20.3 C
București
joi, 26 mai 2022
AcasăSpecial(In)dependentul de la Justiție: Tudorel Toader și cine l-a inventat |...

(In)dependentul de la Justiție: Tudorel Toader și cine l-a inventat | OPINIE

Un tehnocrat bun pentru PSD & ALDE este un prieten de partid, cineva care are cel puțin un schelet în dulap, cineva care a primit favoruri, pe care a venit vremea să le întoarcă.

Tudorel Toader, ministrul independent al Justiției, este un vechi amic al șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu ajutorul căruia a și primit, de altfel, pentru zece ani un fotoliu la Curtea Constituțională. În momentele-cheie, ca judecător constituțional, Toader a știut cum să întoarcă spatele legii pentru a le da dreptate celor care l-au numit: s-a întâmplat în 2012, când s-a pronunțat pentru validarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, deși nu exista cvorum, iar în 2016 a fost de partea celor care au reformulat abuzul în serviciu, o decizie a Curții care va duce la modificarea Codurilor Penale, probabil în sensul în care a făcut-o Guvernul cu Ordonanța de Urgență 13.

Relativizarea politicilor anticorupție și schimbarea modului de numire a șefilor Înaltei Curți, ai DNA și ai Parchetului General sunt deziderate argumentate public de mai multe ori de Călin Popescu Tăriceanu, de aceea n-ar fi nicio surpriză dacă noul ministru al Justiției și-ar arăta disponibilitatea pragmatică de a le susține.

Nominalizarea independentului Tudorel Toader în fruntea Ministerului Justiției ar putea fi, în același timp, și o încercare a coaliției de guvernământ de a demonstra Comisiei Europene că PSD și ALDE nu vor mai implica Justiția în jocurile politice. În plus, Toader, care a fost în comisia de doctorat a Laurei Codruța Kövesi, ar putea găsi noi căi de comunicare între Guvern și DNA, cel puțin până când majoritatea parlamentară va găsi modalitățile de dărâmare și reconfigurare a Direcției Naționale Anticorupție.

Viitorul ministru al Justiției s-a aflat mereu în siajul foștilor liberali din perioada când Tăriceanu era șeful lor. Erau de notorietate, în Iași, legăturile lui Toader cu Relu Fenechiu, fostul deputat PNL aflat la închisoare pentru mai multe fapte de corupție, și cu Tudor Chiuariu, fostul ministru PNL al Justiției condamnat cu suspendare. Ca rector al Universității din Iași, fost judecător la Curtea Constituțională și membru al Comisiei de la Veneția, Tudorel Toader poate fi considerat un tehnocrat. În același timp, întreaga lui ascensiune se bazează pe relațiile politice care l-au propulsat în cercul rarefiat al juriștilor de vârf.

Nu e clar, încă, dacă și-a rezolvat problemele de integritate de care a fost acuzat de jurnaliștii din Iași, care au scris că s-ar fi aflat printre membrii comisiei de experți care i-ar fi aprobat soției sale, Elena Toader, o finanțare pentru un proiect european și o bursă postdoctorală de trei ani cu o remunerație de 1.000 de euro pe lună.

Chiar dacă independența lui Tudorel Toader este mai degrabă de fațadă, e mai puțin probabil ca fostul judecător de la Curtea Constituțională să poată fi folosit pe post de kamikaze, cum s-a întâmplat cu predecesorul său. Toader a fost, chiar dacă nu de la început, pentru abrogarea Ordonanței 13. Este un personaj rațional, cu obiective incerte și oportuniste, care va încerca să nu-și compromită cariera, dar care va fi nevoit să răspundă la comenzile celor care l-au inventat.

Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Complice.ro: 95% dintre experiențele pentru companii au revenit în offline

Odată ridicate restricțiile, companiile din România au reacționat imediat și au reluat evenimentele organizate pentru echipe în offline, arată datele Complice.ro, furnizor de soluții...

Billie Eilish are sindromul Tourette și îl consideră „epuizant”

Cântăreața a vorbit despre faptul că suferă de sindromul Tourette într-un interviu pe care i l-a acordat lui David Letterman în legătură cu serialul...

Trupele rusești sunt în asalt total pentru a încercui forțele ucrainene pe un râu din estul Ucrainei

Trupele rusești au dat marți un asalt total pentru a încercui forțele ucrainene în două orașe situate de-a lungul unui râu din estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă