13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialInstitutul Cantacuzino nu mai poate produce vaccin pentru încă un an

Institutul Cantacuzino nu mai poate produce vaccin pentru încă un an

Institutul Cantacuzino are lacătul pe uşă din iarna lui 2009. Nu mai produce niciun ser sau vaccin şi este la un pas de faliment şi în ultimii patru ani instituţia a avut patru directori, iar obţinerea autorizaţiilor de producţie a vaccinurilor durează 300 de zile. Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a numit în funcţia de director general adjunct al Institutului Cantacuzino pe Ovidiu Antal, un fost agent de vânzări.

În ultimii patru ani pe la Institutul Cantacuzino s-au perindat patru directori. Şi niciunul nu a reuşit să pună pe picioare această „fabrică” de vaccinuri. Iar cu fiecare săptămână care trece, şansele ca România să aibă anul viitor vaccin antigripal scad dramatic, potrivit Digi 24.

Citeşte şi Primul caz de gripă AH1, în Brăila

Pentru repunerea în funcţiune a Institutului Cantacuzino este nevoie de mai multe aprobări. De la autorizaţia de fabricaţie, până la autorizaţia de punere pe piaţă a unui medicament, fără de care niciun vaccin produs nu poate ajunge la medici şi pacienţi. Însă niciun reprezentant al Institutului nu a cerut până acum aceste aprobări. 

„Se inspectează localul, se inspectează laboratoarele, personalul, toate documentele”, explică Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Citeşte şi Oficial Ministerul Sănătăţii: Nu ne aşteptăm la o evoluţie imediată a unei epidemii de gripă

Toate aceste proceduri durează 300 de zile. Cu alte cuvinte, abia în ianuarie anul viitor ar putea fi produse primele loturi de vaccin. Iar situaţia delicată în care se află Institutul Cantacuzino pare să devină şi mai complicată.

Director general adjunct, un fost agent de vânzări la Pagini Aurii

Ministrul Sănătăţii a numit un tânăr de 27 de ani, fost agent de vânzări, director general adjunct al Institutului. Ba chiar a fost schimbată organigrama insitituţiei pentru a se crea postul pentru Ovidiu Antal.

Citeşte şi Medici: Imunizarea antigripală poate dura mai mult în cazul persoanelor cu boli multiple

Potrivit unei hotărâri a Consiliului de Administraţie, noului director i s-au acordat competenţe totale în domeniul investiţiilor.

Ovidiu Antal este preşedintele Tineretului Liberal din Harghita şi din CV-ul său reiese că, acum cinci ani, la 22 de ani, lucra în minister, pe postul de consilier al lui Eugen Nicolăescu. Însă, pe pagina de internet a Ministerului nu există nicio declaraţie de avere sau de interese din perioada 2008-2009. Iar Ovidiu Antal a refuzat să lămurească situaţia.

Pentru că Institutul nu funcţionează, românii plătesc dublu pentru vaccinul antigripal. În 2011, statul a plătit în jur de şase milioane de lei pentru 750.000 de doze, iar în 2012, când a cumpărat serul din străinătate, a plătit 11 milioane de lei. 

Citeşte şi Nicolăescu: Vaccinul antigripal, PRODUS la Cantacuzino

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...
Ultima oră
Pe aceeași temă