18.9 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialÎncă șase luni de sancțiuni economice pentru Rusia. Replica Moscovei

Încă șase luni de sancțiuni economice pentru Rusia. Replica Moscovei

UPDATE 17:34:  Rusia are în plan extinderea embargoului pentru importurile de alimente din Occident cu încă șase luni, începând cu luna august și ar putea adaugă noi produse pe lista, ca răspuns la sancțiunile europene împotriva Moscovei, au declarat, luni, oficiali ruși, informează Hotnews.

 ”Ținând cont că Uniunea Europeană a extins sancțiunile împotriva Federației Ruse cu jumătate de an, va solicit să pregătiți propunerea mea pentru extinderea decretului prezidențial (privind embargoul) pentru aceasta perioada”, a spus premierul rus Dmitri Medvedev, într-o întâlnire cu adjuncții săi. 

 Ministerul Agriculturii din Rusia a demarat deja pregătirea propunerii pentru lista cu bunuri de import pentru care se va aplica embargoul și ar putea adaugă noi produse pe lista, a declarat un reprezentant al ministerului, pentru Reuters.

Embargoul, ce oprește importuri în valoare de 9 miliarde de dolari din SUA, UE, Australia, Canada și Norbegia a fost impus pentru un an că replică la sancțiunile Occidentului la adresă Rusiei din cauza crizei ucrainene. 

—————-

Miniștrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene au decis luni prelungirea, până la sfârșitul lunii ianuarie 2016, a sancțiunilor economice împotriva Rusiei pentru rolul său în conflictul din Ucraina, informează Agerpres.

Citește și: Șeful Pentagonului: SUA și NATO se așteaptă la o lungă confruntare cu Rusia

Aceste sancțiuni, care vizează sectoare întregi ale economiei ruse, între care cel bancar, al apărării și al petrolului, expiră la sfârșitul lunii iulie.

Ele au fost prelungite ‘până când Rusia își va îndeplini obligațiile asumate prin acordul (de încetare a focului) de la Minsk’, a precizat șeful diplomației britanice, Philip Hammond.

Sâmbătă, şeful administraţiei prezidenţiale, Serghei Ivanov, a denunţat aceste sancţiuni, estimând că ele au adus Uniunii Europene pierderi de 100 de miliarde de euro şi “200.000 de locuri de muncă”.

Acest măsuri restrictive au fost impuse în iulie 2014 şi consolidate în septembrie. Ele vizează unele schimburi cu Rusia în domeniile financiar, energetic şi al apărării, precum şi bunurile cu dublă utilizare.

Acordul de încetare a focului de la Minsk, semnat în februarie, prevede măsuri progresive până la sfârşitul anului pentru a pune capăt conflictului dintre separatiştii proruşi şi Kiev, care s-a soldat cu peste 6.400 de morţi.

Dacă acordul este respectat în linii mari, el nu a împiedicat luptele sporadice soldate cu victime şi o nouă intensificare a violenţelor la începutul lui iulie.

 

 

 

 

Cele mai citite

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...

Bijuterii: Expresii de eleganță și simboluri ale rafinamentului personal

Bijuteriile, aceste minunate accesorii, sunt mai mult decât simple ornamente. Ele sunt reflecții ale culturii, eleganței și personalității, care traversează timpul aducând cu ele...

Importurile de gaze au crescut cu 34,5%, în primul trimestru din 2024

România a importat, în primele trei luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 323 tone echivalent petrol (tep), cu 34,5% mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă