De la bunica pânฤ la nutriศioniศti celebri, de la vecina de bloc la medici generaliศti, toศi au un sfat despre modul în care trebuie sฤ ne hrฤnim, ce alimentaศie ar trebui sฤ avem pentru o viaศฤ lungฤ ศi sฤnฤtoasฤ.
Mulศi dintre noi se hrฤnesc urmând fฤrฤ sฤ se abatฤ anumite reguli pe care ศi le însuศesc, cel mai adesea din mass-media ศi mult mai puศin de la medic sau nutriศionist. Vฤ prezentฤm câteva mituri alimentare ศi cum sunt ele privite de specialiศti citaศi de Mediafax.
Degresat sau fฤrฤ zahฤr înseamnฤ fฤrฤ calorii. Adevฤrul este cฤ în cele mai multe cazuri etichetele care afiลeazฤ mesajul „degresat“ sau „fฤrฤ zahฤr“ sunt doar capcane, deoarece, din dorinลฃa de a crea un produs care sฤ fie în primul rând gustos, producฤtorii compenseazฤ lipsa grฤsimii cu mai mult zahฤr sau potenลฃiatori de aromฤ ลi sare, iar zahฤrul este înlocuit la rândul lui cu un exces de sodiu, fฤinฤ sau chiar grฤsime. Toate aceste ingrediente care creeazฤ imaginea unui produs gustos ลi bun pentru siluetฤ doar adaugฤ calorii prin diferite arome artificiale. Cel mai sigur este testul etichetei, care poate determina dacฤ produsul este într-adevฤr sฤnฤtos prin verificarea ingredientelor.
O alimentaลฃie scฤzutฤ în sodiu este indicatฤ tuturor. Sodiul este un mineral important pentru organism, ce ajutฤ la buna funcลฃionare a sistemului muscular ลi a sistemului nervos, astfel cฤ este recomandat ca acesta sฤ fie menลฃinut la un nivel echilibrat.
Mult timp s-a discutat despre efectul negativ al sodiului asupra presiunii arteriale ลi despre riscul crescut de apariลฃie a bolilor de inimฤ. Deลi este adevฤrat cฤ sodiul creลte într-o mฤsurฤ micฤ tensiunea arterialฤ, diminuarea cantitฤลฃii zilnice de sodiu nu aduce beneficii, ci poate creลte nivelul trigliceridelor ลi al colesterolului. Tocmai de aceea, pentru persoanele care nu suferฤ de tensiune ridicatฤ nu este indicat sฤ evite consumul de sare.
Ouฤle sunt bogate în colesterol ลi pot provoca boli de inimฤ. Deลi au cฤpฤtat o reputaลฃie proastฤ din cauza colesterolului care se gฤseลte în gฤlbenuล (aproximativ 211 miligrame/ou), asta nu înseamnฤ cฤ ouฤle trebuie evitate pentru a proteja sฤnฤtatea inimii. Este important sฤ ลtim cฤ nivelul ridicat de colesterol este în primul rând consecinลฃa unei diete bogate în acizi graลi saturaลฃi, ลi nu a consumului unui singur aliment. Mai mult, consumul zilnic de ouฤ nu creลte semnificativ nivelul de colesterol, iar beneficiile acestora depฤลesc cu mult aลa-zisele pericole. Mai mult, diferite studii au demonstrat cฤ ouฤle cresc nivelul de colesterol bun HDL.
Consumul de carbohidraลฃi afecteazฤ sฤnฤtatea. Carbohidraลฃii sunt o sursฤ importantฤ de energie ลi se împart în douฤ categorii importante: cei complecลi care aduc beneficii multiple sฤnฤtฤลฃii (cerealele integrale de secarฤ sau ovฤz, nuci, seminลฃe, linte, alune, mazฤre) ลi cei simpli, care au fost procesaลฃi industrial ลi ลi-au pierdut astfel o mare parte din fibre ลi nutrienลฃi (dulciurile cu zahฤr ลi fฤinฤ albฤ, junk food). Carbohidraลฃii simpli nu fac altceva decât sฤ polueze organismul cu toxine, zahฤr ลi alte chimicale ce apar în urma procesฤrii acestora. Aลadar, consumul de carbohidraลฃi este benefic pentru sฤnฤtate atât timp cât este vorba despre cei complecลi.
Un pahar de vin roลu pe zi este sฤnฤtos. Nu doar vinul roลu este cel care aduce beneficii organismului ลi în special inimii: berea ลi alte bฤuturi alcoolice au acelaลi efect, atât timp cât sunt consumate echilibrat. În general, alcoolul stimuleazฤ nivelul colesterolului bun HDL, deoarece moleculele acestuia acลฃioneazฤ asupra trigliceridelor, diminuând astfel riscul de a dezvolta mai târziu cheaguri de sânge ce pot provoca atacuri cerebrale. Cu toate acestea, trebuie precizat cฤ nu sunt indicate consumul zilnic de alcool ลi depฤลirea cantitฤลฃii de 100 ml la o servire. În caz contrar, efectele negative vor depฤลi beneficiile acestora.