12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecial„Înaltele studii“ nu l-au scăpat pe Năstase

„Înaltele studii“ nu l-au scăpat pe Năstase

 

Curtea de Apel București i-a mărit perioada de închisoare fostului premier. Majorarea pedepsei, care este definitivă, s-a decis în urma admiterii cererii procurorilor DNA, care au contestat hotărârea Tribunalului București de a nu-i da nici un spor fostului premier în procesul de contopire a pedepselor cu executare, primite de Năstase în două dosare penale.

În iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul “Trofeul Calității”, pedeapsă din care a executat opt luni, după care a fost eliberat condiționat înainte de termen, pentru bună purtare.

În acest dosar, Năstase a fost acuzat de faptul că în 2004 s-a folosit de autoritatea funcției sale de președinte al PSD pentru organizarea unui simpozion, cu scopul de a strânge bani de la firme de construcții, bani destinați campaniei sale electorale pentru alegerile prezidențiale. Lui Năstase i s-a imputat echivalentul a 760.000 de euro. În ­ianuarie 2014, Năstase a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și șantaj. El a fost acuzat că a primit, direct sau prin soția sa, Dana Năstase, bunuri și foloase necuvenite de circa 630.000 de euro de la Irina Jianu, fostul șef al Inspectoratului de Stat pentru Construcții. Bunurile au fost importate din China și au fost ­folosite la ­imobilele fostului premier din București și Cornu.

După ce a fost încarcerat a doua oară, Năstase a cerut contopirea pedepselor pentru a beneficia de scăderea primei pedepse de doi ani, din cei patru ani pe care urma să-i execute în cel de-al doilea dosar. La contopire, DNA a cerut un spor de pedeapsă deoarece fostul premier a săvârșit numeroase infracțiuni. Tribunalul București a respins cererea DNA, păstrând doar condamnarea de patru ani închisoare (din care se va scădea pedeapsa executată deja pentru primul dosar penal). Instanța Tribunalului a considerat că Adrian Năstase nu merită spor de pedeapsă deoarece este o persoană educată, cu “înalte studii juridice”.

DNA a făcut contestație, conside­rând că “înaltele studii juridice la care face referire instanța de fond, nivelul de pregătire culturală și politico-ideologică ale petentului (Adrian Năstase –n.n.)” nu sunt circumstanțe atenuante, ci agravante, “întrucât faptele sale apar cu atât mai grave cu cât sunt săvârșite de o persoană care avea atât ca obligație morală, cât și legală respectarea și aplicarea legii și nicidecum încălcarea ei”. În plus – susținea DNA – Năstase nu și-a recunoscut faptele pentru care a fost condamnat și a avut “o atitudine constant-defăimătoare și de dispreț la adresa actului de justiție”.

Curtea de Apel a admis contestația DNA și i-a mărit pedeapsa fostului premier cu șase luni, prin hotărâre definitivă. În consecință, fostul premier va sta mai mult la închisoare.  

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă