef la Politia Economica din cadrul  IPJ Olt), care a ocupat pana de curand functia de consilier pe probleme financiare al managerului general al combinatului.  Aceleasi surse vorbesc de faptul ca cele doua firme ale familiei Cazan au rulat anul trecut peste 300 miliarde lei vechi.

Afacerile, ascunse
Nu toate veniturile din afacerile  sefului DGIP Dolj sunt trecute in declaratia  de avere sau de interese.  Nu se specifica nici o activitate economica intreprinsa de el sau de rudele  sale de gradul unu, adica sotia si copiii.  Pe declaratia sa de avere nu apare decat un salariu de 2.500 lei, bani incasati de sotia lui in calitate de profesor de legislatie auto, in cadrul firmei SC Dacaro Drivers. Nu se specifica insa faptul ca cei doi copii sunt actionari la aceasta societate.  Potrivit declaratiei de avere, Popa Cazan Ioan detine doua apartamente, o casa de vacanta, un teren intravilan si doar un autoturism Audi, in schimb are datorii la doua banci, in jur de 200.000 de euro. seful DGIPI mai incaseaza lunar, in afara de salariul de politist (92.000 anual), si un venit pe anul trecut de 30.000 lei, in calitate de cadru didactic la Colegiul National Metalurgic Slatina.  In schimb, in declaratia de venit nu apare nici o specificare legata de afacerile de familie. Agentia de Integritate ar trebui sa se sesizeze in acest caz, deoarece este vorba de fals in acte publice, de vreme ce nu sunt trecute veniturile obtinute din contractele incheiate cu mai multe societati, cum ar fi Alro si Alumil Slatina.

Ginere de colonel de Securitate
seful DGIPI Dolj, comisarul Ioan Popa Cazan, era un tanar politist prin anii ’90, cand a intrat in familia colonelului de Securitate Vladimir Cazan, prin casatoria cu fiica acestuia. Ca dovada de respect pentru socrul sau, seful DGIPI a luat numele sotiei: Cazan.  Relatiile foarte stranse dintre colonelul de Securitate si staff-ul combinatului Alro Slatina, inca de pe vremea lui Ceausescu, au dus la consolidarea unei relatii comerciale speciale, concretizata dupa Revolutie in contracte foarte avantajoase pentru familia Cazan.

Popa Cazan: "Niste fantasmagorii"
Comisarul Popa Cazan Ioan ne-a declarat ca toate acuzele aduse sunt "fantasmagorii" ale "unor asa-zisi prieteni", "nemernici" care "fac anumite jocuri".  Am facut demersuri, timp de cateva saptamani, sa obtinem si un punct de vedere al conducerii Alro Slatina referitor la contractele incheiate cu seful DGIPI Dolj, insa nu am primit nici un raspuns.

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă