23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialÎngrijirea grădinii, pas cu pas

Îngrijirea grădinii, pas cu pas

Secretul unei grădini frumoase este la îndemâna oricui, dar costă muncă, atenţie şi timp din partea proprietarilor. Regula de bază pentru o grădină care să vă facă prietenii invidioşi este curăţenia şi îngrijirea ei.

 

La fel ca orice lucru făcut cu mult suflet, din pasiune, şi grădinăritul poate avea rezultate spectaculoase, indiferent dacă vă place să faceţi totul ca la carte sau dacă sunteţi adeptul experimentelor.

Îngrijirea corespunzătoare a grădinii este o operaţiune complexă, dar, per ansamblu, poate fi structurată în câţiva paşi uşori pe care trebuie să îi parcurgeţi ciclic, în funcţie de schimbările survenite o dată cu trecerea anotimpurilor. În primul rând, aveţi grijă să strângeţi toate resturile vegetale, frunzele căzute, crengile rupte, plantele moarte sau buruienile. Pe lângă aspectul inestetic, aceste resturi facilitează dezvoltarea unor întregi colonii de insecte dăunătoare care afectează dezvoltarea plantelor şi creează disconfort celor care stau în grădină. Aveţi grijă ca grădina dumneavoastră să fie aerisită şi ventilată, aşa că evitaţi aglomerările de plante, care devin culcuşul ideal pentru diferite ciuperci şi buruieni dăunătoare. În plus, dacă sunt îngrămădite, florile şi arbuştii ajung să îşi împiedice una alteia dezvoltarea, sufocându-se şi privându-se de soare.

Trebuie să aveţi în vedere faptul că o grădină frumoasă are nevoie de atenţie zilnică şi că nu sunt suficiente două-trei ore la sfârşit de săptămână.

Un alt aspect important este udarea plantelor, mai ales în zilele toride, când apa este esenţială pentru sănătatea vegetaţiei. Dacă aveţi sistem automat de irigare a grădinii, aţi scăpat de una dintre cele mai mari griji, pentru că acesta va porni şi se va opri singur o dată ce a distribuit cantitatea ideală de apă pentru fiecare parte a grădinii în parte. În caz contrar, este important să gândiţi un calendar după care să udaţi plantele, în funcţie de specificul fiecărei zone în parte. Pentru a vă uşura munca, plantaţi speciile asemănătoare în aceeaşi zonă a grădinii. Secretul unei irigări reuşite este udarea grădinii încet şi în profunzime. Plantele trebuie irigate suficient, pentru a le menţine creşterea; totuşi, nu trebuie să exageraţi, întrucât riscaţi ca rădăcinile să putrezească.

Solul este cel mai important element de care depinde sănătatea grădinii, aşa că este foarte important să îl menţineţi în condiţii optime. Înainte de a începe orice lucrare în grădină trebuie să ştiţi cu ce tip de sol vă confruntaţi şi cum să corectaţi eventualele probleme cu ajutorul îngrăşămintelor.

O altă activitate importantă este stârpirea dăunătorilor, care pot fi îndepărtaţi cu insecticide clasice sau cu amestecuri naturale pe care le puteţi obţine singuri în casă. De exemplu, cu 30 de grame de amidon de cartofi, 1.250 ml de apă caldă şi o linguriţă de şampon natural scăpaţi plantele de insecte, iar cu o linguriţă de şampon natural, 2 linguri de untdelemn şi 2,5 litri de apă eliminaţi puricii. În acelaşi timp, cojile de ou sunt eficiente împotriva melcilor, în timp ce sprayul simplu cu usturoi va elimina insectele care se hrănesc cu frunze.  

Cele mai citite

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă