12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialÎncepe cursa pentru şefia UDMR

Începe cursa pentru şefia UDMR

Liderul UDMR, Bela Marko, a anunţat public sâmbătă, la Târgu-Mureş, ceea ce ştiau toţi colegii săi din Uniune încă de acum câteva săptămâni: nu va candida la un nou mandat de preşedinte al UDMR. “Decizia mea este că nu doresc să candidez pentru un nou mandat de preşedinte al UDMR. La sfârşitul lui februarie se fac 18 ani de când m-am angajat la această răspundere, de a susţine împreună această unitate”, a declarat Bela Marko în faţa reprezentanţilor prezenţi la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu-Mureş cărora le-a amintit că în momentul în care el a preluat conducerea Uniunii, aceasta era în pragul scindării. “Atunci, UDMR părea să se rupă în două”, a spus Bela Marko de la tribuna CRU, de unde a anunţat că ar dori ca noul lider al Uniunii să fie un integrator şi nu un radical.

Sfaturile lui Marko

“A fost nevoie de o conducere şi un statut care să garanteze că Uniunea nu se va scinda, va rămâne unită. Eu însumi, atunci, în 1992-1993, m-am angajat cu acest stres şi cu acea speranţă că împreună cu dumneavoastră sunt în stare să mă achit de această sarcină. Cred eu că am reuşit să mă achit de această sarcină, împreună cu ceilalţi, iată că după 18 ani suntem aici împreună”, a mai afirmat Bela Marko, care crede că UDMR trebuie să rămână pe mai departe o Uniune şi să nu accepte ideile celor care încearcă să îi convingă pe unguri să-şi facă partide sau să se ralieze partidelor româneşti. “N-am putut deveni nici de dreapta, nici de stânga, nici liberal, nici creştin-democrat. Desigur că am convingeri, dar oricine ar conduce nu trebuie să se alăture unei tabere sau alteia”, a spus Bela Marko după care i-a asigurat pe colegii săi că nu va părăsi UDMR şi nu va ieşi nici din viaţa publică. “Am convingerea că dispun de experienţă şi cunoştinţă pe care pot să le pun la dispoziţia Uniunii, dacă se va mai dori, după Congresul din februarie”, a a conchis liderul UDMR, care a făcut în continuare apel la unitate în rândul maghiarimii şi a anunţat totodată că e nevoie de aducerea tinerilor în structurile de conducere ale Uniunii.

În acest context, ministrul Culturii, Hunor Kelemen, care s-a bucurat de-a lungul ultimilor ani de sprijinul lui Bela Marko şi-a anunţat candidatura pentru şefia UDMR. “Dacă mă voi bucura de sprijinul dumneavoastră, cred că vom reuşi să ducem mai departe aceste valori, să le consolidăm, dacă avem o organizaţie funcţională şi o echipă bună”, a spus Kelemen de la tribuna CRU de unde a mai adăugat că reînnoirea Uniunii trebuie căutată în interior.

Hunor Kelemen nu va fi însă singurul candidat la şefia UDMR. Asta pentru că şi consilierul prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs care i-a pregătit “un loc de cinste” lui Bela Marko în UDMR, dar care vrea să îi aducă alături de Uniunii pe maghiarii apatici. “Valoarea UDMR e perseverenţa. Îl sprijin pe Marko Bela şi îl invit să găsim acel loc de cinste pentru personalitatea dânsului şi îi spun că am dori să contăm în continuare pe el””, a conchis Eckstein-Kovacs, care este astfel al doilea candidat la şefia UDMR pe o listă care nu pare închisă. Asta în condiţiile în care, spun surse din UDMR, deputatul Laszlo Borbely şi senatorul Gyorgy Frunda ar avea în vedere alte nume pentru şefia Uniunii, iar alţii nu exclud chiar candidaturile celor doi pentru acest post.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă