12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialÎngrijirea plantelor în sezonul rece

Îngrijirea plantelor în sezonul rece

Grădinăritul în apartament poate fi un hobby excelent şi liniştitor chiar şi în sezonul rece. Deoarece este o perioadă mai dificilă pentru plante, pentru întreţinerea şi îngrijirea lor trebuie avute în vedere mai multe măsuri şi recomandări care este bine să vină din partea specialiştilor. De aceea, ne-am adresat în acest sens ing. horticol Anca Lupu.

Pentru cele mai multe specii de plante, iarna reprezintă anotimpul repaosului sau, dimpotrivă, perioada de înflorire abundentă. De aceea, este necesară o pregătire prealabilă, ce presupune obişnuirea plantelor cu temperaturile scăzute şi cu udările şi aerisirile mai rare.

Când valorile termice scad, plantele din ghivece, originare din Sud, trec printr-o perioadă mai puţin fastă. Pentru că nu rezistă la geruri, ele trebuie să fie plasate într-un loc mai potrivit, în care să ierneze. Frecvenţa udărilor trebuie să fie redusă, având în vedere că multe plante sunt acum în semirepaos.

De exemplu, pentru a le asigura ferigilor o umiditate ridicată, ghivecele se aşază pe un strat de bile de argilă, care a fost udat în prealabil. Aveţi grijă însă ca pământul să nu mustească de apă. În caz contrar, rădăcinile vor putrezi. Nu uitaţi că un pământ bine drenat va preîntâmpina acest pericol. În funcţie de specie, plantele au nevoie de cantităţi de apă diferite. Există însă o regulă care se aplică tuturor speciilor: prea puţină apă le omoară, prea multă, la fel.

Fiţi atenţi la necesităţile de lumină ale plantelor de interior. Cele care nu au suficientă lumină vor părea firave.

Asemenea copiilor, plantele trebuie curăţate de pământ, praf şi mizerie, însă doar ocazional. Pentru aceasta, plantele se pun în chiuveta din bucătărie sau în cadă şi se udă uşor cu un dispozitiv care să împrăştie apa.

Plantele înfrumuseţează interiorul unei case, suferind însă dacă sunt ţinute într-un mediu închis, cu aer uscat sau fum. Prin urmare, este recomandat să aerisiţi locuinţa zilnic.

Temperaturile optime de care au nevoie sunt 19-24˚C ziua şi 9-14˚C noaptea. Dacă nu arată prea bine, e posibil să necesite numai o schimbare a temperaturii pentru a-şi reveni.
Nu în ultimul rând, plantele au nevoie de spaţiu pentru a se dezvolta. Dacă observaţi că rădăcinile ies afară prin gaura de scurgere a apei din ghiveci sau par dese ori înghesuite, e semn că vasul trebuie schimbat cu unul mai mare.

 

Sfatul specialistului Ing. horticol Anca Lupu, ELTUNG IMPEX, tel.: 0722.933.622

Aveţi grijă ca, atunci când udaţi plantele, apa să aibă o temperatură apropiată de cea a camerei. Dacă este prea rece, apa va provoca pete brune pe frunzele ficusului, de exemplu. Ideal ar fi să folosiţi apă de ploaie sau provenită din zăpadă.

Curăţaţi plantele cu apă călduţă şi lăsaţi-le să se usuce, înainte de a le aşeza în locurile lor obişnuite.
Ştergeţi frunzele de praf cu ajutorul unui tampon de vată înmuiat în apă călduţă. Utilizaţi vase din ceramică şi aşazaţi plantele cât mai la lumină. Rotiţi plantele din când când (după lumină), pentru ca acestea să crească drepte. Pentru ca plantele de apartament să beneficize de umiditatea necesară, pulverizaţi apă în jurul lor. O altă soluţie de a combate uscăciunea aerului din apartament este să aşezaţi plantele pe o tavă cu pietriş umed şi să pulverizaţi apă pe frunzele lor (nu şi pe flori sau pe frunzele păroase!).

Frunzele vor căpăta luciu, dacă le veţi pulveriza (de la o distanţă de 40-50 cm) cu un spray special.
În cazul apariţiei bolilor şi dăunătorilor (care se dezvoltă în special în încăperile închise şi cu umezeală excesivă), trataţi plantele cu insecticide şi pesticide specifice grupei din care acestea fac parte.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă