0.5 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialIntelectualii îl apără pe mitropolit

Intelectualii îl apără pe mitropolit

Zeci de personalităţi ale vieţii publice protestează faţă de trecerea pe linie moartă a Mitropolitului ortodox al Banatului.

 

Aproape 70 de scriitori, academicieni, pictori, doctori, profesori din România şi din diaspora au semnat o scrisoare deschisă în care îşi exprimă “uimirea şi revolta faţă de hotărârea recentă a Sfântului Sinod şi a modului în care s-a ajuns la decizia referitoare la retragerea dreptului de semnătură al I.P.S. Nicolae Corneanu”.

Printre semnatari se află Ana Blandiana, scriitorul Sorin Mărculescu, pictorul Sorin Dumitrescu, profesorul Virgil Nemoianu, scriitoarea Monica Pillat, academicianul Nicolae Săulescu, rectorul UMF Timişoara, medicul Ştefan Drăgulescu. “Cei care au plănuit şi pregătit hotărârea Sfântului Sinod, lipsindu-l în mod arbitrar pe Mitropolitul Banatului de prerogativele fireşti ale funcţiei sale, şi-au asumat riscul de a tulbura apele, punând alte interese deasupra interesului general al Bisericii. De aceea, hotărârea Sfântului Sinod nu are efecte negative doar asupra enoriaşilor din Banat, nu loveşte doar în ei, ci afectează grav imaginea şi credibilitatea întregii Biserici Ortodoxe Române”, arată intelectualii în scrisoarea deschisă.

Credincioşii îi cer Preafericitului Daniel să vină la Timişoara

La Timişoara continuă mitingurile de susţinere a Mitropolitului Corneanu. Enoriaşii ortodocşi au solicitat Sfântului Sinod anularea hotărârii prin care celui mai înalt prelat din Banat i-au fost retrase o serie de drepturi administrative, printre care şi dreptul la semnătură. Ultima acţiune de protest a avut loc luni seară, când în faţa Catedralei Mitropolitane s-au adunat peste 100 de persoane. Din cauza presiunilor exercitate asupra corpului de clerici de către episcopul vicar Paisie Lugojanu, care a preluat prerogativele administrative ale Mitropolitului Corneanu, mai mulţi preoţi au venit îmbrăcaţi în civil. Unul singur a avut curajul să spună şi de ce s-au speriat colegii lui. „Eu nu am ce pierde. Colegii mei stau ascunşi. Mulţi dintre ei au fost ameninţaţi de episcopul vicar Paisie Lugojanu. Tocmai de aceea nu sunt aici”, a dezvăluit preotul Cosmin Pleşa. Credincioşii au cerut ca Preafericitul Daniel să vină la Timişoara pentru a le explica situaţia.

Linişte „oficială”

„Un lider al elitelor bisericeşti nu poate fi umilit în acest mod. Dumnezeu să lumineze minţile celor ce trebuie să schimbe această decizie”, a spus fostul senator de Timiş Tănase Tăvală. Paradoxal, în dimineaţa zilei în care s-a organizat cea de-a treia acţiune de protest faţă de decizia Sfântului Sinod, un comunicat oficial al Mitropoliei Banatului îi îndemna pe credincioşi să nu iasă în stradă pentru a-şi susţine mitropolitul. IPS Nicolae Corneanu a fost dezaprobat de unii dintre colegii săi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române tocmai datorită deschiderii sale ecumenice, un lucru deloc pe placul unor ierarhi conservatori.

Cele mai citite

Ciucă vrea ca liberalii să rămână în Guvern pentru a nu provoca o criză

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că liberalii vor rămâne în Guvern, deoarece nu-şi permit să provoace o criză, în condiţiile în care,...

Ciucă vrea ca liberalii să rămână în Guvern pentru a nu provoca o criză

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că liberalii vor rămâne în Guvern, deoarece nu-şi permit să provoace o criză, în condiţiile în care,...

Blinken apreciază că România este un partener foarte apropiat și un aliat foarte apreciat al SUA

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă