2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialIndicele Nasdaq a pierdut 1,14%

Indicele Nasdaq a pierdut 1,14%

Rezultatele sub asteptari ale companiilor din sectorul financiar, precum Morgan Stanley si Fifth Third Bancorp, care au raportat o scaderea profiturilor, respectiv reducerea dividendelor au influentat evolutia indicilor bursieri americani.

 

Morgan Stanley este cea de a treia mare banca americana care-si publica rezultatele trimestriale in aceasta saptamana si dupa pierderile celor de la Lehman Brothers performanta sa este inferioara celor de la Goldman Sachs.

 

La randul sau gigantul livrarilor rapide, FedEx, este considerat un barometru al activitatii companiilor. FedEx Corp, cea de-a doua companie americana de servicii de curierat, a raportat, miercuri, pierderi de 241 milioane de dolari in cel de-al patrulea trimestru al anului fiscal terminat in 2008. Pierderile au fost cauzate de preturile record la petrol si de incetinirea cresterii economice americane. Compania inregistrase un profit de 610 milioane dolari, cu un an inainte. FedEx Corp estimeaza un castig pe actiune intre 80 de centi si 1 dolar, pentru primul trimestru al anului fiscal 2009.

 

Din punct de vedere sectorial, titlurile bancare si cele ale companiilor aeriene au fost cele mai afectate. Din punct de vedere sectorial, titlurile bancare si cele ale companiilor aeriene sunt cele mai afectate.

In schimb, a doua mare banca de investitii americana, Morgan Stanley, a inregistrat la finele trimestrului doi un profit net de 1,03 miliarde dolari fata de 2,58 miliarde inregistrat la finele aceleiasi perioade a anului trecut. Chiar daca profitul pe actiune a urcat la 95 centi/actiune in timp ce asteptarile erau de 92 de centi, cele 1,43 miliarde dolari nu sunt suficiente pentru a acoperi pierderile determinate de criza creditelor.

 

Pe de alta parte, in cursul saptamanii incheiate pe 13 iunie, stocurile de petrol brut au scazut cu 1,2 milioane barili fata de asteptarile analistilor ce vedeau un recul de 1,5 milioane barili. La randul lor, stocurile de benzina au scazut cu 1,1 milioane barili fata de o crestere estimata de economisti de 800.000 barili. In acelasi timp stocurile de produse petroliere distillate au crescut in saptamana precedenta cu 2,6 milioane barili fata de 1,8 milioane estimate. Pe piata petrolului pretul barilului a coborat sub 134 dolari dupa o replica limitata a stocurilor de petrol brut.

Pe de alta parte, banca de afaceri Morgan Stanley a fost intreaga sedinta de tranzactionare de ieri sub presiune, dupa ce a anuntat o scadere cu 60% a profitului net in ciuda faptului ca a cesionat active ce i-au permis realizarea unei plus-valori de 1,4 miliarde dolari. Situatia a alimentat temerile investitorilor legate de criza creditelor la care s-au adugat cele referitoare la evolutia pretului petrolului. Indicele Dow Jones a pierdut miercuri 1,08%, in timp ce indicele Nasdaq a scazut cu 1,14%.

Indicele Standard & Poor's 500 a coborat ieri cu 13,12 puncte, sau 0,97%, la 1.337,81 puncte. Indicele mexican, Mexican Bolsa Index, a scazut cu 1,03%, iar cel brazilian, Brazil Bovespa Stock Idx, s-a depreciat ieri cu 1,97%.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă