13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialINTERVIU. Şeful demis de la ANP: ”Teroriştii nu mişună în jurul penitenciarelor”

INTERVIU. Şeful demis de la ANP: ”Teroriştii nu mişună în jurul penitenciarelor”

Miercuri a fost o zi plină pentru dumneavoastră. Aţi fost demis în urma declaraţiilor despre planurile unor grupări teroriste de eliberare a unor interlopi din penitenciarele româneşti. Vă menţineţi afirmaţia?
N-am ce să le fac, e real. Nu erau însă terorişti, ci interlopi, aşa cum am afirmat în realitate. Nu era ceva foarte recent, nu era vorba de o creştere a virulenţei, ci am dat un exemplu dintr-o perioadă relativ recentă, ultimii trei-patru ani. Nu era vorba de o săptămână, două, o lună.

Aţi vorbit însă despre trei astfel de planuri, nu de unul singur.
Despre una am vorbit mai multe.

Când a avut loc aceasta şi în ce a constat ea, exact, ce interlop urma să fie ajutat să evadeze?
Nu pot să vă spun. Nu mai vreau să mai dau niciun fel de detalii, ulterior vor fi interpretate tot în defavoarea mea şi a instituţiilor.

Răul deja a fost făcut, poate acum e nevoie de elucidări…
Prefer să las uitat episodul.

Aţi făcut declaraţiile respective într-un context care nu anunţa în niciun fel ce urma să afirmaţi. S-a întâmplat la inaugurarea unui penitenciar.
Exact, la Vaslui. Vorbeam despre faptul că penitenciarul de la Vaslui, care acum are regim deschis şi semi-deschis, va fi transformat în penitenciar de maximă siguranţă. Am venit cu argumente, printre care şi creşterea numărului de grupări interlope, de crimă organizată, a virulenţei acestora şi a necesităţii creşterii măsurilor de siguranţă. Nu ştiu de unde au scos-o cu terorişti! Am spus in-ter-lopi! Gruparea de interlopi nu e grupare teroristă. N-a fost vorba de niciun terorist, nu ştiu cum au răstălmăcit. Am vorbit că în detenţie există persoane condamnate pentru infracţiuni cu grad de pericol social extrem, de oameni care deţin resurse financiare, care sunt dispuşi să le pună la bătaie pentru a eluda regimul de detenţie.

Cum anume să-l eludeze?
Pregătind, de exemplu, evadări. E una dintre cele mai frecvente preparative. La nivel ideatic, nu neapărat de punere în operă.

Din 2008, de când aţi fost numit şef la ANP, de câte astfel de încercări aţi avut cunoştinţă?
Am mai spus şi ieri (n.r. miercuri) de trei.

Aţi vorbit de grupări ai căror membri „aveau maşini inscripţionate cu însemnele Poliţiei şi cu dotările corespunzătoare, fiind îmbrăcaţi chiar şi în ţinute de poliţişti.“ Liderul Federaţiei Sindicatelor din ANP v-a acuzat că le-aţi dat idei unor grupări.
Cred că şi prezenţa unor filme ar putea fi sursă de idei. Nu văd de ce o discuţie în care era prezentată necesitatea cooperării cu celelate structuri şi dezvoltarea infrastructurii noastre este motiv de generare a unor evenimente negative. E o exagerare cam deplasată.

Ministrul Justiţiei a spus că declaraţiile dumneavoastră dăunează imaginii României în străinătate. Cum răspundeţi?
Aşa au apreciat, e opinia dânşilor. S-a dat o altă conotaţie afirmaţiilor, s-a prezentat într-o lumină ireală. N-am vorbit despre iminenţa atacurilor teroriste asupra penitenciarelor din România. Nu-mi însuşesc asta, pentru că nu s-a discutat în această formulă. Sunt militar vechi şi am învăţat însă să-mi asum şi deciziile care nu-mi convin, chiar dacă aportul de vinovăţie a fost exagerat.
Transformarea interlopilor în terorişti a dat o proporţie catastrofică unor afirmaţii fireşti, normale şi reale. Dar din interlopi au devenit terorişti, care mişunau în jurul penitenciarelor şi atacurile erau iminente. Ceea ce evident că nu e real.

Cele mai citite

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...
Ultima oră
Pe aceeași temă