9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSef la "Combaterea Coruptiei", campion al mitei

Sef la “Combaterea Coruptiei”, campion al mitei

Dan Dimitrie Hauca, consilier AVAS, Alexandru Ciprian Rusu, consilier juridic la o firma lichidatoare, si Vasile Dumbrava, fost politist-sef la “Combaterea Coruptiei” Bacau, acum profesor la Universitatea “George Bacovia” din Bacau, au fost arestati de catre DNA in urma unui flagrant, organizat la sesizarea facuta de reprezentanta firmei “ELDO Import-Export” Bucuresti. Mita incasata de cei trei a fost de 75.000 de euro.
Potrivit Directiei Generale Anticoruptie, la data de 31 august 2006, reprezentanta firmei “Eldo Import-Export” Bucuresti a reclamat faptul ca Vasile Dumbrava, fost sef al Biroului de Combatere a Coruptiei din cadrul IPJ Bacau, s-a oferit sa-i intermedieze castigarea licitatiei pentru vanzarea unor active ale “SOFERT” Bacau. La licitatie s-au inscris firmele “H&H” Constanta, “Eldo Import-Export” Bucuresti si “VIROMET”, controlata de omul de afaceri Ion Niculae, care mai detinea 59% din “SOFERT” prin holdingul “Interagro”. La data de 6 septembrie, ziua desfasurarii licitatiei, firmele “Viromet” si “Eldo Import-Export” au fost excluse deoarece nu au prezentat documente complete, din care sa rezulte ca nu au datorii la stat.
Activele “SOFERT” au fost castigate de firma constanteana “H&H”, specializata in dezmembrari de combinate. Firma perdanta “Eldo”, prin reprezentanta sa Domnica Hora, a contestat in instanta licitatia, dar termenul de judecata de luni nu a fost respectat. In sesizarea sa, Hora sustine ca, atunci cand a depus contestatia la instanta, s-a intalnit din nou cu fostul politist Dumbrava, care i-a promis ca ii garanteaza admiterea contestatiei si castigarea licitatiei in schimbul a 75.000 de euro. Banii au fost dati luni, la ora 10.00, dupa ce s-a amanat termenul de judecare a contestarii licitatiei. Au fost prinsi in flagrant Vasile Dumbrava (fost politist), Dan Dimitrie Hauca (consilier AVAS) si Alexandru Vasile Rusu, consilier juridic al unei firme de lichidatori judiciari, care ieri au primit ordonante de arestare.

Licitatie cu cantec

Firma “Eldo Import-Export” Bucuresti, infiintata in anul 2003, cu un capital social de 200 de lei, o are ca unic asociat si administrator pe Hora Domnica. Firma nu are bilantul depus pe anul 2004, dupa cum rezulta de la Registrul Comertului, fiind practic un SRL de apartament. Cu toate acestea, Domnica Hora, patroana firmei, a avut curajul sa se inscrie in competitie alaturi de “H&H” Constanta (recunoscuta pe piata dezmembrarilor de combinate) si de “Viromet” a influentului om de afaceri Ion Niculae. “H&H” Constanta, castigatoarea licitatiei, a platit pentru activele “SOFERT” suma de 11,2 milioane de lei noi (112 miliarde de lei vechi). Am fi vrut sa aflam de la Domnica Hora de unde ar fi avut ea aceasta suma pentru a-si adjudeca “SOFERT”. Contactata telefonic, Domnica Hora ne-a expediat laconic: “Nu am ce discuta cu presa”.

Cate 25.000 de euro de caciula

Vasile Dumbrava, fost capitan de Militie in Bacau, a trecut in rezerva in anul 1986 pentru abateri disciplinare. In anul 1992 a fost reactivat ca ofiter al Serviciului Economic din cadrul IPJ Bacau, unde, in 1997, a fost promovat sef la Combaterea Coruptiei. In anul 1998, Vasile Dumbrava a fost trecut, din nou, in rezerva. In prezent, Dumbrava este lector universitar doctorand la Universitatea “George Bacovia” din Bacau. Dan Dimitrie Hauca, jurist AVAS, a fost implicat in scandaluri de presa de pe functia sa de jurist la devalizata banca Bancorex. El a fost acuzat ca este unealta lui Corneliu Iacubov, fost sef al FPP II Moldova.
Alexandru Ciprian Rusu este un tanar jurist la firma lichidatoare “Instant Expert” care “a muscat din ispita si a cazut ca musca-n lapte”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă