19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialLa vanatoare cu Omar Hayssam

La vanatoare cu Omar Hayssam

Muntii Buzaului – destinatia de lux pentru chefurile organizate de Ion Vasile, intre 2001 si 2004, in cinstea “printului” Hayssam Fostul prefect de Buzau este vanator de peste 20 de ani, cu traditie in familie. Sirianul incatusat – cu drept de port-arma, membru in Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, pastorita de Adrian Nastase Vanatorile lui Hayssam erau organizate in cel mai mic detaliu si cea mare discretie de catre Directia Silvica Buzau, cu mobilizarea tuturor padurarilor din judet. Se mergea la vanat de iepuri, fazani, caprioare, mistreti, ursi si chiar capre negre In iarna lui 2002, protocol de gradul zero, pentru vanatoarea organizata in cinstea ambasadorului Siriei in Romania Ion Vasile sustine in continuare ca nu l-a cunoscut decat intamplator pe Hayssam. El declara ca ambasadorul Siriei a fost invitat de Directia Silvica Buzau, iar Omar a fost adus la vanatoare de oficialul sirian Surse demne de incredere ne-au spus toata povestea vanatorilor lui Hayssam. Ne-au vorbit despre locurile si faptele de vanatoare ale omului de afaceri sirian, in cardasie cu Ion Vasile.

Dis-de-dimineata. Padurea Brebu, comuna Cioranca, judetul Buzau. La granita cu Ialomita. Vara, intr-o zi de vineri, prin 2002. Omar Hayssam apare intr-o masina 4×4, numai cu soferul. Il intampina prefectul de Buzau, Ion Vasile. Dupa el, mai toti directorii din directiile descentralizate ale judetului, Garda Financiara, Curtea de Conturi, Finante Publice, parlamentari PSD, presedintele consiliului judetean. Se merge in grup, pe drum de tara. In frunte se afla Cornel Pitis, directorul Directiei Silvice (inlocuit din functie in 2005). Padurarii, adunati din zonele invecinate, intampina oficialitatile in padure. Hayssam si prietenii lui incep vanatoarea de iepuri si fazani. Animalele nu se dau insa in bataia pustii, desi padurarii se straduiesc din rasputeri sa aduca vanatul cat mai aproape de vanatori. Pe la pranz, demnitarii se dau batuti. Pleaca in graba mare, in gasca, spre Nehoiu. Ei ajung mai spre seara pe Valea Nehoiului, la cabana de vanatoare a lui Omar Hayssam (care a apartinut fabricii de cherestea “Foresta Nehoiu”).

Cheful de la Nehoiu: icre negre, narghilele si poker

Se incinge apoi cheful. Nu participa decat oamenii de incredere ai lui Ion Vasile. Pentru protectia lui Omar Hayssam. Este vorba despre fostul sef al Romsilva (Cornel Pitis), fostul director general al Finantelor (Morisca Dan), acuzat de presa ca ar acceptat rambursari de TVA pentru sirian in valoare de 100 miliarde lei, Marcel Ceolacu (fost prefect interimar), actual consilier judetean PSD, Laurentiu Dobrica (fost ospatar), actual consilier judetean PSD, fostul sef al Garzii Financiare (Ion Leu) si altii. Se mananca vanat si icre negre, se bea whisky si se fumeaza narghilele. Apoi, oamenii incing un poker.
A doua zi, dimineata devreme. Incepe instructajul pentru o noua zi de vanatoare: ce se poate vana, care este zona care trebuie strabatuta si alte informatii utile. Se merge in special la mistreti si capriori. Daca pica si un urs, nici o paguba. Mai toti padurarii din judet sunt adunati pentru oaspetele de seama. Ei sunt gonacii. Adica sunt raspanditi pe o suprafata de cativa km, merg in linie la o distanta de 50 de metri si gonesc animalele spre puscasi, care nu trebuie decat sa-si descarce arma. Vanatoarea se face pe fondul de vanatoare al Directiei Silvice, si nu pe cel al Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS). Dintr-un motiv simplu: la Romsilva este vanatul mai bogat. Unele surse ne-au spus insa ca a existat un conflict intre prefectul de atunci, Ion Vasile, si seful AJVPS, Gheorghe Cighir. Vasile nu ar fi acceptat rigorile unei vanatori organizate de AJVPS, vanatoare care nu accepta decat maximum 20 de persoane si la care trebuie sa participe si membrii asociatiei. Or, fostul prefect ar fi vrut sa fie el organizatorul si sa invite pe cine dorea. Si asa a apelat la omul sau de casa, Cornel Pitis, seful de la Romsilva.

Cadou de la Romsilva pentru Hayssam: o caprioara

Vanatoarea dureaza pana seara tarziu. Nu s-a prins mai nimic. Toti se intorc la cabana. Hayssam are insa parte de o surpriza: Romsilva ii face cadou o caprioara. Incepe din nou cheful. Acelasi ritual gastronomic: icre negre, vanat, whisky, apoi se fumeaza narghilele. Nu lipseste jocul de societate numit poker. De masa se ocupa maestrul de ceremonii, Laurentiu Dobrica, fostul ospatar, care, in virtutea prieteniei cu Ion Vasile, s-a pricopsit cu restaurantul “2D”, din Cislau (in apropiere de Nehoiu).
Duminica de dimineata. O noua partida de vanatoare. Dureaza pana la amiaza. Apoi, intoarcerea la cabana pentru pranz. Cheful se sparge in jurul orei doua. Hayssam se urca in masina si goneste spre Bucuresti. Este condus de Ion Vasile, prefectul. Cei doi prieteni isi dau mana. A trecut un weekend placut. Nu s-a vanat mai nimic, dar s-au pus la cale noi afaceri fructuoase pentru cei doi.

Fratele Mucles, un obisnuit al cabanei lui Omar

La cabana lui Hayssam nu a mai ramas decat padurarul care ii pazeste averea. “Nu a mai venit de mult. A fost arestat. Am aflat si eu de la televizor. In ultima perioada nu venea decat fratele lui (n.r. – Mucles Hayssam). Cu sotia si alti arabi. Toata ziua nu facea decat sa fumeze si sa bea suc”, ne povesteste padurarul. Acesta ne mai spune ca dupa ce a fost arestat Hayssam n-a mai venit nimeni pe la cabana. Doar el are grija de casa. In curte, un parc special amenjat pentru caprioare. Patru pui: doua ciute si un caprior. Fiecare cu tarcul lui. Toate, cadouri pentru sirian. Padurarul ne spune si povestea cabanei.
“A fost a lui Ceausescu, contruita prin 1975. Aici venea impuscatul cand vroia sa se racoreasca. Si venea la vanatoare. Se ducea sus in munte, la urs. Ii placea aici. Il trimitea inainte pe Ion Teleaga (n.r.- este vorba despre Ion Dinca, prim-viceprim-ministru pe vremea lui Ceausescu) ca sa faca ordine. Asta daca vedea ceva in neregula era jale”, isi da drumul la gura padurarul.

Cabana lui Ceausescu, luata de Hayssam aproape pe gratis

Hayssam a luat cabana “la pachet” cu fabrica de cherestea “Foresta Nehoiu”. “A luat-o pe nimic. Pe gratis. A adus ceva imbunatatiri pentru ca Omar primeste aici oaspeti”, continua sa vorbeasca omul care pazeste casa lui Hayssam. Cabana are patru camere mari, incalzire centrala, apa calda. Toate utilitatile. Desi zona este total retrasa de lumea civilizata. Ca sa ajungi la cabana trebuie sa strabati toata Valea Nehoiului. Pozitia cabanei este una strategica. Este chiar la poalele padurii, de unde se porneste in expeditiile de vanatoare. Cabana se afla departe de ochii indiscreti ai localnicilor, o zona care era bine pazita de oamenii lui Hayssam, dupa cum ne-au declarat, cu jumatate de gura, unii localnici.

Ambasadorul Siriei, la vanatoare… fara pusca

Iarna lui 2002. Protocol de gradul zero. Ambasadorul Siriei, impreuna cu fiul sau, vine la vanatoare in Muntii Buzaului. Dar… fara pusca. Nu are permis de vanatoare, dar este invitatul de onoare al prefectului de Buzau si al lui Hayssam. Soseste impreuna cu Omar Hayssam. Totul este pregatit ca la carte. Mobilizare totala. Vanatoarea a fost organizata de Romsilva Buzau, pe fondul sau de vanatoare de la Gura Teghii. Cazarea s-a facut la cabana de vanatoare a Directiei Silvice de la Gura Teghii. Clientii au fost selectati atent de fostul prefect. “Au fost personalitati din oras”, ne spune un invitat, fiind vorba tot despre sefii institutiilor descentralizate: Garda Financiara, Finante Publice, Directia Romsilva, Directia Agricola, dar si parlamentari PSD. Nu a lipsit nici ospatarul Dobrica, el ocupandu-se din nou de organizarea chefului. “Au fost peste 60 de oameni. Protocol de gradul zero. Aproape toti padurarii din judet. Pe rol de gonaci. S-au raspandit pe tot muntele, intr-o linie, din 50 in 50 de metri. Ei goneau vanatul spre noi. Se astepta cu arma in mana. Dar nu s-a vanat nimic”, ne spune Ceolacu, consilier judetean PSD participant la vanatoare.
Un alt invitat la acest eveniment ne povesteste: “Ni s-a spus ca nu se facuse planul de recoltare pe acel an la vanatoare. Si cu ocazia asta a fost invitat si ambasadorul Siriei”, spune, Dan Morisca, fost director la Finante Publice Buzau. Acesta continua cu dezvaluirile: “Am mers departe in padure. La un moment dat, s-a spart gheata de pe un paraias si am luat apa la bocanci”. Padurarii erau dusi pe varful muntelui “cu remorcile”, declara Morisca, iar apoi luau urma vanatului. Animalele erau trimise spre poalele muntelui, unde vanatorii stateau cu pusca la ochi. Tot din declaratiile acestuia am aflat ca ambasadorul Siriei a venit la vanatoare… fara pusca. “Am inteles ca nu avea permis de vanatoare. A venit asa, ca sa se relexeze”.

Masa si dansul, la Gura Teghii

Dupa cateva ore de urcat pe jos, oficialitatile obosesc deja. Chiar Ion Vasile ne divulga din secretele acestei vanatori: “Nu s-a vanat nimic. A fost ceva mai mult simbolic. Nu s-a putut face mai mult de 1 km. Zona de vanatoare era departe de sat. Se urca destul de mult. Expeditia s-a terminat repede”. Ca apoi, toti sa se retraga la cabana Directiei Silvice de la Gura Teghii. Cheful a durat toata ziua, in weekend. “La un pahar de vin s-au spus povesti vanatoresti”, ne incheie povestea fostul sef la Finante, Dan Morisca.
La Gura Teghii, padurarii au ridicat o cabana de vanatoare. De zeci de miliarde de lei. Pe doua niveluri. Din caramida si cu acoperis de tigla. Are sapte camere cu doua paturi si un living imens, unde se tin chefurile. Toate utilitatile: incalzire centrala, apa calda tot timpul, antena parabolica. Este o vila de protocol pentru Directia Silvica Buzau. Un padurar ne spune ca pe noapte cazarea costa 200.000 de lei. Dar trebuie aprobare speciala de la Directie. Aici se ajunge pe un drum forestier, iar in spate se intinde Fondul de vanatoare al ROMSILVA. La Gura Teghii, fondul cinegetic este foarte bogat: ursi, cerbi, ciute, mistreti, capre negre. Aici vin la vanatoare foarte multi straini, in special americani, spanioli, italieni, unguri. Cabaniera de la Directia Silvica ne-a declarat ca era asteptat un grup de spanioli. “Acum este sezonul la mistreti, ursi si capre negre”.

Legea tacerii, la padurari

Legea tacerii domneste in randul padurarilor. Nimeni nu spune nimic. Au participat la toate vanatorile organizate de Ion Vasile, impreuna cu Omar Hayssam, dar refuza sa vorbeasca despre acest eveniment. Le este frica. Au primit ordine clare sa nu sufle o vorba. Tacerea se lasa chiar incepand cu padurarul-sef, actualul director al ROMSILVA. Acesta incearca sa-l acopere pe Ion Vasile: “Nu stiu, trebuie sa ma interesez. Dar daca au fost vanatori, ele au fost legale. Cu autorizatii, cu tot. Toate vanatorile se faceau cu participarea padurarilor. Erau unele numeroase, la care trebuia sa participe chiar toti padurarii. Chiar era indicat. Asta este rolul lor, de gonaci. Asa se fac vanatorile peste tot in lume”. Sursele noastre ne-au declarat ca Anghelescu incearca sa-l scoata basma curata pe Cornel Pitis (omul lui Vasile), cei doi fiind prieteni.
La Nehoiu am intampinat aceleasi greutati. Padurarii refuzau sa vorbeasca despre Hayssam. “Eu cred ca o fie scos din puscarie. O sa scape. Si o sa se intoarca aici”, ne spune temator un localnic. Oamenii vorbesc cu o jumatate de gura si despre fostul prefect. “Ne-au facut foarte mult rau. Toti sunt speriati. Au distrus orasul nostru si au plecat. Noi ramanem aici cu problemele noastre”, ne-a spus un oficial din primarie.
La Gura Teghii, padurarii isi dau coate si isi fac semne sa taca. La ocolul silvic mi s-a spus ca, daca vreau informatii, sa iau legatura cu purtatorul de cuvant. Doar un localnic mi-a soptit oful sau: “Cica Ion Vasile nu-l cunoaste pe Hayssam. Asta sa o creada mutu'. Cand venea la Nehoiu, Vasile, primul cu care dadea noroc era Hayssam, nu cu primarul”. Si viceprimarului PD din Gura Teghii, desi este la putere ii este teama sa vorbeasca: “Nu stiu, nu am auzit de vanatori pe aici. Eu sunt mai nou”.
Tot cu jumatate de gura, unele surse din Primaria Nehoiu ne spun la ureche unele barfe auzite in targ: “Mama amantei lui Vasile, Nemes Diana, lucreaza la Hayssam, la fabrica. Iar tatal vitreg este consilier al lui Omar la Bucuresti”.
Un alt loc special amenajat pentru vanatorile la care au participat Hayssam si Ion Vasile este la Rusetu, o zona de campie unde se afla o alta cabana a ROMSILVA. Locul este ideal pentru vanatoare, fiind situat chiar in mijlocul padurii. Aici cad in bataia pustii in special iepuri si fazani. Cabana are in dotare patru dormitoare, un living, precum si incalzire centrala.

Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Pe timp de război, cresc acțiunile firmelor producătoare de armament

Acțiunile unor mari companii care produc echipamente militare au crescut semnificativ, în contextul războiului din Ucraina și, mai nou, al războiului din Orientul Mijlociu,...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă