13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialÎncepe Săptămâna Filmului pentru Elevi de la Cluj Napoca

Începe Săptămâna Filmului pentru Elevi de la Cluj Napoca

Unul dintre cele mai interesante evenimente dedicate educației cinematografice este programat la Cluj-Napoca. Săptămâna Filmului pentru Elevi este organizată din 16 şi până în 20 noiembrie. În această săptămână, elevii vor putea viziona mai multe filme alese pe categoriile de vârstă 6+, 11+, 15+.

Filmele vor rula la Cinema Victoria, după cum urmează. Luni, de la ora 11.00, este programat ”Tărâmul visurilor”. Filmul este povestea lui Hushpuppy, o fetiță de șase ani care locuiește într-o comunitate izolată, separată de civilizație printr-un baraj care îi mărginește universul: Bathtub / Cada. Hushpuppy locuieşte doar cu tatăl său, Wink, şi vede lumea ca un puzzle imens, format din bucăţi care se potrivesc perfect. Atunci când o furtună dezlănţuită ameninţă comunitatea în care trăieşte, iar tatăl ei se îmbolnăveşte subit, Hushppupy simte cum ordinea naturală a tot ceea ce iubeşte se destramă în jurul ei. Mica eroină încearcă din răsputeri să restabilească ordinea în oraşul care se scufundă, să-l ajute pe Wink şi să supravieţuiască unei catastrofe de proporţii epice.

Tot luni, de la ora 13:30, este programată vizionarea filmului Toto și surorile lui. ”Totonel (10 ani) și surorile lui, Andreea (14 ani) și Ana (17 ani), așteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce și familia se va reuni și vor trăi departe de sărăcie, violență și droguri.

O poveste universală despre legături de familie şi noi începuturi, documentarul surprinde un fragment dintr-un tablou complex. Toto și surorile lui este un documentar observațional de lungmetraj filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București”, spun organizatorii festivalului.

Tot în cadrul acestui festival, marți, de la ora 11:00, este programată pelicula Orășelul Alandala. Viaţa din micul oraş Bollersdorf este dată peste cap când cercetătorii de piaţă decid că orăşelul e perfect pentru testarea de produse, iar locuitorii acceptă cu entuziasm. Doar că cei în vârstă sunt excluşi de la teste şi trimişi la azilul de bătrâni. Ţine doar de şase copii de la grădiniţă să-şi elibereze bunicii şi să readucă totul la normal!

De la ora 13:30 va avea loc proiecția filmului Rețeaua. În România, medicamentele citostatice nu se obţin nici gratuit, aşa cum prevede legea, nici contra cost din farmacii. Mulţi dintre bolnavii care încearcă să facă rost de medicamente sunt ajutaţi de o adevărată reţea de oameni. Membrii ei nu obţin nici un fel de beneficiu material din participarea la acest "trafic". Documentarul reconstituie traseul medicamentelor de la una dintre cele mai vechi farmacii din Viena până la bolnavul din România.

Proiecţiile fac parte din programul de educație cinematografică EducaTIFF. Doritorii beneficiază de bilete la preţ redus, în valoare de 5 lei. Pentru elevi de la şcoli speciale sau şcoli din afara municipiului Cluj-Napoca, intrarea este gratuită, pe bază de rezervări.   

 

Elevii sunt publicul-țintă al membrilor echipei EducaTIFF

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă