12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialÎnaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului denunţă EVACUAREA romilor din Franţa

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului denunţă EVACUAREA romilor din Franţa

Zeid Ra’ad Al-Hussein, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile OmuluI, a denunţat vineri “politica naţională sistematică a evacuărilor forţate a romilor” în Franţa, la două săptămâni după evacuarea contestată a unuia dintre cele mai vechi cartiere din ţară, relatează Le Monde, preluat de Mediafax.

La sfârşitul lunii august, Samaritain, unul dintre cele mai vechi cartiere de romi din Franţa, unde locuiau 80 de familii în comuna La Courneuve, a fost evacuat în ciuda intervenţiei episcopului, prezenţei copiilor şcolarizaţi si a mobilizării cetăţenilor. Această decizie a generat o avalanşă de critici, printre care cele ale lui Al-Hussein: Evacuarea a fost efectuată fără un avertisment prealabil, deşi acesta trebuie lansat cu cel puţin 24 de ore înainte. Ea a avut loc la începutul după-amiezii, în timp ce locuitorii erau plecaţi. Bunurile care le aparţineau precum şi anumite acte de identitate au fost distruse. Doar unui mic număr de familii i s-a oferit găzduire, şi asta, doar pentru trei nopţi. Prin urmare, majoritatea persoanelor au rămas fără adăpost“.

Înaltul Comisar subliniază, de asemenea, că evenimentele care au avut loc în comuna La Courneuve sunt doar “ultimele dintr-o serie de evacuări forţate colective ale imigranţilor romi în Franţa, începând cu anul 2012“, şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de rapoartele care prezintă evacuările care vor urma. În afara Franţei, aceste evacuări forţate au continuat în ultimii ani în Bulgaria, Albania, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, Italia, România, Rusia, Serbia, Turcia şi Regatul Unit, aminteşte acesta.

 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă