13.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialÎn drum spre arest, Udrea o mai atacă o dată pe Kövesi

În drum spre arest, Udrea o mai atacă o dată pe Kövesi

Fostul ministru al Dezvoltării a primit un verdict nefavorabil de la colegii deputați în ceea ce privește noile cereri ale procurorilor anticorupție în dosarul „Gala Bute“. Pentru ca Udrea să reajungă în arest trebuie, însă, să fie de acord și instanța.

În favoarea cererii de urmărire penală pentru luare de mită în dosarul „Gala Bute“ s-au pronunțat 218 deputați, în timp ce 76 au fost împotrivă. Înaintea votului la cererea privind arestarea preventivă, aleșii au avut discuții în contradictoriu despre caracterul secret al votului, după ce liberalii au anunțat, prin vocea lui Ludovic Orban, că deputații PNL vor vota „cu bilele la vedere“. În cele din urmă, solicitarea DNA a primit aviz favorabil, dar la un scor mult mai strâns: 170 voturi „pentru“ la 118 voturi „împotrivă“.

Detalii din arest și acuzații la adresa procurorilor

În discursul ținut în fața colegilor, Elena Udrea nu doar că și-a susținut nevinovăția, dar i-a acuzat pe procurori de abuzuri și a vorbit despre necesitatea modificării Codului Penal și Codului de Procedură Penală, astfel încât „abuzuri“ precum cele din cazul său să nu mai fie posibile.

Fostul ministru și-a declarat nevinovăția în dosarul „Gala Bute“, spunând că lucrurile pe care procurorii i le reproșează țin de „activitatea departamentelor din minister“. De asemenea, ca dățile trecute, fostul demnitar PDL a declarat că este „ținta unei acțiuni precise“, invocând numărul-record de cereri de arestare preventivă și de urmărire penală întocmite pe numele său. „În ritmul acesta, o să ne vedem din două în două săptămâni până în 2016“, le-a spus Udrea deputaților, precizând că noua cerere de arestare preventivă s-ar baza tot pe un denunț. „Cei care fac denunțuri pleacă acasă. Cei care nu fac acuzații la adresa mea stau în arest“, a spus ex-ministrul Dezvoltării, aluzie evidentă la situația din dosarul Microsoft și la eliberarea din arest a fostului său soț, Dorin Cocoș.

Arătând că dorește ca deputații să știe ce au „făcut“ cu votul dat pe 9 februarie (când au avizat primele cereri de arestare preventivă a sa), Udrea s-a lansat și într-o descriere amănunțită a condițiilor din arestul Poliției Capitalei și a oferit informații despre două femei alături de care ea a stat în cele șase zile de privare de libertate. „Aș fi vrut să vin astăzi în cătușe, ca să le puteți vedea, să le puteți atinge“, le-a mai spus Udrea colegilor deputați. Potrivit acesteia, Parlamentul ar avea obligația să modifice Codul Penal și Codul de Procedură Penală pentru ca „abuzuri“ precum cele întâmplate în cazul său să nu mai fie posibile, iar măsura arestării preventive să nu mai fie o „practică“ și „o  pârghie similară cu tortura“, la care apelează „adesea“ procurorii pentru a-i „distruge emoțional“ pe acuzați.

Cocoș ar fi denunțat-o în dosarul Microsoft

Tot ieri, fostul soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoș a primit de la Curtea Supremă decizia înlocuirii arestului preventiv cu arest la domiciliu. Decizia a fost luată la propunerea DNA, după ce omul de afaceri ar fi recunoscut acuzațiile aduse și i-ar fi denunțat pe Vasile Blaga și Elena Udrea. Potrivit RTV, Cocoș ar fi scris în denunț că a finanțat campania PDL pentru prezidențiale din 2009 pentru a avea, la schimb, prin intermediul lui Blaga și Udrea, sprijin guvernamental pentru derularea contractului privind licențele Microsoft.

Conform sursei citate, omul de afaceri ar fi declarat că secretarul general al PDL de atunci, Vasile Blaga, i-ar fi spus că trebuie să achite peste 3 milioane euro pentru materiale electorale și că ar fi depus, în tranșe, la sediul PDL, 600.000 de euro. Totodată, el i-ar fi cerut lui Dinu Pescariu să plătească un avans de 500.000 de euro unei firme chinezești, pentru geci, pixuri, umbrele, fesuri, fulare și brichete de campanie. „Precizez că Elena Gabriela Udrea cunoştea despre demersurile făcute de mine în vederea derulării contractului de licenţe Microsoft şi despre banii primiţi şi, aşa cum am spus, mi-a acordat sprijinul ei în Guvern. Despre acest lucru ştia şi Vasile Blaga, care de asemenea, a susţinut derularea contractului“, ar fi scris Cocoș în denunț.

Întrebat despre aceste declarații, Blaga a spus, ieri, că nici el, nici PDL nu ar fi avut „nici cea mai mică implicare“ în afacerea Microsoft.   

Cele mai citite

Bogdan Lobonț, înaintea partidei cu CFR Cluj: “Avem din nou posibilitatea să arătăm ceea ce putem în momentul de faţă”

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Bogdan Lobonț, a împărtășit gândurile sale înaintea meciului cu...

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...

VIDEO. Ana Porgras, OUT de la Survivor. Vedeta a primit mii de euro de la PRO TV

Ana Porgras a fost nevoită să părăsească competiția „Survivor All Stars” în ediția difuzată pe 2 mai la PRO TV, după ce a suferit...
Ultima oră
Pe aceeași temă