3.6 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialIntonarea obligatorie a imnului, în învățământul primar, adoptată tacit de Senat

Intonarea obligatorie a imnului, în învățământul primar, adoptată tacit de Senat

Intonarea imnului național ar putea deveni obligatorie zilnic, la începutul programului școlar, în învățământul primar. Este vorba despre o variantă prescurtată, iar măsura va fi verificată de inspectoratele școlare. Se vor impune și sancțiuni, conform unei propuneri legislative a unui grup de senatori PSD. 

Potrivit proiectului, semnat, printre alții, de Ecaterian Andronescu, Viorel Arcaș, Marius Bota, Ioan Chelaru, Alexandru Cordoș, Gabriela Crețu, Darius Vâlcov și de fostul senator Toni Greblă, în prezent judecător la Curtea Constituțională, inspectoratele școlare teritoriale ar urma să verifice respectarea acestor prevederi și să stabilească măsuri de sancționare pentru conducătorii unităților de învățământ unde se constată nereguli privind aplicarea acestei legi, anunță Mediafax.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice mai stabilește ca drapelul României să fie arborat, nu numai permanent, ci și ”obligatoriu” pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, la aeroporturile cu trafic internaţional și ca pavilion pentru navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.

Inițiatorii propun ca nerespectarea acestor prevederi să fie sancţioată cu amendă de la 30.000 la 100.000 de lei, care se aplică conducătorilor persoanelor juridice responsabile. Organele constatatoare în aceste cazuri sunt prefectul și Inspectoratul Județean de Poliție.

”După sancționarea contravențională, reprezentantul autorității este obligat ca în 24 de ore să dispună arborarea drapelului. În situația în care nu se conformează, prefectul dispune arborarea prin intermediul personalului Instituției Prefectului sau al Inspectoratului Județean de Poliție”, se mai arată în textul de lege care a trecut tacit de Senat.

Prin proiect, se interzice arborarea însemnelor (drapel și stemă) ale statelor care nu mai există, precum și ale unor entități cu pretenții statale, nerecunoscute ca atare de către statul român.

Este interzisă, de asemenea, arborarea drapelelor altor state pe domeniul public sau privat al statului, al unității administrativ-teritoriale ori pe proprietatea privată a persoanelor fizice în alte situații decât cele prevăzute în prezent de lege. Potrivit prevederilor legale în vigoare, drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea legii.

Potrivit propunerii legislative, nerespectarea acestui text de lege se sancționează cu amendă de la 30.000 de lei la 100.000 de lei, care se aplică conducătorilor autorităților și instituțiilor publice responsabile, precum și proprietarului imobilului.

Inițiativa legislativă, care a trecut de Senat în forma propusă de inițiatori, va fi dezbătută de Camera Deputaților în calitate de Cameră decizională.

Cele mai citite

Ciolacu, estimare optimistă privind ridicarea vizelor de SUA pentru români

Premierul Marcel Ciolacu estimează că țara noastră va intra anul viitor în programul Visa Waiver, prin care românii nu vor mai avea nevoie de...

Alertă alimentară. Pui cu salmonella, retras de la vânzare

Un lot de carne de pui congelată a fost retras din magazine din cauza contaminării cu Salmonella, anunţă ANSVSA. Un lot de sferturi posterioare de pui congelate  produse de...
Ultima oră
Pe aceeași temă