17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialÎncă o investiție din Galați, ratată din nepriceperea edililor: Portul de ambarcațiuni,...

Încă o investiție din Galați, ratată din nepriceperea edililor: Portul de ambarcațiuni, de 800.000 de euro, „măturat“ de apă

Să locuiești pe malul Dunării este un privilegiu. Mai ales la Galați, unde albia are lățimea de 920 de metri și este și cea mai înaltă faleză de pe cursul fluviului ce străbate o mare parte din Europa. Comunitatea are tradițiile ei, de la promenada din weekend pe faleză sau pescuitul la lansetă, la plimbările cu vaporul sau cu propria ambarcațiune.

Însă gălățenii au avut „ghinionul” ca în ultimele decenii să fie conduși de primari care fie nu le-a păsat, fie nu s-au priceput să cultive aceste tradiții și s-a ajuns la situații aberante. În orașul de la Dunăre nu mai există niciuna din cele trei plaje la „apă curgătoare” din 1990, nu se mai fac de mult croaziere pe fluviu și nici nu mai există un port pentru ambarcațiuni de agrement. 

Impozite mari da, port nu prea

Înainte de 1990 erau mii de gălățeni care aveau bărci, cu vâsle sau cu motor, pe care le țineau legate cu lanțuri, în port sau de-a lungul malului Dunării. Între timp, s-au schimbat și moda și standardele. Acum sunt peste 1.000 de gălățeni care au ambarcațiuni de agrement, fiind înregistrați la Autoritatea Navală Română și impozitați de Primăria Galați. Pentru una de până la 6 metri impozitul este 418 lei, pentru una de până la 12 metri se plătește 833 de lei, iar pentru una de peste 12 metri impozitul este de 1.095 lei. Numai că oamenii aceștia nu aveau unde să își acosteze bărcile.

La presiunea presei locale, în 2009 a fost construit un port de ambarcațiuni și la Galați. Investiţia a fost realizată cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării și Turismului și a costat 3.558.291 de lei, din care 10% a fost contribuția Primăriei Galați, restul fiind investiţia de stat. Era cât pe ce să devină o afacere clientelară a PSD, dar presa locală s-a ocupat și de asta. Fuseseră depuse două oferte, ale Superquatro SRL Galați și Black Sea SRL Constanța, firma care a construit Marina de la Mangalia.

Primarul de la acea vreme a avut probleme cardiace, s-a internat în spital, așa că de desemnarea firmei câștigătoare urma să se ocupe city managerul Florin Popa, în prezent deputat PSD. Acesta fusese director la Administrația Porturilor Dunării Maritime și avea o legătură specială cu patronul Superquatro, Sterică Atanasiu, după cum am relatat presa, pentru că la un moment dat încasa lunar de la această firmă aproximativ 2.000 de euro.

În plus, din 2006 cei doi aveau soțiile, Georgeta Popa și Aurelia Atanasiu, asociate în firma SC Servicii Navale SRL Galați. Presa a dezvăluit aceste legături între Popa și Atanasiu, așa încât construirea portului i-a fost încredințată firmei din Constanța.

O ruină costisitoare

Odată construit și cu toate facilitățile, energie electrică, priză pentru alimentarea cu carburanți, portul de ambarcațiuni părea o bijuterie. Avea 202 metri și putea găzdui 80 de ambarcațiuni. O primă problemă s-a ivit atunci când a fost furată o barcă de circa 40.000 de euro. După acest episod a fost întărit dispozitivul de pază. Însă proprietarii de bărci nu s-au bucurat prea mult, pentru că a urmat iarna și cum portul era construit spre largul Dunării și nu avea nicio protecție împotriva sloiurilor a fost distrus de blocurile imense de gheață.

În primăvară, pilonii de susținere, bine consolidați în fundul albiei, erau înclinați în „x”. La câteva luni de la inaugurare, portul de ambarcațiuni a fost reparat, dar a urmat altă iarnă, tot cu sloiuri, așa că la 2-3 ani de la inaugurare portul de ambarcațiuni a devenit o ruină care costase 800.000 de euro.

Acum gălățenii care au ambarcațiuni merg la Brăila sau recurg la serviciile unor firme care au facilități de acostare în Portul Galați. Ca să le poată lansa la apă sau a le ridica pe peridoc la final de sezon recurg la serviciile unei firme care are rampă betonată și le percepe 150 euro pentru o astfel de operațiune. 

Se construiește un nou port

După ce s-au tocat 800.000 de euro pentru ca edilii Galațiului să afle că, iarna, pe Dunăre curg sloiuri a căror forță este distrugătoare pentru orice construcție instalată în apă s-a luat decizia construirii unui alt port într-un loc de care se vorbea și la începutul anilor ’90, protejat de banchizele de pe Dunăre. Este în zona -Trecere Bac, unde dintotdeauna a existat un mic golf format în zona în care un pârâu din Valea Țiglinei „intersectează” malul fluviului. A avut loc licitația pentru concesionarea terenului de 13.056 mp și a golfului, câștigată de SC -Marina -Danubius SRL Galați. Societatea are la dispoziție cinci ani pentru finalizarea investiției estimate la aproximativ un milion de euro.

Dar la Galați orice veste bună vine la pachet cu una rea. Sunt suspiciuni în capacitatea firmei de a dezvolta investiția. S-a descoperit că acum 5 ani, SC Marina Danubius SRL a solicitat „concesionarea unui teren în suprafaţă de 13.056 mp situat în oraşul Galaţi zona Uzina de Apă nr. 1, pentru realizarea unei investiţii Port Turistic şi Agrement”. Numai că la acea dată firma nu exista, fiind înregistrată la Registrul Comerțului pe 08.03.2013. În 2015, firma fără angajați a avut o cifră de afaceri de 4.000 lei și un profit de 108 lei, iar în 2016 nu a avut activitate. Pentru garantarea capacității de realizare a investiției a prezentat o scrisoare de garanție emisă de o altă societate. 

Cele mai citite

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...
Ultima oră
Pe aceeași temă