18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialÎnțelegere Trump-Putin împotriva expansiunii islamice în Europa. „Trenul Kosovo“ încinge butoiul de...

Înțelegere Trump-Putin împotriva expansiunii islamice în Europa. „Trenul Kosovo“ încinge butoiul de pulbere din Balcani

În ziua învestirii lui Donald Trump ca președinte al SUA, serviciile secrete americane erau concentrate pe ceremonie. Însă toate celelalte servicii erau concentrate pe Serbia, unde situaţia s-a tensionat foarte mult. Comunitatea „intelligence“ se aștepta ca președintele sârb, Tomislav Nikolici, să dea ordin ca „trenul Kosovo“, oprit la frontieră, să se pună în mișcare. Acesta ar fi putut fi elementul declanșator al unui conflict sârbo-kosovar. Pericolul nu a trecut.

„Trenul Kosovo“, motiv de confruntare armată

Pe tren scrie „Kosovo, pământ sârbesc“ în mai multe limbi, alături de embleme sârbești și creștin-ortodoxe. Trenul urma să parcurgă 213 kilometri, între Belgrad – Mitrovica, un oraș în Kosovo, cu populația majoritar sârbească. Acesta a fost oprit vineri, 14 ianuarie, la frontieră, de către trupele de securitate din Kosovo. Două armate stau acum gata de atac, amintind de războaiele balcanice din anii 1990. Armata sârbă, 60.000 de soldați, incluzând artilerie, unități de blindate și de aviație, se pregătește de război. Combatanții kosovari, 6.000 de soldați, sunt conștienți că nu pot face față, chiar dacă sunt chemați la arme și rezerviștii. Președintele Serbiei, Tomislav Nikolici, a declarat ferm: „Dacă vor fi uciși sârbi, armata noastră va porni către Kosovo“. 
În urmă cu 19 ani, Serbia a semnat un acord pentru a sfârși războiul cu Kosovo, după ce NATO a intervenit, avioanele americane bombardând capitala Belgrad, pentru a-l determina pe președintele Slobodan Miloșevici să capituleze. Occidentul a recunoscut independența Kosovo, însă Rusia și China, ca forțe importante, consideră că provincia este teritoriu istoric sârbesc. 

„Să luăm Serbia înapoi“

Serbia se înscrie în politica populistă actuală, când sloganul în trend este „să ne luăm țara înapoi“. Acest slogan ascunde multe conflicte mocnite, oprite în manifestare de forțe militare puternice, străine. Războiul din 1992-1995 între sârbii creștini și croați de o parte, și musulmanii bosniaci de cealaltă, s-a încheiat prin Acordul de la Dayton, prin care președintele american Bill Clinton i-a obligat pe sârbi să cedeze teritorii în favoarea bosniacilor musulmani. Războaiele balcanice au fost pline de orori și masacre, terminându-se prin înființarea unor enclave musulmane în sudul Europei, cu sprijinul SUA.
Conform analiștilor militari, rolul acestor enclave era restrângerea vastului teritoriu dominat militar și religios de către Rusia. Această politică, de restrângere a influenței Rusiei, a fost practicată de președinții americani și de Angela Merkel, care dorea ca Germania să controleze Europa. În acest context, trenul sârbesc marchează sfârșitul unei ere, aceea în care SUA au avut un impact decisiv asupra intereselor Serbiei, care nu a acceptat niciodată frontierele impuse de la Washington.
Serviciile secrete aveau informația că trenul urma să forțeze trecerea de frontiera cu Kosovo în ziua inaugurării Administrației Trump sau în zilele imediat următoare. Dacă va fi atacat de forțele din Kosovo, armata sârbă se va pune în mișcare. Oricum, soldați sârbi vor mărșălui în spatele trenului, pentru a se asigura că nu va fi atacat, dar și pentru a demonstra autorităților de la Priștina că s-a terminat cu sprijinul american. Chiar dacă statuia lui Bill Clinton străjuiește Capitala, în piața centrală!   

„Kosova, pământ sârbesc“ scrie pe trenul care a pornit din Serbia.         

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...
Ultima oră
Pe aceeași temă