12.4 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialÎnscrierea copiilor la şcoală, în pericol?

Înscrierea copiilor la şcoală, în pericol?

Instanţa ar urma să judece mâine solicitarea unor părinţi care au dat în judecată Ministerul Educaţiei, cu doar o săptămână înainte de startul oficial al perioadei de înscrieri. Dacă vor obţine, într-o primă fază, suspendarea noii proceduri, s-ar putea reveni la cea veche, mai permisivă.  

Părinţii nemulţumiţi de ordinul ministrului Educaţiei prin care se stabilea o procedură mai riguroasă de înscriere a copiilor în clasa I şi cea pregătitoare ar putea afla mâine dacă aceasta se va suspenda, aşa cum ei au cerut instanţei.

“Avem patru grupuri, cu 80 de părinţi în total, care au contestat în justiţie ordinul după care se fac înscrierile şi mai exisă încă 80-100 de alţi părinţi interesaţi să deschisă şi ei proces”, a declarat Mihai Radu, avocatul părinţilor. Într-o primă fază, părinţii au cerut suspendarea aplicării ordinului până la judecarea procesului pentru anularea actului respectiv.

O decizie în privinţa suspendării s-ar putea lua în circa 10 zile, în timp ce procesul de anulare ar putea dura şi câteva luni. Avocatul Mihai Radu a precizat că, în cazul în care se va obţine suspendarea, se va aplica vechea procedură privind înscrierile, adică Ordinul nr. 4925/2005.

O problemă destul de mare ar putea apărea în cazul în care unul dintre grupurile de părinţi va obţine suspendarea sau chiar anularea ordinului, în timp ce un alt grup va pierde procesul şi instanţa va decide că ordinul este legal. În această situaţie, se va apela la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care va decide dacă suspendarea se aplică pentru toată lumea. Numai că în acest caz, până se vor da clarificările necesare, va trece destul de mult timp şi deja se va intra în perioada de înscrieri.

Ministerul nu renunţă la ordin

După ce au aflat de procesele părinţilor, premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, au convenit că ordinul emis deja de minister nu trebuie modificat. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că părinţii vor avea dreptul de a-şi înscrie copiii la orice şcoală doresc şi fără o evaluare şcolară prealabilă, după un calendar clar stabilit.

În cazul în care numărul copiilor înscrişi depăşeşte capacitatea unităţii de învăţământ, variantele sunt ca Inspectoratul Şcolar să încerce să mărească numărul de locuri în clase, să fie aplicate criterii sociale (handicap, alţi fraţi în aceeaşi şcoală etc.) sau criterii proprii ale şcolii avizate deja de către inspectoratele locale. În situaţia în care părinţii vor câştiga procesele, ministrul Cătălin Baba a afirmat că deciziile instanţei trebuie respectate.

Părinţii care au dat în judecată Guvernul şi Ministerul Educaţiei s-au declarat nemulţumiţi că, după aplicarea noilor proceduri de înscriere, ei nu îşi vor mai putea da copiii decât la şcolile de care aparţin cu domiciliul. În acţiunea depusă la instanţă, părinţii arată că Ordinul nr. 3064/2012 este neconstituţional, că le îngrădeşte mai multe drepturi şi libertăţi fundamentale prevăzute de Constituţie şi că pentru asumarea lui societatea civilă, părinţii şi cadrele didactice nu au fost consultaţi.

Puţine şanse de anulare

Mai mulţi experţi în educaţie, alături de reprezentanţi ai ministerului, susţin că părinţii nu au şanse să câştige procesele şi că ordinul nu are hibe pentru care ar putea fi anulat.

“Nu cred că vor avea câştig de cauză în instanţă. Dacă se anulează ordinul, care vor fi criteriile de înscriere: care se scoală primul dimineaţa şi vine la şcoală sau care plăteşte taxă? Pentru orice copil, în prezent, există un loc asigurat la şcoala de circumscripţie, nu rămâne nimeni pe dinafară. Până acum nu se respectau criteriile de repartiţie, se intervenea, se dădeau telefoane şi tot aşa”, a declarat Ştefan Vlaston, expert în educaţie la Asociaţia EDU CER.

Surse de învăţământ au declarat că anul acesta se va aplica înscrierea electronică, lucru care îi deranjează pe cei care se bazau pe sistemul de pile şi relaţii pentru a aranja înscrierile după cum doreau.  

Cele mai citite

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat Ministerul Muncii: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale

Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul...

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă