25.1 C
București
vineri, 5 iulie 2024
AcasăSpecialIn Vino Veritas: vin si mancare buna

In Vino Veritas: vin si mancare buna

Nu sunt prieten cu vinul – mai repede ma vad murind cu berea de gat. De fapt, nu prea inteleg bautura asta acrisoara si de aceea o beau doar cand trebuie sa raman treaz: pot sa beau maximum 2-3 pahare inainte ca stomacul sa-si trimita semnalele – si uite asa mintea mea se inveseleste putin, dar nu apuca sa spuna prostii. Prin urmare, nu iubesc vinul, dar il respect. Acest scurt excurs oenologic fiind incheiat, pot sa incep cronica – un restaurant de pe Lipscani (45), In vino Veritas, specializat pe vinuri de aici sau de aiurea, bune si relativ accesibile (mi s-a explicat). Cum "divina licoare" nu-mi spune nimic, pot doar sa observ ca au Tokay la 25 lei, vinuri tiroleze (59 lei), frantuzesti (29-200 lei), chiliene (65 lei), argentiniene (29-75 lei), americane; unele pot fi cumparate la pahar de 150 ml. Interiorul e zugravit in galben-ruginiu, "instrugurat" cu o multime de desene legate de vin (care, din fericire, nu incarca spatiul, claustrant fiindca e boltit si cu mese o idee prea inghesuite).

 

Mesele si scaunele sunt de lemn masiv, scaunele fiind cam incomode (au spatarul drept). Mi-au placut in special picturile executate direct pe ferestrele oarbe din arcade – cu peisaje melancolice si kitsch de toamna, la antipodul fitelor de Mare Restaurant din Micul Paris Interbelic. Pe scurt, arata ca un restaurant prietenos, democratic, de vinuri. Nu mi-a placut gresia de pe jos (compromite toata caldura locului) – nu-mi dau seama cum a putut creste intr-atat incat sa ajunga sa se intinda si pe terasa. Altminteri, aceasta din urma e foarte romaneasca si clasica, cu fete de masa albe din loc in loc. Scaunele de aici sunt chiar mai incomode, din acelea de fier forjat ca-n Green Hours, pe care-ti rupi spatele. Din tot conceptul, cel mai mult mi-a placut restaurantul – cu mancaruri pentru gurmanzi, insa la preturi rezonabile: sar peste odioasele salate, paste si pizze (cam pana la 20 lei toate) si ajung la supe, cu preturi de la 7 lei (supa zilei, care poate fi, cum am nimerit eu, o delicioasa supa de pui in amestec cu vita, cu gustul de acasa).

 

Tocanita ungureasca de miel cu vin costa 24 lei, iar o delicatesa ca pieptul de pui la tigaie marinat in vin de Tokay, cu portocale miere si stafide caramelizate crocante  – 27 lei. Vita e cam piperata – muschiul stroganoff 49 lei, iar vita in sos gorgonzola ajunge la un incredibil 60 de lei. Garniturile au preturi cuminti, 5 lei, insa muraturile tind usor spre scump – 6-7 lei. Pe scurt, un restaurant de vinuri bun, care nu-si ridica fitele peste cap si pare sa-si respecte clientul. Doar preturile la mancare sunt cam inegale.

Cele mai citite

Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România?

Întrebarea din titlu este pe buzele tuturor. Pe cine vrea Hegemonul? Cum sunt așezate astrele în constelația europeană? Cui întinde pătura magică establishment-ul de...

Ultima probă din cadrul Bacalaureatului se desfășoară astăzi

Elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale vor susţine astăzi proba de Limba...

Descoperire arheologică în Bulgaria: o statuie a lui Hermes

Pentru prima dată, arheologii bulgari au descoperit o statuie antică complet conservată. Aceasta are o înălțime peste doi metri înălțime și probabil este întruchiparea...
Ultima oră
Pe aceeași temă