15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialIniţiativele cetǎţeneşti – tot mai puternice

Iniţiativele cetǎţeneşti – tot mai puternice

În urmǎ cu câteva sǎptǎmâni, Centrul de Resurse pentru participare publicǎ a organizat Târgul de iniţiative cetǎţeneşti. A adus la un loc, într-o dupǎ-amiazǎ de sâmbǎtǎ, câteva sute de oameni nemulţumiţi. Ce-ar fi excepţional în povestea asta? La urma urmei, oamenii nemulţumiţi se numǎrǎ, pe întinsul patriei, cu milioanele. Aşa e, numai cǎ cei pe care i-am cunoscut în sâmbǎta aceea nu se mulţumesc sǎ îşi exprime nemulţumirea. Ei se asociazǎ cu cei nemulţumiţi de aceleaşi lucruri ca şi ei, cautǎ împreunǎ soluţii şi, tot împreunǎ (altfel nu se poate), se luptǎ sǎ le punǎ în practicǎ.

Despre Grupul “Iniţiativa Favorit” am mai scris în aceastǎ paginǎ. Sunt oamenii care îşi doresc sǎ revitalizeze cinematograful abandonat din Drumul Taberei, sǎ-l transforme într-un centru cultural comunitar de care cartierul duce lipsǎ.

Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei a început prin a apǎra un parc (Parcul Circului) ameninţat sǎ fie înjumǎtǎţit în beneficiul unor obscure intenţii imobiliare. Deocamdatǎ au reuşit (dar încǎ mai sunt lucruri de fǎcut); acum se strǎduie sǎ menţinǎ vie ideea de comunitate a cartierului, au deja un ziar ajuns la al doilea numǎr.

Tot nişte dezvoltǎri imobiliare cu cântec (şi tot în Sectorul 2) au determinat cetǎţenii sǎ înfiinţeze Grupul Luptăm pentru Aleea Lunguleţu, grupul Luptă pentru strada ta (din Aleea Luncşoara), Grupul de Iniţiativǎ Cartierul Floreasca. Se luptǎ pentru nimic altceva decât respectarea legii – întreprindere anevoioasǎ în condiţiile în care administraţia localǎ închide ochii şi tolereazǎ politica faptului împlinit.

Încotroceni – Oameni, Idei, Poveşti este o iniţiativǎ menitǎ sǎ salvgardeze identitatea unuia dintre cele mai frumoase cartiere bucureştene, ameninţat de invazia prostului gust. Au organizat deja, la începutul acestei luni, Ziua cartierului, din dorinţa ca oamenii de acolo sǎ formeze o comunitate realǎ, în pofida gardurilor despǎrţitoare din ce în ce mai înalte.

Nu ar putea lipsi din aceastǎ enumerare Cetǎţean Sectorul 3, grupul celor nemulţumiţi de promisiunile neonorate şi de iniţiativele netransparente şi pǎguboase ale primarului de sector. Ei şi-au propus sǎ inţieze un referendum de destituire. Legea aberantǎ cere un numǎr imens de semnǎturi (25% din locuitori, egal al voturilor necesare validǎrii referendumului). Probabil cǎ nu putea sǎ o facǎ în timp util, dar sunt optimist cǎ vor reuşi crearea masei critice necesare unei opţiuni înţelepte la apropiatele alegeri locale.

Ar mai fi multe de povestit despre Asociaţia Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi, Cruciada Locatarilor Titan, Grupul Salvaţi Parcul Drumul Taberei, Initiaţiva Civică Tudor Vladimirescu, Grupul Salvaţi Parcul Tineretului, LaBomba Studios din Rahova-Uranus, Iniţiativa Prelungirea Ghencea, Grupul Callatis – deja consacrat prin premii la Gala Participarii Civice şi Gala Societǎţii civile şi multe altele. Am ştiri despre iniţiative similare în alte oraşe ale ţǎrii – Arad, Piatra-Neamţ, Oradea, Iaşi (Iaşiul iubeşte teii e deja binecunoscut)

Vestea proastǎ e cǎ lupta cu inerţia specificǎ administraţiei, adesea în simbiozǎ cu corupţia, e asprǎ. Victoriile obţinute cu greu sunt adesea anihilate prin abuzuri. Asta creşte riscul abandonului, al resemnǎrii. Vestea bunǎ este cǎ, chiar şi atunci când drumul pânǎ la îndeplinirea obiectivelor pare nesfârşit, parcursul creeazǎ reţele de solidaritate care se multiplicǎ. Iar fiecare victorie, cât de mǎruntǎ, acţioneazǎ prin puterea exemplului, stimulând noi iniţiative.

Un fenomen nou, consecinţǎ fireascǎ a înmulţirii grupurilor locale de iniţiativǎ este colaborarea între ele. Prin reţelele sociale îşi fac reciproc cunoscute luǎrile de poziţie şi acţiunile. Atunci când unele grupuri au organizat manifestaţii de stradǎ, li s-au alǎturat, din solidaritate, activiştii din celelalte comunitǎţi, astfel încât s-a ajuns la mobilizǎri greu de ignorat atât de cǎtre mass-media cât şi de cǎtre autoritǎţi. Este pe cale sǎ se creeze, deocamdatǎ la nivelul oraşului Bucureşti, o reţea funcţionalǎ a iniţiativelor din diverse cartiere.

Vǎ propun un exerciţiu de imaginaţie. Anume, cǎ cetǎţenii cǎre activeazǎ acum în grupurile de iniţiativǎ ar candida împreunǎ în alegerile locale din primǎvara viitoare. Cǎ alegǎtorilor din fiecare sector li se vor propune, în afara listelor de consilieri anonimi oferite de partidele actuale, o listǎ formatǎ din vecinii lor care s-au bǎtut deja pentru obiectivele cartierelor. Cǎ aceşti oameni inimoşi vor pǎtrunde în consiliile locale. Cǎ vor obţine majoritǎţi şi, chiar dacǎ nu le vor obţine, vor avea o voce care nu va putea ignoratǎ în interiorul administraţiei locale. Cǎ pe agenda primǎriei vor fi impuse adevǎratele teme care preocupǎ cetǎţenii oraşului.

Eu zic cǎ nu e chiar utopie. Noua legislaţie, care a înlǎturat principalele bariere din calea înfiinţǎrii unor partide şi alianţe politice la nivel local, face ca realitea iniţiativelor cetǎţeneşti sǎ capete rolul pe care îl meritǎ în politica localǎ. Asta, mai întâi; apoi, vom mai vedea.

 

 

Cele mai citite

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...
Ultima oră
Pe aceeași temă