15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialInternetul viitorului, de o mie de ori mai rapid

Internetul viitorului, de o mie de ori mai rapid

O nouă cercetare realizată de specialiştii de la Centrul Terabit Optical Ethernet din cadrul Universităţii California din Santa Barbara relevă faptul că în viitorul apropiat va fi pusă în aplicare tehnologia necesară pentru lansarea unui nou tip de conexiune la internet prin fibră optică, mult mai perfomant şi rapid, cu o capacitate de 1 terabit. Este vorba despre sistemul Terabit Ethernet, care, potrivit experţilor în domeniu, va fi capabil să realizeze transmisii de date la o capacitate de 1 trilion de biţi/ secundă din 2015, o viteză la care am putea descărca un film HD sau 100 de ore de muzică în mai puţin de o secundă. În 2020, ţinta propusă de experţi este de 100 de terabiţi/secundă.

Aflat în plină dezvoltare pe zi ce trece, traficul pe internet devine din ce în ce mai mult metoda optimă de transfer de date la nivel de corporaţii şi instituţii care lucrează cu cantităţi masive de informaţii, fişiere video sau foto. De asemenea, în ultimii ani se constată o explozie a companiilor care se bat pentru supremaţie în domeniul jocurilor online. Consecinţa? Milioane şi milioane de persoane consumă simultan miliarde şi milarde de biţi/secundă în camerele sau birourile lor. “Vom avea o nevoie stringentă de conexiune din ce în ce mai rapide pentru a naviga mai bine pe internet, indiferent de zona de interes virtual” – a declarat Daniel Blumenthal profesor la universitatea americană.

Ethernet este denumirea unei familii de tehnologii de reţele de calculatoare bazată pe transmisia cadrelor şi este utilizată la implementarea reţelelor locale de tip LAN. În 1973, la Centrul de Cercetări de la Palo Alto al corporaţiei Xerox PARC, Robert Metcalfe a proiectat şi testat prima reţea Ethernet. Iniţial, comunicaţia se desfăşura la viteza de 3 Mbps, pe un singur cablu, partajat de toate dispozitivele din reţea. Specialiştii în IT susţin că modemurile care au conexiuni Ethernet oferă câteva avantaje în plus, comparativ cu modemurile care au conexiune USB, printre care faptul că sunt mult mai simplu de utilizat (se reconectează automat în cazul în care conexiunea se întrerupe), oferă o stabilitate mai mare conexiunii de Internet şi permit utilizarea Internetului pe mai multe calculatoare în acelaşi timp. Noua platformă Ethernet oferă un sistem flexibil de servicii de comunicatii gestionate integral.

“În ritmul actual de creştere a traficului, va devenit extrem de presantă nevoia unei capacităţi de un terabit-secundă, care să asigure, în condiţii optime, transmisii rapide pentru volume mari de date, voce, video – ideale pentru conexiuni şi aplicaţii” – susţine profesorul Blumenthal, care a avertizat că viteza maximă de transfer de date utilizată în prezent, de 100 de gigabiţi/secundă va fi în curând o limită depăşită de nevoile marilor consumatori, care vor fi tentaţi să investească mai degrabă în tehnologii performante care permit salvarea bugetului de costuri imense datorate facturilor la energie şi o mai bună protecţie a mediului înconjurător.

În prezent, experţii lucrează la noi metode de expertiză în realizarea unor componente electronice şi circuite sau sisteme electronice şi optice integrate pentru încorporarea acestora în noua platformă Ethernet. “Metoda cea mai eficientă descoperită de noi până acum este cea a folosirii fotonilor siliconici (care combină cip-uri cu silicon cu tehnologia optică) pentru realizarea de dispozitive integrate, eficiente şi accesibile oricui, la preţuri mici” – a precizat Doug Baney, directorul departamentului cercetare din cadrul companiei Agilent Technologies.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...

Bogdan Lobonț, înaintea partidei cu CFR Cluj: “Avem din nou posibilitatea să arătăm ceea ce putem în momentul de faţă”

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Bogdan Lobonț, a împărtășit gândurile sale înaintea meciului cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă