12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialÎncă 130 de consilieri militari trimiși de SUA în Irak

Încă 130 de consilieri militari trimiși de SUA în Irak

SUA vor trimite încă 130 de consilieri militari suplimentari în Irak, pentru a evalua necesităţile minorităţii yazidi, vizată de insurgenţii sunniţi ai Statului Islamic (SI), a anunțat secretarul american al Apărării, Chuck Hagel.

"Preşedintele (american Barack Obama) m-a autorizat să trimit aproximativ 130 de noi membri ai unei echipe de evaluare în nordul Irakului, la Erbil, cu scopul de a analiza în profunzime ce putem face pentru a-i ajuta pe irakieni", a declarat Hagel, potrivit Mediafax.

Aceşti consilieri, care au sosit în Irak marţi, nu intenţionează "să lupte", potrivit unui oficial al Pentagonului.

Ei îi vor ajuta pe cei 300 de consilieri trimişi de Obama în iunie, pentru a susţine Guvernul irakian în lupta contra Statului Islamic.

"Preşedintele mi-a spus foarte clar că noi nu revenim în Irak pentru a efectua acelaşi tip de misiuni de luptă pe care le-am desfăşurat în trecut", a declarat Hagel.

Departamentul de Stat american a anunţat luni că Washingtonul a început să ofere armament forţelor kurde care luptă împotriva insurgenţilor sunniţi.

Livrările de armament au început săptămâna trecută, a precizat diplomaţia americană, mai scrie Mediafax.

Aviaţia militară americană a început vineri să atace poziţii militare ale grupului terorist sunnit Stat Islamic, pentru a opri avansarea insurgenţilor spre Kurdistanul irakian şi pentru a proteja consulatul american din Erbil.

Cele mai citite

Guvernul n-are bani pentru Memorialul rezistenței anticomuniste

Guvernul României subvenționează cu un miliard de lei canalele de streaming Netflix și Disney – adică 200 milioane de euro – dar nu are...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...
Ultima oră
Pe aceeași temă