18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialÎncetarea ostilităţilor dintre kurzi şi rebeli în nordul Siriei

Încetarea ostilităţilor dintre kurzi şi rebeli în nordul Siriei

Rebelii şi miliţiile kurde au pus capăt confruntărilor sângeroase în nordul Siriei ca urmare a unui acord negociat de cunoscutul opozant creştin Michel Kilo, au făcut cunoscut marţi militanţi antiguvernamentali, citaţi de AFP, potrivit Agerpres.

Cu începere din luna noiembrie, ciocniri intermitente, însă de o rară violenţă, au opus cele două tabere după ce rebelii au pătruns în localitatea majoritar kurdă Ras al-Ayn, situată la graniţa cu Turcia. Un comunicat detaliază termenii acordului încheiat între Comitetele populare kurde şi Armata Siriană Liberă (ASL), principala componentă a revoltei împotriva regimului de la Damasc.

Punctul cel mai important prevede ‘retragerea totală a forţelor militare şi armelor din oraşul’ Ras al-Ayn şi instaurarea unui Consiliu civil pentru administrarea oraşului şi controlul punctului de frontieră cu Turcia.

Luptătorii kurzi şi rebelii au mai căzut de acord asupra ‘cooperării şi coordonării între ASL şi forţele populare de apărare (kurde) pentru a elibera oraşele aflate sub controlul regimului’.

Un militant kurd din Ras al-Ayn a confirmat pe internet că ‘ostilităţile au încetat după încheierea acordului’. ‘Confruntările dintre cele două părţi au încetat în urmă cu o săptămână. Numărul luptătorilor din oraş s-a redus, iar cei care au rămas sunt cantonaţi la punctele de intrare’, a afirmat sursa citată.

Cele mai citite

Firma care a produs fregatele României revine la București într-un moment critic pentru Forțele Navale Române

Firma BAE Systems din Marea Britanie, cea care a produs fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, își anunță prezența la salonul BSDA 2024 de...

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă