9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIncognito: Cum îi salvăm pe medici de şpagă (Video)?

Incognito: Cum îi salvăm pe medici de şpagă (Video)?

România Liberă a mers în 12 spitale din ţară pentru a vedea dacă personalul medical este pregătit să renunţe la şpăgile primite de la pacienţi. Sub pretextul că reprezintă o ONG care a iniţiat o campanie anticorupţie, reporterii incognito le-au cerut managerilor permisiunea să monteze în unităţile sanitare afişe în care bolnavii erau îndemnaţi să-i denunţe pe doctorii care le cer cadouri şi bani. Demersul s-a lovit însă ca de un zid de opoziţia lumii medicale. Reacţia şocantă a doctorilor creează premisa lansării unei dezbateri naţionale pentru a descoperi căile de a elimina corupţia din sistemul sanitar.

Societatea R

Experimentul nostru s-a desfăşurat sub acoperirea unei organizaţii neguvernamentale denumite “Societatea R” (după numele companiei care editează ziarul România Liberă). Campania urma să aibă loc sub sloganul “Angajaţii acestui spital au buzunarele cusute”, iar plăcuţele conţineau următoarele texte: “Nu primim şpagă, nu luăm cadouri”, “Aici nu se primesc atenţii”, “Vi s-a cerut şpagă în acest spital/secţie? Anunţaţi Direcţia Naţională Anticorupţie – DNA”.
Prima instituţie unde am testat deschiderea către o astfel de iniţiativă a fost Spitalul Militar Central “Carol Davila” din Bucureşti. Comandantul, generalul Ioan Sîrbu, a acceptat doar o discuţie scurtă pe hol, iar la final ne-a respins orice şansă de negociere.

Reporter: Afişe antişpagă s-au pus şi în primării, şi peste tot. Am vrea să punem şi în spitalul dumneavoastră.
Ioan Sîrbu: Suntem unitate militară, nu suntem…
R.: Campania e legată de…
I.S.: Vedeţi-vă de treabă. Lăsaţi-mi-le, că mă uit eu peste ele. Dar noi suntem unitate mi¬itară, nu putem pune orice afiş.
R.: Tocmai de asta am venit, să discutăm cu dumneavoastră dacă ne daţi acordul.
I.S.: Nu se poate.

“Nu ne permitem aşa o campanie”
Dezarmaţi de atitudinea generalului, am decis să ne încercăm şansa la unităţile civile. La finalul lunii decembrie 2009, am mers la Spitalul de Boli Cronice “Sf. Luca” din Bucureşti, unde directorul s-a arătat într-o primă fază de acord cu ideea noastră. Adrian Constantin a avut totuşi obiecţii legate de conţinutul unora dintre afişe, despre care credea că i-ar putea deranja prea tare pe medici.

Adrian Constantin: Când vor vedea doctorii, le dezlipesc ei singuri.
Reporter: Totul pe cheltuiala noastră. Spitalul nu e implicat cu nimic. Doar să ne daţi acordul.
A.C.: Da, sunt de acord. Şi ăsta e sloganul? Că ai buzunarule cusute?
R.: Aşa e ideea noastră. Dar putem negocia.
A.C.: Stabilim o zi, să vorbim şi cu directoarea medicală. Poate schimbăm un pic mesajul.
R.: Am înţeles.
A.C.: Afişul cu “Vi s-a cerut şpagă în acest spital, anunţaţi…” e corect! Dar cel cu secţia (“Vi s-a cerut şpagă în această secţie” – n.r.), prea ne băgăm direct pe doctori.

Am revenit la Spitalul “Sf. Luca” pentru întâlnirea cu directorul medical Ana Capisizu. Eram convinşi că lucrurile sunt rezolvate. Surpriză, însă. Medicul nu a mai fost aşa deschis ca directorul Adrian Constantin. Apoi, într-o discuţie telefonică, ne-a comunicat fără ocolişuri că nu putem monta nici măcar un singur afiş. “Doctorii nu sunt de acord. În condiţiile actuale din sistemul sanitar, nu e cazul. Deocamdată să vedem cum se mai învârt lucrurile, Guvernul, legislaţia şi aşa mai departe”, ne-a transmis Ana Capisizu. Aceasta a refuzat să ne explice la ce fel de “condiţii” se referă.

Birocraţia, un refuz mai discret
De o atitudine similară ne-am lovit la Spitalul Clinic “Theodor Burghele” (fost Panduri) din Capitală. La prima întâlnire, directorul administrativ Viorel Rădună ne-a primit cu amabilitate şi chiar s-a arătat dispus să monteze imediat afişele.

Secretara (către reporter): V-aţi întors, domnii cu şpaga?
Reporter: Da. De la o ONG suntem.
Directorul (râde): Păi, şi câtă şpagă sunteţi capabili să daţi?
R.: Nu dăm, o luăm.
D.: Cum facem? Să vă dau pe cineva să pună afişele sau îmi lăsaţi mie?
R.: Noi vroiam să ştim dacă sunteţi de acord. Arată la modul ăsta.
D.: Nu puteţi să mi le lăsaţi?
R.: Ba da, putem.

Câteva zile mai târziu însă, amabilitatea şi eficienţa au dispărut subit. Secretara directorului ne-a transmis că Viorel Rădună şi-a schimbat decizia. “Trebuie să obţineţi aprobare de la Administraţia Spitalelor din cadrul Primăriei Bucureşti”, a comunicat secretara. Cu alte cuvinte, conducerea Spitalului Panduri ne trimitea pe lungul drum al birocraţiei fără rezultat.
Refuzuri am primit, de altfel, de la majoritatea spitalelor pe care le-am vizitat – Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică şi Arsuri din Bucureşti, Spitalul Judeţean din Craiova, Spitalul Judeţean Argeş, Spitalul Judeţean din Timişoara, Spitalul Judeţean din Arad au refuzat lupta împotriva cadourilor primite de doctori de la pacienţi.

“Unii doctori sunt hoţi”
Nu toţi managerii au fost reticenţi la campania anticorupţie. Directorul adjunct al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, dr. Radu Costea, a aprobat pe loc cererea noastră de a monta afişe antişpagă. Iar directorul administrativ al aceleiaşi unităţi medicale, Mircea Radu, ne-a indicat, cu subînţeles, unde este nevoie cel mai mult de plăcuţe care să-i îndemne pe pacienţi să nu mai dea cadouri: “La intrări, pe fiecare hol central, la lifturi, la profesori. Unde sunt profesorii (îşi freacă degetele în semn că acolo sunt banii – n.r.)”. În total, aici am montat peste 70 de plăcuţe cu mesaje care denunţau mita din sistemul sanitar.
Cea de-a doua unitate din Capitală care ne-a acceptat afişele a fost Spitalul “Sf. Ioan”. Directorul, dr. Alexandru Ciocâlteu, a ţinut totuşi să precizeze că sloganurile noastre anticorupţie sunt un pic prea dure. “Pe mine nu mă deranjează chestia asta, dar sună ca şi cum: ‘Vedeţi că doctorii acestui spital sunt hoţi!’. Sunt. Unii dintre ei sunt. Dar sună ca şi cum ar fi toţi aşa”, ne-a explicat managerul. Apoi, a avut grijă să se disculpe şi personal: “Eu nu sunt chirurg, aşa că nu mă deranjează deloc chestia asta”.
Receptivitate am găsit şi la Spitalul Municipal de Urgenţă din Timişoara. Directorul Laurenţiu Sima a făcut glume pe seama afişelor cu mesaj mai delicat, totuşi ne-a cerut să nu le amplasăm pe cele care chiar ar fi putut să-i priveze pe doctori de favorurile pe care le capătă de la bolnavi.

Laureţiu Sima (citeşte un afiş): “Aici nu se primesc atenţii”. Numai bani sau cum? (râde)
Reporter: Avem şi afişe cu mesaje mai dure. Ăsta e cel mai cuminte.
L.S.: Cu placa “Vi s-a cerut şpagă în acest spital?” sunt de acord. Şi care mai e?
R.: Mai avem: “Nu primim şpagă, nu luăm cadouri”.
L.S.: Aia nu pot să spun, că lumea e proastă şi chiar le ia toate… Puneţi-l şi pe ăla, dar vor dispărea, vă zic clar.
R.: Măcar să încercăm să vedem care-i…
L.S.: Da, puneţi.

Şpaga pentru cezariană: 100 de euro

Directoarea Spitalului Municipal din Arad, Teodora Olariu, a acceptat să montăm afişe antişpagă în unitatea pe care o conduce, dar nu a ezitat să ne explice cu detaşare, ba chiar cu zâmbetul pe buze, care este mercurialul mitei printre doctorii din oraş.
Mai mult, managerul a confirmat că există destui medici care tratează pacienţii doar dacă aceştia plătesc înainte.

Reporter: Şpagă cu adevărat, chiar în sensul juridic, e atunci când la dumneavoastră vine un pacient şi îi spuneţi: “Dacă nu ai 10 milioane, nu te operez”. Sunt cazuri.
Teodora Olariu: Aveţi cuvântul meu de onoare dacă aia nu e o crimă. Dacă nu e o crimă.
Colega directoarei: Nu găsiţi în Arad.
T.O.: Da, sunt, sunt. Ai cuvântul meu de onoare că sunt. Dar ăştia ar trebui urmăriţi şi să li se desfacă pe viaţă contractul de muncă. Să nu mai poată să lucreze. E inuman. Dar dacă bolnavul vine şi îţi mulţumeşte…
R.: La stat cât merge şpaga? La Bucureşti ştiu că cezariana e 400 de euro…
T.O.: 400? A, o sută la stat. La Bucureşti e scump, dar la noi nu. Eu am înregistrat-o pe una care a venit la Arad să-şi scoată colecistul, de lângă Focşani. Şi am zis: “De ce vrei să te operezi?”. Cică: “Am auzit că la dumneavoastră se operează ieftin şi bine”. A dat 10 lei la anestezist şi 100 de lei la chirurg. Nu consider c-o dat mult.

În ediţia de mâine a României Libere veţi afla cum au reacţionat doctorii din spitalele unde am reuşit să montăm afişele. Poziţia acestora s-a dovedit a fi mult mai fermă decât ne-am fi aşteptat.

Manageri înlocuiţi din funcţie

Unii dintre directorii menţionaţi în investigaţia noastră cu camera ascunsă au fost înlocuiţi, între timp, de la conducerea spitalelor pe care le reprezentau în momentul în care s-au întâlnit cu reporterii României Libere. Generalul Ioan Sîrbu nu mai conduce Spitalul Militar Central Bucureşti. A devenit, între timp, şeful Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. De asemenea, dr. Radu Costea nu mai este director adjunct al Spitalului Universitar Municipal Bucureşti. În fine, dr. Nicolae Mârza, despre care vom vorbi în episodul de mâine, nu mai are funcţia de director coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Ce salariu are un medic?

*Medic rezident – 831 lei/lună, la care se adaugă plata pentru ser¬viciul de gardă (în medie
400 lei)

*Medic primar – 1.306 lei/lună (plus serviciile de gardă)

*Medic cu 30 de ani vechime – 2.099 lei/lună (plus gărzile de urgenţe; salariul poate ajunge
la 3.500 lei)

Sursa: Bogdan Popescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti

Sursa foto hompepage: metro.co.uk

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă