13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialIntelectualii si sindicatele reiau apelul pentru lustratie

Intelectualii si sindicatele reiau apelul pentru lustratie

Parlamentarii sunt trasi de maneca printr-o scrisoare in care li se cere adoptarea urgenta a unei legi a lustratiei si sprijin pentru finalizarea dosarelor Revolutiei si mineriadelor.
Semnatarii scrisorii solicita Parlamentului, pentru a doua oara in mai putin de o luna, sa adopte o lege a lustratiei si sa aplice masurile legislative impuse de concluziile Raportului Comisiei Tismaneanu. De asemenea, in scrisoarea deschisa se mai cere "sprijinul moral" al parlamentarilor pentru finalizarea, initierea sau redeschiderea anchetelor legate de Revolutia din 1989, mineriadele din 1990, 1991 si 1999, revoltele muncitoresti din Valea Jiului (1977) si Brasov (1987), dar si de evenimentele de la Targu Mures din 1990. Un prim astfel de apel a fost facut pe 17 martie. Acum, acelasi apel este semnat de 735 de intelectuali, de reprezentantii unui milion de sindicalisti si de sase ONG-uri. Autorii apelului considera ca actuala criza politica "reprezinta o incercare de a bloca urmarile firesti ale condamnarii oficiale a comunismului", fiind declansata imediat dupa acest demers al presedintelui. "Consideram ca, indiferent de criticile ce pot fi aduse Raportului, nici un roman de buna credinta nu poate contesta justetea unei asemenea condamnari… Printre cei cercetati de Justitie ca responsabili ai acestui masacru (Revolutia – n.r.) se afla personalitati publice si politice, unele prezente chiar in Parlamentul Romaniei", sta scris in apel. Pe langa cei peste 700 de intelectuali, apelul mai este semnat de Federatia Sindicala Solidaritatea, Cartel Alfa, Liga Pro-Europa, Alianta Civica, Societatea Timisoara sau Asociatia 21 Decembrie 1989.
Lupta
"Vreau sa explic de ce in ultimele luni activitatea opozitiei s-a intensificat, cu ajutorul premierului. Am trimis 2 milioane de dosare ale Securitatii la CNSAS si am condamnat crimele comunismului", a declarat Traian Basescu, pentru BBC.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă