20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialÎntâlnirea Putere-Opoziţie s-a terminat

Întâlnirea Putere-Opoziţie s-a terminat

UPDATE Liderii coaliţiei de guvernare, în frunte cu premierul Emil Boc, se întâlnesc, la ora transmiterii acestei ştiri, cu liderii USL Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, potrivit Mediafax.

Întâlnirea are loc la Palatul Parlamentului şi vizează situaţia politică şi socială în contextul recentelor proteste de stradă.

La întâlnire mai participă preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, şi liderul minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

Opoziţia a mers la întânire cu solicitarea de demisie adresată premierului Boc şi instituirea unui Cabinet independent, care să pregătească anticipate.

Liderii USL s-au întâlnit miercuri dimineaţă, discuţiile fiind urmate de o întâlnire informală a conducerii PSD.

Înaintea întâlnirii cu premierul şi cu liderii coaliţiei, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că mandatul cu care se prezintă opoziţia la discuţii vizează demisia Guvernului şi instituirea unui Cabinet independent, care să gestioneze treburile ţării şi să pregătească anticipate.

Întrebat dacă susţine varianta lui Ion Iliescu privind sancţionarea şefului statului, Ponta a răspuns: “Când ne vom întâlni cu domnul Băsescu, da! Acum ne întâlnim cu domnul Boc, preşedintele PDL şi trebuie să existe acord politic între forţele politice din Parlament privind înlocuirea guvernului actual cu un guvern de tehnocraţi şi în mod sigur alegeri cât mai rapide”.

 

Premierul Emil Boc a transmis protestatarilor marţi seara, în timpul unei emisiuni la B1TV, că nu le poate promite bani sau demisia din funcţie şi nici anularea măsurilor dispuse de Guvern în contextul crizei, ci doar măsuri economice care să stimuleze investiţiile şi crearea locurilor de muncă.

Boc a precizat că guvernul a discutat aceste măsuri economice cu patronatele, la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit.

Premierul a mai spus că nu este suprins de solicitări de demisie a Guvernului adresate de opoziţie, dar că este important ca situaţia actuală şi perspectivele să fie tratate cu luciditate.

Întrebat despre alegerile anticipate pe care le cere opoziţia, Boc a spus că acest aspect trebuie analizat pentru a vedea dacă este o măsură benefică ţării, nu doar unor persoane, cum ar fi liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta.

Premierul a susţinut că, în acest moment, clasa politică ar trebui să fie unită pentru a putea fi adoptate măsurile necesare pentru a readuce creşterea economică şi a estimat că protestatarii sunt împotriva întregii clase politice.

“În Piaţa Universităţii, niciun lider politic nu a fost şi nu este agreat, că este de la USL, de la PDL sau de la Partidul Poporului sau sunt persoane care vor să candideze la Primăria Capitalei. Nimeni, repet, nu a fost şi nu este agreat, sau cel puţin aceasta a fost impresia mea. Deci, aduce mai mult a manifestaţie antisistem, aşa cum este ea cunoscută în ţările occidentale, oameni care, pe bună dreptate, legitim, spun : «suntem sătui şi de cei de până acum, şi de cei de acum, şi de cei care vor să vină la putere, căutăm altceva»”, a declarat premierul.

Întrebat dacă ar avea curajul să meargă în faţa protestatarilor şi să le vorbească, Boc a evitat să dea un răspuns clar. “Şi acest lucru trebuie cumpănit”, pentru că un astfel de mesaj poate să construiască o relaţie cu alegătorii sau să o strice.”Eu cred că important a fost mesajul autorităţilor statului. Politicienii poate, uneori, este bine să tacă. Depinde de context, poate e bine, poate nu. Poate uneori e bine”, a spus Boc.

Pe de altă parte, premierul a declarat că îi înţelege pe protestatari şi că nemulţumirile lor sunt legitime.

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă