Străzile din Sibiu vor fi un şantier permanent şi în următorii patru ani. Compania furnizoare de gaz metan E.On Gaz plănuieşte lucrări de reparaţii pe 200 dintre cele aproximativ 600 de străzi pe care le are Sibiul în următoarea perioadă. „Nu se găsesc soluţii în urma E.On Gaz. O să mai sape în 200 de străzi din Sibiu.
Această societate lucrează după un mod pe care nu îl înţelege nimeni. Şi-au şi scos în Parlament o lege, prin care ei pot interveni la orice oră. Sigur, noi am putea să îi oprim să intervină pe anumite străzi, dar cine îşi asumă răspunderea dacă se întâmplă ceva cu reţelele unde noi îi oprim? Cei de aici sunt incapabili sau de rea – credinţă şi nu reuşesc să se impună în faţa centralei de la Târgu-Mureş în ceea ce priveşte planul de intervenţii pe străzi. Noi discutăm în fiecare săptămână cu cei de aici, dar degeaba: deciziile în ceea ce priveşte străzile pe care se intervine în Sibiu. Această derută în oraş va dura încă aproximativ patru ani”, spune Klaus Iohannis, primarul municipiului Sibiu.
Reparaţii imposibile
Sistemul de lucru pus în aplicare de E.On face, practic, imposibile reparaţiile într-o perioadă acceptabilă. Compania de gaz contractează o firmă care face spărturile pentru amplasarea ţevilor şi o alta care efectuează lucrările de branşamente. Prin hotărâre de Consiliu Local, toate companiile de utilităţi care au lucrări ce necesită spargerea străzilor sunt obligate să încheie un contract de refacere cu DPC, firmă subordonată Consiliului Local.
Însă în situaţia E.On, DPC ar trebui să facă câte două operaţiuni de reabilitare pentru fiecare lucrare. „Vreau să vă asigur că societatea noastră are întreaga disponibilitate să facă aceste reabilitări. Din păcate, sistemul de lucru e mai greu cu E.On: o firmă introduce ţeava, alta mută branşamentele de pe ţeava veche pe ţeava nouă”, a declarat Gheorghe Lazăr, directorul DPC Sibiu.