22.8 C
București
marți, 8 octombrie 2024
AcasăSpecialInaintea Raportului Marty, presedintele APCE a decorat Human Rights Watch

Inaintea Raportului Marty, presedintele APCE a decorat Human Rights Watch

Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rene van der Linden, a decernat, astazi, Distinctia prezidentiala organizatiei Human Rights Watch (HRW) pentru contributia pe care a avut-o la a "ridica valul secretului din jurul practicilor de transferuri ilegale de detinuti si inchisori secrete", transmite Rompres.

Rene van der Linden i-a inmanat distinctia lui Reed Brody, director pentru comunicare al HRW, in cadrul unei ceremonii desfasurate la sediul Consiliului Europei inainte de dezbaterea, in cea de-a treia zi a lucrarilor sesiunii de vara a APCE, a celui de-al doilea raport al senatorului elvetian Dick Marty privind transferurile ilegale de detinuti ai CIA.

 

Raportul privind existenta unor inchisori secrete ale CIA in state din Europa a fost adoptat in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE). Documentul elaborat de Dick Marty, care acuza Romania si Polonia de gazduirea unor astfel de stabilimente, a intrunit 122 de voturi 'pentru', 30 'impotriva' si 6 abtineri. 

 

Conform documentului, CIA a negociat "acorduri operationale" cu guvernele Poloniei si Romaniei pentru ca acestea sa incarcereze detinuti de mare importanta (HVD) in locuri secrete de pe teritoriul lor. Cele doua tari ar fi acceptat sa tina secrete aceste locuri, sa le garanteze securitate absoluta si, mai mult, sa si dea garantii ferme de neamestec, se mai mentioneaza in respectivul document.

Delegatia permanenta a Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei si-a exprimat surprinderea fata de concluziile celui de-al doilea Raport pregatit de Dick Marty, precum si fata de propunerile incluse in proiectul de rezolutie/recomandare, care contrazic rezultatul tuturor anchetelor intreprinse in mod independent de diferitele institutii romanesti. Intr-o scrisoare transmisa forului paneuropean la 15 iunie si semnata de seful delegatiei romane la APCE, Gyorgy Frunda, parlamentarii romani isi exprima deplina convingere ca APCE va fi consecventa in a-si respecta principiile si valorile prin respingerea ferma a acestor acuzatii lipsite de temei.

Delegatia Romaniei la sesiunea de vara a APCE a depus, ieri, la Comisia juridica si pentru drepturile omului, opt amendamente la Raportul Marty. Propunerile de revizuire a raportului si proiectului de recomandare prezentate de deputatii romani prevad scoaterea numelor Romaniei si Poloniei din toate mentionarile celor doua documente privind presupusa existenta in perioada 2002-2004 a unor centre de detentie pe aeroporturi din cele doua tari, deoarece "nu exista nicio dovada care sa sustina, chiar si minimal, acuzatiile formulate".

S-a cerut, de asemenea, "sa nu se fixeze in termeni categorici existenta in Romania a unor incalcari ale drepturilor omului legate de transferurile ilegale de detinuti atat timp cat documentul nu prezinta decat presupuneri, nu si marturii concrete, asa cum stipuleaza referirile la acelasi tip de actiuni derulate in Muntenegru, Bosnia-Hertegovina, Italia si Germania".

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Apple va lansa un nou model de iPhone, mai subţire decât celelalte

Apple se pregătește să lanseze anul viitor un nou model de iPhone, denumit iPhone 17 Slim, care promite să fie mai subțire decât predecesoarele...

Tragedie în baschetul românesc! Marie Tyra Whitehead, jucătoare la CSM Târgoviște, găsită decedată în apartament

Marie Tyra Whitehead, baschetbalistă americană de 26 de ani, legitimată la CSM Târgoviște, a fost găsită fără viață în apartamentul său. Poliția Dâmbovița investighează...

Controversă la naționala Germaniei! Bernd Leno a refuzat convocarea

Portarul echipei Fulham, Bernd Leno, a refuzat convocarea la echipa națională a Germaniei pentru meciurile din Liga Națiunilor, după ce a aflat că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă