Consideră că Antonescu „s-a schimbat” de când a început să aibă putere şi mărturiseşte că în PNL există destule nemulţumiri la adresa preşedintelui partidului: „Simt la mulţi dintre colegii mei că le este frică să spună ce gândesc sau să se manifeste cum doresc”. Orban aminteşte în acest context că „există două feluri de a-i conduce pe oameni: câştigându-le încrederea sau prin frică”.
Crin Antonescu a anunţat organizarea unui congres extraordinar luna viitoare. Este nevoie de un astfel de congres?
L.O.: Un congres este oricând binevenit în viaţa PNL, cu câteva condiţii: să ia decizii care să fie conforme cu situaţia în care se găseşte partidul şi m-aş bucura dacă la acest congres se va modifica Statutul şi dacă Statutul PNL ar reveni la forma sa iniţială, mai democratică, astfel încât membrii de partid să poată promova în interiorul partidului pe baza meritului personal, a efortului şi în baza încrederii de care se bucură în faţa electoratului şi a colegilor de partid.
Adică aţi vrea, de pildă, să puteţi candida individual pentru un loc în conducerea partidului, şi nu în interiorul unei liste?
L.O.: Da, în plus nu mi se pare normal ca parlamentarii, primarii, preşedinţii de consilii judeţene, vicepreşedinţii acestora să fie excluşi de la cele mai importante decizii ale PNL; cred de asemenea că Statutul trebuie să reflecte starea PNL de partid pluralist şi să permită reprezentarea liderilor care au inaugurat anumite tendinţe în partid.
Deci congresul devine necesar în măsura în care va produce anumite modificări, cum este cea a Statutului PNL.
L.O.: Congresul este util dacă va întări unitatea partidului şi va permite ca valorile PNL să fie luate în seamă la nivelul poziţiilor de decizie; atunci congresul va face bine partidului.
Vă aşteptaţi să fie modificat Statutul, există propuneri în acest sens?
L.O.: De obicei, la fiecare congres una dintre dezbaterile importante este legată de Statut.
Veţi face propuneri în sensul schimbărilor despre care aţi vorbit?
L.O.: Dacă voi fi solicitat îmi voi pune la dispoziţie toată experienţa pentru modificarea Statutului, în aşa fel încât să-i permită fiecărui membru să avanseze în ierarhia PNL.
Doar dacă veţi fi solicitat? Altfel nu puteţi să faceţi propuneri?
L.O.: Voi formula amendamente.
Credeţi că ar trebui operate modificări şi în cadrul programului politic sau economic al PNL?
L.O.: E necesară o amprentă mai puternică atât în documentele programatice ale PNL, cât şi în acţiunea publică, în discursul public şi în deciziile luate la nivelul Guvernului. PNL nu trebuie să uite că îi reprezintă pe acei oameni care vor să trăiască pe propriile picioare şi că mizează pe o clasă mijlocie puternică. Fiind într-o coaliţie guvernamentală cu un partid socialist, va trebui ca reprezentanţii noştri din Guvern şi Parlament să negocieze de pe poziţii puternice pentru asigurarea unei caracteristici liberale actualei guvernări.
Deocamdată, ministrul liberal al Sănătăţii a propus o măsură socialistă atunci când a vorbit despre scoaterea spitalelor private de pe lista de opţiuni a pacienţilor plătitori de asigurări medicale.
L.O.: Cadrul legal actual nu poate să creeze o discriminare pentru cetăţenii care doresc să-şi folosească asigurările în mediul privat. Nu a fost luată încă nici o decizie, vom vedea până la urmă ce se va întâmpla.
Excluderile anunţate deja, în cazul primarului de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi al deputatului Octavian Bot, sunt un preludiu pentru ceea ce va urma?
L.O.: Nu sunt de acord cu excluderile. Cred că preşedintele PNL, care se află pe un vârf de putere, trebuie să-şi folosească puterea pe care o are nu pentru a slăbi forţa PNL, ci pentru a asigura unitatea partidului, pentru a asigura un cadru de exprimare pentru cei care au alte opinii şi pentru a permite fiecărui lider al PNL, indiferent de opiniile sale, să se poată manifesta în interiorul partidului şi nu în afara lui. La ce ne foloseşte excluderea unui primar care are o cotă de încredere de 80% într-o localitate? Acest lucru nu face decât să slăbească PNL.
Aţi pomenit deja de mai multe ori sintagma „unitatea partidului”. Credeţi că există un pericol în acest sens?
L.O.: Sper că acest congres nu este un congres care să-i dea un cec în alb domnului Antonescu şi care să nu-i folosească doar domnului Antonescu, ci şi PNL: nu cred că procesul de marginalizare a unor lideri importanţi sau ideea de a nu le permite unor oameni valoroşi ai partidului să ocupe funcţii publice ar fi în folosul PNL.
Vă aşteptaţi şi la alte excluderi?
L.O.: Domnul Antonescu este candidat la preşedinţia României votat de congresul PNL, cât şi de congresul PSD. Cred că întregul comportament al dlui Antonescu trebuie să plece şi de la această situaţie privilegiată în care se găseşte. Am convingerea că domnul Antonescu trebuie să fie mult mai preocupat de mesajul public pe care îl transmite cetăţenilor şi de proiectele majore pe care le propune României decât de probleme interne de partid, care, mai ales atunci când sunt de natură conflictuală, nu-i folosesc absolut de loc.
Crin Antonescu a spus recent, că la acest congres ar trebui să se decidă dacă rămâne el sau Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, care l-a criticat de mai multe ori pe liderul PNL. Credeţi că această ameninţare de tipul „sau eu, sau tu” va fi pusă în practică?
L.O.: Nu cred. Congresul PNL nu ar trebui să se concentreze pe astfel de chestiuni.Sunt dispute de ordin personal şi îl sfătuiesc pe domnul Antonescu să evite pe viitor astfel de controverse, pentru că nu-i folosesc nici lui, nici PNL. Oamenii ne judecă după proiectele pe care le avem, după ceea ce facem pentru ei, după viziunea pe care o avem.
Crin Antonescu vorbeşte explicit despre excluderea lui Andrei Chiliman, după ce acesta a spus că PNL a devenit cel mai antioccidental partid.
L.O.: Nu pot să fiu de acord cu asemenea afirmaţii. Din punct de vedere istoric, PNL este partidul care a modernizat România, iar după Revoluţie a militat mereu pentru integrarea ţării în spaţiul euro-atlantic.
Andrei Chiliman l-a taxat pe Crin Antonescu atunci când liderul PNL a făcut declaraţii jignitoare la adresa unor reprezentanţi ai puterilor occidentale.
L.O.: Un partid nu poate fi judecat după câteva afirmaţii dintr-o perioadă tensionată. Atitudinea unui partid este suma acţiunilor constante pe care le-a făcut de-a lungul timpului, iar PNL este un campion al relaţiilor cu democraţiile.
Exact acest lucru îl sublinia şi Andrei Chiliman, sugerând că în ultima vreme PNL a deviat de la principiile liberalismului şi democraţiei.
L.O.: Sper că au fost doar simple declaraţii într-un moment tensionat. Am convingerea că domnul Antonescu va menţine linia pro-occidentală a partidului.
La congresul de luna viitoare va exista şi un contracandidat la preşedinţia partidului?
L.O.: Oricine poate candida, dar dl Antonescu beneficiază de un mare avantaj pentru că este votat candidat la preşedinţia ţării de PNL şi de PSD. Este greu pentru un membru al PNL să nu ţină cont de acest avantaj. Pentru noi ca partid, obiectivul fundamental este să dăm următorul preşedinte al României.
Crin Antonescu va avea şanse peste doi ani să câştige?
L.O.: Dacă PSD se va ţine de cuvânt şi-şi va respecta angajamentul din protocol, candidatul cu prima şansă este Crin Antonescu.
Dumneavoastră veţi candida la Congres?
L.O.: Dacă voi avea ocazia, fiindcă alegerile pe listă restrâng această posibilitate. De fapt în această formulă poţi candida doar pentru preşedinţia partidului.
Ce sens are un congres fără alegeri, fiindcă se înţelege că nimeni nu-l va contracandida pe Crin Antonescu?
L.O.: PNL a avut mai multe congrese fără alegeri. Un congres este o ocazie în care baza partidului poate să-şi exprime puncte de vedere, dar se pot adopta şi documente programatice.
Este de fapt un congres de reconfirmare a lui Crin Antonescu.
L.O.: Chiar dacă e un congres de legitimare, în care PNL să se reconfirme ca un partid de centru-dreapta, acest lucru ar fi un rezultat bun. Depinde de modul în care dl Antonescu va privi acest congres, ar trebui să-l privească din perspectiva întăririi PNL, fiindcă nu suntem într-o situaţie foarte favorabilă. Avem o problemă de identitate în reprezentarea guvernamentală şi şansa noastră de a creşte este aceea de a putea să le arătăm cetăţenilor că putem imprima o tentă liberală acestei guvernări.
În acest context, cum vă explicaţi că PNL a obţinut doar ministerele fără bani? A fost un compromis inacceptabil?
L.O.: Populaţia României aşteaptă un guvern solid, nu vrea certuri şi scandaluri şi probabil că din acest motiv colegii mei care au negociat în numele PNL au putut să accepte o asemenea amputare a forţei de reprezentare a PNL. Sunt convins că lucrurile nu vor rămâne mult timp în acest fel. Pe termen mediu, adică în maximum un an, vor apărea disfuncţionalităţi care vor genera necesitatea reorganizării la nivelul Guvernului.
Destui reprezentanţi influenţi din jurul USl vorbesc despre eventualitatea trecerii PNL în Opoziţie. Vi se pare plauzibil?
L.O.: Mi-e foarte greu să fac prognoze. Pe de altă parte, cunosc PSD şi chiar schimbarea de după alegeri, fiindcă înainte funcţiile guvernamentale erau împărţite echitabil, arată că PSD îşi arogă rolul de partid lider, de partid dominant care încearcă să treacă PNL în rolul de partid secundar. Vreau să sper că nu se vor menţine în această atitudine, deşi sincer vă spun că PSD este un partid care-şi doreşte puterea şi va încerca să-şi maximizeze puterea, mai ales într-o conjunctură favorabilă. Am rămas şocat şi nici astăzi nu pot să înţeleg raţiunile pentru care era să ne trezim cu UDMR la guvernare sau motivele pentru care s-a semnat un pact cu Traian Băsescu împotriva dorinţei alegătorilor care au votat USL, tocmai pentru că USL vrea să scape România de Băsescu.
Vedeţi semnarea acestui acord Băsescu-Ponta ca pe o formulă prin care PSD se detaşează şi mai mult de aliaţii săi liberali?
L.O.: Da, este o detaşare, fiindcă acest contract a fost încheiat fără consultarea PNL.
În ipoteza în care PNL este nevoit să treacă în opoziţie, fiindcă PSD are instrumente să-şi organizeze foarte repede o majoritate pe cont propriu, ce-ar trebui să se schimbe în PDL în aşa fel încât cele două partide de dreapta să poată colabora?
L.O.: Reprezentarea parlamentară a PDL face partidul nefrecventabil, o mare parte dintre liderii compromişi au reuşit să scape de răspunderea publică. Atât timp cât PDL va fi tutelat de Băsescu şi reprezentat de Elena Udrea, de Roberta Anastase etc, va fi foarte greu pentru PNL, în orice eventualitate, să poată relua o formă de colaborare.
O colaborare cu Mihai Răzvan Ungureanu ar putea fi mai simplă?
L.O.: Ce reprezintă Mihai Răzvan Ungureanu astăzi? A fost premierul de criză al lui Traian Băsescu, a fost şeful Serviciului de Informaţii Externe şi nu are calităţile necesare unui lider politic.
Totuşi, potrivit sondajelor, se bucură de o simpatie destul de mare
L.O.: Nu mai e chiar aşa de mare.
E posibil ca pe tapetul congresului să apară excluderile despre care vorbea Crin Antonescu?
L.O.: Congresul nu face excluderi.
Deci nu vă aşteptaţi ca până atunci, sau eventual după congres, forurile intermediare să propună excluderile despre care a vorbit liderul PNL. Ar putea fi vorba de Andrei Chiliman, de Călin Popescu Tăriceanu sau chiar de dumneavoastră.
L.O.: Sper că domnul Antonescu se va concentra pe lucruri mai apropiate unui candidat la preşedinţia ţării.
Dar în ipoteza în care totuşi astfel de excluderi devin reale, e posibilă o nouă scindare a PNL?
L.O.: Am fost profund jignit de faptul că toată mass-media m-a trecut pe o aşa-zisă listă neagră de oameni care ar putea fi excluşi.
Crin Antonescu v-a pus, ce-i drept, implicit, pe această listă atunci când a vorbit de cei doi-trei liberali din jurul lui Andrei Chiliman, chiar dacă nu v-a nominalizat.
L.O.: M-aş simţi jignit să fiu pe o astfel de listă, pentru că servesc PNL de 20 de ani cu o dedicare totală. Am fost permanent implicat în susţinerea valorilor liberale, în campaniile electorale, în toate acţiunile PNL. Nu cred că vreodată cineva va încerca să mă dea afară. Şi dacă cineva printr-o rătăcire ar propune aşa ceva, nu cred că membrii PNL ar fi de acord cu această idee.
L-aţi criticat în ultimii ani pe Crin Antonescu. Continuaţi să-i faceţi reproşuri?
L.O.: E firesc, eu sunt şi am fost adeptul unei strategii de menţinere a PNL pe propriile-i picioare, ca reprezentant al dreptei autohtone. Asta am susţinut şi asta susţin în continuare chiar şi în conjunctura în care ne găsim. Am fost adeptul unei democraţii interne şi al pluralismului de idei, am spus că PNL nu a fost nici partidul lui Stoica, nici al lui Stolojan, nici al lui Tăriceanu. PNL nu trebuie să fie un partid de lider, ci un partid de doctrină, de filosofie. Întotdeauna când am avut ceva să-i reproşez am făcut-o în organismele interne, iar public am exprimat poziţii critice sau poziţii diferite.
Eraţi în apropierea lui Crin Antonescu atunci când a devenit preşedintele PNL. Cum s-a schimbat?
L.O.: S-a schimbat.
Ce a determinat această schimbare?
L.O.: Şi eu am fost surprins. Îl cunoşteam altfel, dar probabil că exerciţiul puterii îi schimbă pe oameni. Cred dl Antonescu trebuie să menţină un echilibru între obiectivul de a ajunge preşedinte al României şi acela de a aduce PNL ca prim partid în România.
Există în teritoriu destul de mulţi nemulţumiţi de Crin Antonescu. Credeţi că vor fi exprimate la congres aceste puncte de vedere?
L.O.: Vor fi poziţii de toate felurile, pe de altă parte nu pot să ignor faptul că există două feluri de a-i conduce pe oameni: câştigându-le încrederea sau prin frică. Simt la mulţi dintre colegii mei că le este frică să spună ce gândesc sau să se manifeste cum doresc. Într-un partid liberal libertatea de opinie este fundamentală. Într-un partid liberal oamenilor n-ar trebui să le fie frică să spună ce gândesc de teama consecinţelor în privinţa poziţiei lor politice. Un partid liberal poate fi condus numai prin dialog şi consimţământ.