15.3 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialÎn căutarea 
cărţilor pierdute

În căutarea 
cărţilor pierdute

Există două tipuri de librării. Librăriile mari, moderne, care au în vitrine cele mai noi apariţii editoriale, şi unde înăuntru miroase întotdeauna a hârtie curată, proaspăt tipărită, a nou şi a bani; unde pantofii se aud pe podeaua din gresie, iar ţăcănitul casei de marcat pătrunde printre rafturi. Apoi, există librăriile mici, cele pe care le găseşti pe o străduţă întortocheată, după ce le-ai căutat timp de cel puţin o oră, din care jumătate te-ai învârtit în cerc pe aceleaşi străzi. Librăriile pe care un ochi nea­tent poate să le scape din vedere, dar către care un ochi de bibliofil va fi atras ca muş-tele de magiun. Cele înspre care te îndrep­­ţi pe jumătate beat de plăcere, cu privirea sticlindu-ţi când te uiţi la cărţile stivuite în vitrină, cărţi care îşi menţin echilibrul precar doar pentru tine, cititorule. Librării în care miroase a praf de cărţi, librării în care podeaua serveşte drept raft uneori, librării în care simţi cum cărţile îţi vorbesc. În prima categorie intru rar, pe cealaltă o caut cu pasiune oriunde m-aş afla.

 

În două oraşe diferite, fără nici o legătură între ele, există două librării Shakespeare & Company. Prima librărie cu acest nume a fost deschisă în Paris, în 1919, de către Sylvia Beach, o americancă cu pasiune pentru cărţi. Librăria engleză a devenit curând locul perfect de întâlnire al scriitorilor precum Ernest Hemingway, Ezra Pound, Gertrude Stein sau James Joyce, a cărui capodoperă, „Ulise”, a fost publicată prima dată de către aceeaşi Sylvia Beach. Astăzi, librăria este visul oricărui împătimit de cărţi: strâmtă şi întortocheată, cu rafturi de sus până jos, ticsite cu cărţi despre orice, într-un amestec de cărţi vechi şi cărţi noi. Nu rataţi etajul al doilea, greu de observat, şi cărţile de afa­ră, printre care puteţi găsi adevărate comori. Bonus: pe pereţi există fotografii cu scriitori celebri, cele mai multe cu o dedicaţie pentru patroana cărţilor, Sylvia Beach, iar dacă aveţi noroc, puteţi nimeri în timpul unei întâlniri culturale sau în timpul festivalului de literatură organizat de ei (anul acesta, a fost între 18-20 iunie, şi printre vorbitori s-au numărat Fatima Bhutto, Jeanette Winterson, Martin Amis şi Hanif Kureishi).

Librăria se află pe malul stâng al Senei, vizavi de Notre-Dame de Paris, pe Rue de la Bucherie, la numărul 37. Este deschisă în fiecare zi până la ora 11.00 seara.

Pentru că Shakespeare este universal, mai există o librărie Shakespeare and Company în Viena, nu departe de piaţa Sfântului Ştefan, în cartierul evreiesc, printre străzi pietruite şi ferite de agitaţia turiştilor. Când intraţi, indiferent cine şi de unde sunteţi, s-ar putea să fiţi invitaţi la o cafea alături de proprietară. Chiar dacă refuzaţi, invitaţia va fi extinsă către cărţi: staţi şi uitaţi-vă cât vreţi, alegeţi-le, citiţi-le, şi dacă puteţi, cumpăraţi-le. Atenţie însă, cărţile nu au preţuri pe ele, deci va trebui să întrebaţi preţul la casă. Nu rataţi să vă urcaţi pe scara din dotare, exact cum făceau librarii adevăraţi odată (ideal ar fi să nu aveţi rău de înălţime).

Librăria se află pe strada Sterngasse 2, şi e deschisă de luni până sâmbătă, de la 9.00 dimineaţa la 9.00 seara.

Tot în Paris, o alternativă la celebra „Shakespeare…” este The Abbey Bookshop, deschisă de un expat canadian, în care puteţi găsi peste 10.000 de cărţi vechi şi noi, aşezate mai mult sau mai puţin şi pe rafturi şi pe jos. Şi aici, proprietarul va fi mai mult decât amabil cu voi. O altă opţiune sunt librăriile Gibert Jeune, situate în Place St. Michel, tot pe malul stâng al Senei, şi care au o secţiune destul de bună cu cărţi în engleză, noi şi vechi. Le recunoaşteţi uşor după copertinele galbene care domină piaţa.

The Abbey Bookshop se află pe Rue de la Parcheminerie 29, şi este deschisă de luni până sâmbătă, de la 10.00 la 19.00. Librăriile Gibert Jeune, opt la număr, se află în Place St. Michel, 
şi sunt deschise de luni până sâmbătă, 
de la 9.30 la 19.30.

În Viena, alte două librării care vând cărţi în engleză sunt The British Bookshop şi International Bookstore. Ambele sunt bine dotate, dar nu au cărţi vechi, ceea ce înseamnă că preţurile pot fi destul de piperate, iar atmosfera lasă de dorit – de, sunt librării noi şi moderne! Bonusul însă se află la „International Bookstore”, care are în dotare o selecţie impresionantă de reviste în engleză.

The British Bookshop se află pe Weihburggasse 24, aproape de Stadtpark, unul dintre marile parcuri ale Vienei, şi este deschisă de luni până sâmbătă, de la 9.30 la 18.00. International Bookstore are două librării, una pe Neubaugasse 39, alta pe Rechte Wienzeile, ambele deschise de luni până sâmbătă, până la 13.00, respectiv 17.00.

Ca să rămânem în spaţiul german, în München am dat peste o librărie mi­nunată, The Munich Readery. Poate „am dat peste” nu e termenul potrivit, pentru că librăria se află destul de departe de centru, pe o stradă care duce înspre cartierele mărginaşe. Una dintre cele mai mari librării second-hand din Germania, The Munich Readery, are o selecţie impresi­onantă, organizată alfabetic, la preţuri normale, iar vânzătorii sunt amabili şi bine pregătiţi. Librăria vinde mai ales ficţiune, dar apar şi ocazionalele albume sau cărţi de specialitate.

The Munich Readery se află pe Augustenstraße 104, şi este deschisă de luni până vineri, de la 11.00 la 20.00, iar sâmbăta de la 10.00 la 18.00.

Tot în München se află 
Hugendubel, o librărie engleză care vinde cărţi noi, de specialitate şi ficţiune, precum şi reviste în limba engleză. Avantajul este că librăria se află chiar în centru, lângă Odeonsplatz, în Salvatorplatz 2, şi este spaţioasă şi elegantă, dar cu preţuri destul de mari. Este deschisă de luni până sâmbătă, de la 10.00 la 19.00.

Mai la sud, în Madrid, se află J&J Books and Coffee, o librărie /cafenea/bar creată de un cuplu spaniol/american pentru expaţii englezi din Madrid. Cărţile se află rânduite la subsol, în ordine alfabe­tică, dar şi la bar sau pe mese, printre ceşti de cafea şi meniuri. Selecţia constă mai ales în ficţiune, cu preţuri foarte bune, chiar pentru cărţi mai mult sau mai puţin noi. Ca să ajungi la librărie trebuie să mergi cu harta în mână, şi să nu te descurajeze străzile pietruite, în pantă.

Librăria se află pe Calle Espiritu Santo 47, aproape de staţia de metrou Noviciado, şi este deschisă de luni până joi de la 11.00 la 0.00, vineri şi sâmbătă de la 11.00 la 2.00, şi duminică de la 12.00 la 0.00.

La final, ca nu cumva să credeţi că Bucureştiul se lasă mai prejos, şi nu are propria librărie ascunsă, de carte engleză, vă propun Okian. Ştiu, vă aşteptaţi la un alt nume! Okian se află pe strada Vasile Lucaciu 2, aproape de liceul Matei Basarab, printre casele vechi ale Bucureştiului. Okian este o librărie micuţă, cu cărţi noi doar în engleză, la preţuri mult mai bune decât în alte părţi. Avantajul este că nu are doar ficţiune, ci şi o multitudine de cărţi de specialitate, fie că sunt cărţi de medicină sau manuale şcolare. Dezavantajul este că selecţia din librărie este micuţă, însă tot ce doriţi poate fi comandat pe site-ul librăriei, okian.ro. Cei din Bra­şov au parte de propria lor librărie Okian, ceva mai mare, de pe strada Mureşenilor. Ambele librării sunt deschise de luni până vineri, de la 10.00 la 18.00. Lectură plăcută!

Cele mai citite

COTAR cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) cere eliminarea amendamentelor pentru coplată din Legea RCA şi demiterea vicepreşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF),...

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), se întâlnește cu fermieri români. Polonezii și românii au protestat contra cerealelor din Ucraina

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se află în România și urmează a se întâlni cu oficiali și cu fermieri români. Janusz Wojciechowski este originar...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...
Ultima oră
Pe aceeași temă