18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAmbasada Romaniei la Chisinau abia mai functioneaza, in timp ce "combinatorii" de...

Ambasada Romaniei la Chisinau abia mai functioneaza, in timp ce “combinatorii” de vize lucreaza cu spor chiar in fata ei

» Reprezentanta diplomatica a Romaniei in Moldova (ambasada si consulatul) pare in acest moment incapabila sa se ridice la inaltimea misiunii care i-a fost incredintata.
Ultimul scandal in care a fost implicat un diplomat roman a dat o noua lovitura imaginii si asa destul de proaste pe care o aveau reprezentantii nostri in tara vecina.

 

Dupa ce consulul Ioan Nuica a fost filmat cu camera ascunsa in timp ce intretinea relatii sexuale cu o subalterna basarabeanca, iar inregistrarea a ajuns pe internet, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a dat un ordin prin care interzice angajarea oricarei persoane de cetatenie moldoveana in cadrul misiunii diplomatice de la Chisinau. In plus, basarabenii care lucreaza in acest moment la ambasada din capitala Moldovei vor fi inlocuiti cu functionari adusi de la Bucuresti. Aceasta masura confirma practic faptul ca autoritatile romane se tem ca reprezentanta de la Chisinau ar putea fi tinta altor scandaluri care sa afecteze imaginea Romaniei in Republica Moldova, mai ales ca la sfarsitul acestei luni vor avea loc aici alegeri anticipate. In orice caz insa, in acest moment ambasada de la Chisinau pare depasita de situatie. Sute de oameni stau zilnic la rand in fata sediilor consulatului pentru a primi dreptul de a merge in Romania, in timp ce "combinatorii" de vize, obtinute cu sprijinul functionarilor romani, lucreaza nestingheriti, chiar in fata misiunii diplomatice.

Romania pare in acest moment incapabila sa reprezinte onorabil interesele romanilor si basarabenilor din Moldova. Ultimul scandal in care a fost implicat un diplomat roman a dat o noua lovitura imaginii si asa destul de proaste pe care o aveau reprezentantii nostri in republica de peste Prut. Dupa ce consulul Ioan Nuica a fost filmat cu camera ascunsa in timp ce intretinea relatii sexuale cu o subalterna basarabeanca, iar inregistrarea a ajuns pe internet, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a dat un ordin prin care interzice angajarea oricarei persoane de cetatenie moldoveana in cadrul misiunii diplomatice de la Chisinau.

In acest moment, Romania nu are in Moldova nici ambasador – ultimul a fost expulzat de catre regimul Voronin, fiind acuzat ca s-a implicat in revoltele anticomuniste din aprilie – si nici consul, dupa ce Ioan Nuica a fost obligat sa-si dea demisia. Situatia de confuzie le creeaza mari probleme sutelor de oameni care se aduna zilnic in fata celor doua sedii ale consulatelor din Chisinau pentru a-si lua viza de Romania sau pentru a-si depune dosarele necesare obtinerii cetateniei.

"Sper ca dosarul meu sa fie pe maini bune"

Vineri, in jurul orei 16.00, o mare de oameni astepta sa-si depuna dosarul de viza in fata consulatului roman de pe strada Parcalab din Chisinau. "Dimineata au fost 1.100 de persoane, acum mai suntem vreo 700. Nu stiu cand o sa-mi vina randul", ne-a spus un basarabean care parea ca se resemnase deja cu ideea ca s-ar putea sa astepte multe zile pana o sa primeasca viza de Romania. "stim ca nu mai este nici ambasador, nici consul. Ce sa facem insa? E problema lor. Sper insa ca dosarul meu sa fie pe maini bune", isi exprima temerile o moldoveanca ce se asezase la rand inca de dimineata. La un moment dat, din sediul consulatului a iesit un oficial cu o lista in mana, de pe care a inceput sa strige niste nume. Aparitia functionarului a facut ca multi dintre oamenii care asteptau la coada sa se imbulzeasca in fata, creand o busculada ce a fost cu greu stavilita de oamenii de ordine. Printre cei care stateau linistiti si asteptau sa le vina randul erau si multi "combinatori" care se plimbau printre oameni si intrebau in stanga si-n dreapta: "Doriti cazier, vize?". Practic, este vorba despre cunoscutii intermediari de vize, care, in majoritate, au dubla cetatenie, romana si moldoveneasca. Acestia au relatii in consulatul romanesc si reusesc sa obtina vize pentru doritori intr-un timp foarte scurt, contra unui comision de 200-300 de euro.

Afacerea acestora este profitabila si se desfasoara la vedere, chiar sub ochii autoritatilor. Ziarele locale din Chisinau publica zilnic multe astfel de anunturi de intermediere de vize romanesti. De altfel, tocmai acuzatiile de coruptie referitoare la modul de acordare a vizelor de Romania au determinat in urma cu doi ani retragerea de la post a consulului general la Chisinau, Alexandru Rus.

Cine este femeia care "l-a aranjat" pe consulul Nuica?

Scandalul in urma caruia consulul Romaniei la Chisinau a fost nevoit sa-si dea demisia este inca departe de a fi lamurit. Ioan Nuica a fost filmat cu camera ascunsa in timp ce facea sex cu o persoana care ar fi angajata a consulatului si ar fi lucrat la unul dintre ghiseele misiunii diplomatice a Romaniei. Desi era fost ofiter al Serviciului de Informatii Externe, avea experienta in diplomatie (lucrase inainte ca diplomat in Iran si Israel), Nuica a cazut totusi foarte usor in capcana intinsa. Se spune ca femeia care apare in inregistrarea video se numeste Cristina Ursol.

Aceasta ar fi avut de cateva luni o relatie cu consulul si obisnuiau sa se intalneasca intr-un apartament inchiriat chiar vizavi de sediul consulatului. Se pare ca Ursol nu era singura angajata care ii intrase in gratii lui Nuica. si Mihaela Bulbucel, o alta angajata a consulatului, reusise acest lucru.

Dupa aparitia filmului pe internet, Cristina Ursol a fost foarte greu de gasit. si-a schimbat de cateva ori numarul de telefon si a incercat sa-si stearga orice urma a trecutului ei, inclusiv profilul cu fotografii postat pe un site de socializare rusesc. Nici unul dintre fostii sai colegi si nici macar parintii nu au vrut sa ne arate o fotografie cu ea. In cele din urma, am reusit sa obtinem o declaratie telefonica de la tanara, cu ajutorul colegilor de la Jurnal de Chisinau. "Nimic din ce se vehiculeaza nu este adevarat. Nu vreau sa explic nimic, voi organiza o conferinta de presa in care voi raspunde la toate intrebarile. Voi raspunde oficial la toate acuzatiile ce mi se aduc. Nu am de ce sa va conving ca nu sunt eu aceea. Convingeti-ma voi pe mine ca eu sunt fata din inregistrare. Mai mult nu vreau sa raspund la nici o intrebare. Nu ma intereseaza toate barfele care circula pe seama mea. Respectivele imagini puteau sa fie trucate. Nu sunt agent SIS (n.r. – serviciul de informatii al Republicii Moldova)", a declarat Cristina Ursol.

Am reusit sa aflam ulterior ca tanara provine dintr-o familie destul de instarita ce locuieste in Causeni, orasel din sudul Moldovei. Pana acum doi ani a avut o relatie cu fiul primarului din localitatea natala, relatie care ar fi luat sfarsit in urma zvonurilor ca fata danseaza prin cluburile de noapte din Chisinau. Ba, mai mult, se pare ca la ultimul loc de munca ar fi fost concediata tot pentru comportament indecent. Cu toate acestea, fata si-a gasit destul de repede o slujba la misiunea diplomatica a Romaniei.

Mama fetei, Tatiana Ursol, este patroana unei sali de fitness din Causeni. Ea parea foarte revoltata de cele intamplate. "Toate barfele astea sunt un atac la adresa fetei mele. Cine stie cine o fi in film? Nu vedeti ca fata fetei de acolo nu se distinge? Poate sa fie oricine", a declarat femeia.

Am vrut sa aflam mai multe informatii de la fostul prieten al Cristinei, dar acesta era plecat in Ucraina. Tatal acestuia, Anatolie Zaremba, ne-a declarat ca "intr-adevar a fost o relatie intre cei doi, dar doar asa, de prietenie, inca de cand fata era in liceu. Ei nu mai sunt impreuna insa de doi ani".

MAE nu mai vrea cetateni moldoveni la ambasada de la Chisinau

Am incercat sa obtinem mai multe lamuriri despre situatia in care se afla in prezent consulatul de la Chisinau de la Alexandru Muresan, seful misiunii diplomatice din Moldova, desemnat dupa expulzarea ambasadorului Filip Teodorescu. Muresan nu a vrut insa sa discute cu noi, desi vinerea trecuta ne-a promis o intrevedere de cateva minute. In schimb, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, ne-a declarat ca incearca sa rezolve problemele de la Chisinau intr-un timp cat mai scurt. "stiu ce se intampla acolo. E rusinos! Vom reorganiza total consulatul. Nu stiu daca a fost pus inca in aplicare, dar am dat un ordin ca toate persoanele care au cetatenie moldoveneasca sa fie inlocuite cu romani de la Bucuresti. Vom trimite si un alt consul cat de curand posibil", a declarat Diaconescu. Ministrul de Externe a dat astfel de inteles ca tanara basarabeanca este suspectata ca ar fi creat o bresa in sistemul de securitate al ambasadei si masurile luate au scopul de a evita pe viitor astfel de situatii.

In Republica Moldova se afla in acest moment cateva sute de mii de basarabeni care au cetatenie romana si multi altii care doresc sa o obtina. In ciuda promisiunilor facute, in special in campaniile electorale, administratia de la Bucuresti nu a reusit sa ofere servicii consulare la un nivel ridicat pentru cei pe care-i numeste, de altfel, "fratii nostri de peste Prut". Greselile comise de-a lungul anilor de personalul diplomatic de la Chisinau nu au facut decat sa alimenteze propaganda antiromaneasca a regimului din Moldova, desfasurata atat in plan extern, cat, mai ales, intern. Ultima gafa este cu atat mai grava cu cat, la sfarsitul acestei luni, vor avea loc alegeri anticipate in republica de peste Prut, iar comunistii dau semne ca vor sa se foloseasca de toate mijloacele pentru a castiga un nou mandat.

 

Scandalul din 2007
In 2007, in luna august, consulul Romaniei de la acel moment, Alexandru Rus, a fost tinta unui scandal legat de acordarea vizelor. Serviciile secrete moldovenesti l-au monitorizat si au descoperit ca acesta era in stransa legatura cu firma de turism INA TUR. Presa moldoveneasca a sustinut atunci ca in urma controalelor si masurilor operative de investigare efectuate de catre Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane si Directia Operativa a MAI, in comun cu Procuratura Anticoruptie au fost documentate activitatile ilegale ale cetatenei Russu Ina, directoare a SRL "INA TUR", care, in complicitate cu o grupare criminala de trafic de persoane, intermedia si favoriza obtinerea ilegala de catre cetateni ai Republicii Moldova a vizelor romanesti. In urma cercetarilor, s-a constatat ca Ina Russu a extorcat de la cetateanul A. Versinin suma de 300 de euro pentru influentarea unor functionari ai Ambasadei Romaniei de la Chisinau, in scopul eliberarii unei vize ilegale de lunga sedere in Romania pentru angajarea la munca pe timp de un an a acestuia. La momentul actual, Alexandru Rus este cercetat si de catre autoritatile din Romania.

Cele mai citite

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă