» Alexandru Sassu si Rasvan Popescu, sefi pana in toamna.
» Legea nu prevede interimari la CNA si Consiliul de administratie de la TVR.
» Presedintele critica situatia, premierul o lauda
Intelegerea politica dintre PNL si PSD asupra sefilor TVR si CNA nu a functionat nici joi, ca dovada ca solutia aleasa este cea a presedintilor interimari. Alexandru Sassu, reprezentantul PSD in Consiliul de administratie al TVR, a fost propus presedinte interimar pana in luna octombrie, iar Rasvan Popescu – PNL – interimar la CNA tot pana in octombrie. In prealabil, dupa un vot cu peripetii, acuze de presiuni politice, SMS-uri si doua tururi de scrutin, Rasvan Popescu a trebuit sa treaca de votul propriilor colegi din CNA. "Trocurile politice, presiunile si amenintarile la care au fost supusi unii membri ai CNA decredibilizeaza aceasta institutie publica", a declarat Ioan Onisei dupa vot. In schimb, Popescu nu parea deranjat de situatia creata si si-a prezentat viziunea despre viitoarea "forma colegiala a CNA". Cert este ca, in decurs de doar doua zile, CNA a fost convocat in patru sedinte pentru a se reusi alegerea unui presedinte convenit la negocierile dintre PSD si PNL.
In plenul Parlamentului, lucrurile au functionat tot cu sincope si s-a ajuns la solutia interimatului, pe de o parte din cauza lipsei de cvorum, iar pe de alta din cauza suspiciunii ca cei doi nu vor intruni voturile necesare. Gaselnita interimatului a venit din partea lui Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, care insa au evitat sa raspunda argumentelor si acuzelor aduse de PD pe aceasta tema.
Problema pe care se pare ca au ignorat-o complet politicienii presati de finalul sesiunii parlamentare, de nevoia de a nu lasa TVR si CNA fara niste sefi cu mandat politic si de incertitudinea ca intelegerile vor mai fi valabile in toamna, este ca interimatul se afla undeva la limita legii. Mai exact, potrivit Legii 504/2002, CNA este condus de un "presedinte numit prin votul Parlamentului dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora, iar in absenta presedintelui conducerea este asigurata de vicepresedinte". Categoria "presedinte interimar" nu este prevazuta de Legea audiovizualului, precizeaza Attila Gasparik, vicepresedinte CNA. Dupa cum ne-a declarat Gelu Trandafir, mai multi membri ai CNA intentioneaza sa sesizeze ilegalitatea chiar… Parlamentului.
Si la TVR situatia este la fel de confuza. Legea 41 precizeaza ca este numit un presedinte director interimar doar atunci cand, "din diferite motive, nu exista consiliu de administratie", ceea ce nu este cazul. Juristii explica faptul ca Alexandru Sassu trebuia confirmat de Parlament in functia de presedinte director plin, si nu interimar, pentru ca in aceasta situatie el nu poate fi presedintele Consiliului de administratie. Ca si la CNA, legea nu prevede functia de presedinte interimar al Consiliului de administratie. Confuzia in TVR este totala si situatia fara precedent, pentru ca, pe litera legii, Consiliul de administratie nu are in momentul de fata presedinte.