18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialIncompetenta sau musamalizare?

Incompetenta sau musamalizare?

» Imaginea Politiei Romane a iesit la fel de sifonata ca aceea a ministrului Ludovic Orban in cazul accidentului de la Cotroceni. Contradictiile, declaratiile confuze si balbele sefilor Politiei vin sa contureze ipoteza ca duminica, imediat dupa accidentul comis de ministrul Transporturilor, pe firul rosu s-a dat ordin de musamalizare.

La mai mult de 72 de ore de la accident, dezvaluirile in cascada din mass-media contureaza o posibila actiune concertata de musamalizare a adevarului. Chiar simpla inventariere si analiza a datelor destul de zgarcite oferite de autoritati evidentiaza destule elemente care sprijina ideea ca toti cei implicati si-au dat mana sa acopere adevarul. Nu exista nici o indoiala ca Politia a aflat in timp util de existenta accidentului, daca nu de la Ludovic Orban personal, macar de la serviciul 112, sesizat de unul dintre martorii oculari. Odata interceptat apelul de urgenta 112 de catre Salvare, acesta a fost imediat diseminat serviciului Circulatie. Un echipaj al acestuia s-a deplasat in zona, dar nu a vazut masinile implicate in accident, sustine Marian Motoc, seful Brigazii de Politie Rutiera. El spune ca apelul nu a specificat clar locul accidentului, asa ca politistii nu l-au putut identifica. Cum se face ca politisti greu incercati, precum cei de la Rutiera, nu vad – pasamite din cauza ninsorii – doua masini "imbratisate" pe un trotuar din Cotroceni? Greu de crezut in miopia politistilor, cat timp echipajul ambulantei a gasit fara probleme masinile implicate in coliziune, chiar daca nu a localizat nici presupusa victima, nici pe ministru. Apoi, ce face un politist cand verifica un anunt prin care se semnaleaza un accident cu victime? Localizeaza accidentul, verifica identitatea proprietarilor autoturismelor implicate dupa numerele acestora, apoi ia "la rand" spitalele pentru a identifica victima. Ce au facut politistii? Au ratat locul accidentului (probabil ca nu s-au obosit sa-l mai verifice o data), apoi "au alimentat la o benzinarie din apropiere", dupa cum sustine seful de la Rutiera. La intrebarea daca echipajul a comunicat oficial ca, in urma verificarii, nu exista nici accident, nici victima nu a raspuns nimeni. Tacerea este justificata de secretul necesar bunului mers al anchetei.

 Un ministru exagerat de "rabdator"
Comportamentul ministrului Orban in calitate de autor al accidentului de pe soseaua Cotroceni este cel putin ciudat. Daca presupunem ca, intr-adevar, accidentul nu s-a soldat cu victime, este cel putin ciudat faptul ca ministrul a stat trei ore incheiate in strada sau in cafenele asteptand, rabdator, un echipaj care nu a mai venit. "Am mai intrat din cand in cand intr-un local, sa beau o cafea", ne-a spus Orban. Ministrul chiar vrea sa-l credem ca a stat cuminte, asteptand Politia. Ca nu l-a sunat pe nici unul dintre sefii Politiei, sa-i ceara sa trimita urgent pe cineva sau sa vina personal sa faca constatarea accidentului. Ca nu l-a sunat nici pe Cristian David, ministrul de Interne si colegul sau de partid, sa-i reproseze ineficienta angajatilor.

Simona Todea a fost consultata mai ceva ca-n filme
Ciudat e si comportamentul familiei presupusei victime, Simona Todea. Ea s-a aflat la locul accidentului, cel putin nimeni nu a negat acest lucru. Simpla coincidenta, cam in acelasi interval orar cu tamponarea buclucasa, Simona a alunecat pe gheata si a suferit o contuzie "in urma cazaturii". La 15.54, la mai putin de o ora si jumatate de la accident, tanara s-a prezentat, insotita de mama ei, la Spitalul de Urgenta pentru copii "Grigore Alexandrescu". Coriolan Ulmeanu, directorul spitalului, a declarat pentru Rompres ca Simona a fost consultata de o echipa de medici si i s-au facut 5 radiografii, pentru a i se pune in cele din urma diagnosticul de traumatism de cot produs prin cadere accidentala. Imaginati-va cum arata aproape orice spital din Romania duminica, la ora 16.00. Toti cei care au cunostinta de calitatea serviciilor medicale pot realiza ca o banala cazatura pe gheata nu aduna in jurul victimei o intreaga echipa de medici, mai ales duminica dupa-amiaza! Apoi, este un record national ca pentru o banala cazatura sa se faca 5 (cinci) radiografii. Un astfel de exces de zel se justifica doar daca medicii au vrut (li s-a cerut?) sa verifice daca Simona nu a avut cumva si alte leziuni, mult mai grave. Singurii in masura sa stabileasca daca Simona a cazut sau a fost lovita sunt insa medicii legisti, care nu pot face astfel de verificari fara acordul victimei, in baza unei plangeri.
Ce interes poate avea Ludovic Orban sa treaca sub tacere cele intamplate, ascunzandu-se totodata, mai bine de 24 de ore, de politisti? Omul a recunoscut ca venea de la petrecerea unui prieten al fiului sau si este lesne de inteles ca primul lucru pe care l-ar fi verificat un echipaj de politie, fie ca accidentul era sau nu soldat cu victime, era alcoolemia soferului. Verificare care nu poate fi refuzata decat sub sanctiunea legii penale.

ULTIMA ORA

» Raportul MIRA acuza Politia Rutiera

Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a dat publicitatii un raport preliminar intocmit de echipa mixta alcatuita din ofiteri din cadrul Corpului de Control al MIRA si al Inspectoratului General al Politiei Romane in cazul accidentului rutier in care a fost implicat ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Potrivit comunicatului transmis Rompres de MIRA, "datele preliminare ale investigatiei reliefeaza lipsa de profesionalism si superficialitatea evidenta in modul de interventie si raportare a acestui eveniment". Sursa citata mentioneaza ca aspecte privind corectitudinea inregistrarii apelului, precum si eficienta masurilor intreprinse ulterior de Politie vor fi cuprinse in raportul final al Corpului de Control si vor atrage dispunerea de sanctiuni in consecinta.

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă