Voci si spectacole memorabile
Astazi, la ora 11, se lanseaza la UNITER o noua inregistrare in cadrul colectiei „Voci si spectacole memorabile”, si anume CD-ul „Trecut-au anii…” dupa Mihai Eminescu. Lansarea va avea loc in prezenta artistilor, a realizatorilor si a organizatorilor. Proiectul initiat de UNITER este realizat impreuna cu SRR si MCC. Din colectie fac parte titlurile: „Nepotul lui Rameau” de Denis Diderot, „Celalalt Cioran”, scenariu dupa „Caietele” lui Cioran, si „Craii de Curtea Veche” dupa Mateiu I. Caragiale.
MCC pregateste lansarea Fondului Cultural National
Noul Fond Cultural National, care a facut obiectul a numeroase discutii, se apropie de lansare. In luna mai, Parlamentul Romaniei a adoptat, cu modificari, ordonanta Guvernului care instituia noul mecanism de sustinere a proiectelor culturale. Prin Legea nr. 146 din 17.05.2005 au fost preluate o parte din amendamentele propuse de reprezentantii organizatiilor guvernamentale, printre care: modul de desemnare a Consiliului FCN si atributiile acestuia, care prevede ca, din cei 11 membri cu drept de vot ai Consiliului, sapte sunt numiti de ministrul Culturii si Cultelor pe baza propunerilor formulate de operatorii culturali; alte prevederi vizeaza schimbarea cotei provenite din incasarile realizate de agentii economici din comercializarea publicatiilor interzise minorilor, de la 20 la 40 la suta, si introducerea unei cote de 20 la suta din incasarile obtinute din vanzarea sau inchirierea fonogramelor sau a videogramelor a caror vizionare nu este recomanda minorilor; schimbarea cotelor provenite din incasarile realizate de agentii economici din sistemul de telefonie care ofera servicii cu valoare adaugata de la 5 la 10 la suta. Orice sugestii, propuneri de modificare si imbunatatire a acestor acte normative ar trebui trimise cat mai grabnic pe adresa Ministerului Culturii si Cultelor (http://cultura-net.ro).
Calin Stanculescu
Premii la Drobeta Tr. Severin
Cu ocazia desfasurarii Festivalului de literatura „Sensul iubirii”, juriul format din Marius Tupan (presedinte), Jean Bailesteanu si Dumitru Augustin Doman (membri) a acordat urmatoarele premii: l Premiul Opera Omnia: dl Dumitru Radu Popescu l Premiul de Excelenta: ex-aequo Gabriel Chifu si Varujan Vosganian l Premiul de poezie: Robert Serban l Premiul de critica literara: Eugen Maicaneanu l Premiul pentru editie: Alex. Stefanescu, pentru volumul „Nichita Stanescu – Ingerul cu o carte in maini”, Ed. Masina de Scris l Premiul Debut in poezie: Conita Lena, pentru volumul „Usa de biserica”, Ed. Junimea, 2005 l Premiul Editurii Prier, constand in publicarea volumului de debut in poezie „Al treilea ochi” de Marius Stefan Aldea l Premii pentru carti aparute in 2004-2005: Valentin Tascu, „Miluta” (roman), Ed. Clusium, 2004; Titu Dinut, „Estacada” (versuri), Ed. MJM, 2005; Emil Albisor, „Sud” (versuri), Ed. Decebal, 2004 l Premiul special oferit de Fundatia Culturala „Alice Voinescu”: Gheorghe Truta, „Alice nu stie sa moara”, piesa de teatru inspirata din „Jurnalul” lui Alice Voinescu, in premiera la Teatrul National Craiova.
Grupul Simbol, la Fte de la Musique
Grupul vocal Simbol, condus de profesorul Lucian Caraman, a participat anul acesta la traditionala sarbatoare franceza a muzicii. Concertul a avut loc in biserica St. Vincent de Paul si a cuprins un repertoriu de gospel si negro-spirituals in aranjamente corale a capella. Grupul, format din opt francezi, si dirijat de profesorul roman Lucian Caraman, s-a bucurat de un real succes.