3.9 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialIn alta lume

In alta lume

Trebuie sa fii regele carcotasilor sa nu vezi ca Bucurestiul se schimba in bine, cuvintele potrivite fiind „se spala”. Cu toate acestea, nu exista actiune edilitara, de utilitate publica, sa nu fie contestata. In final ne place insa cum arata bd. Lascar Catargiu cu incantatorii sai platani plantati in plina vara. Ne place sa circulam pe artere bine asfaltate si sa zburdam acum pe pasajul de la Aeroportul Otopeni. Daca nu se asfalteaza, e rau, daca se asfalteaza sub trafic, iarasi rau. Am auzit in ultimele luni tot felul de epitete: cosmar, grozavie, sufocare, haos, ambuteiaje istorice, degringolada, s-a inchis Bucurestiul…
Altii s-au aratat indignati ca s-ar fi demarat actiunea de refacere a strazilor taman acum, vara. Atunci cand? Vara se mai elibereaza orasul, bucurestenii pleaca in vacanta si edilii ne pot moderniza strazile.
Erau mai bune carpelile? Asa-zisele chinuri ale marii asfaltari sunt, de fapt, inflamari mass-media, ca la aviara. Automobilistii sunt pusi pe jar de media. Trebuie sa avem rabdare. Daca este sa discutam de ceva, este intensitatea lucrului. Cu ce viteza se lucreaza. Daca se profita de noapte. Dar toata lumea le-a sarit in cap primarilor, in special lui Videanu. Dupa ce fiecare sofer si-a gasit o ruta ocolitoare s-a stins si aceasta isterie, ca si aviara, care a tinut prima pagina cateva saptamani. Dupa ce cuvintele de ordine au fost „neputinta”, „iresponsabilitate criminala”, parca a disparut aviara, desi s-au mai inregistrat focare.
Iarasi balamuc pentru PUZ-ul pasajului Basarab, dar fiecare in-jura cand se blocheaza orasul. Ne vom bucura peste doi ani, cand pasajul de 1.900 metri ne va usura accesul spre autostrada si doua imense cartiere. Desi largirea zonei Buzesti-Berzei este vitala, unii consilieri PSD invoca faptul ca nu mai suntem pe vremea lui Ceausescu sa expropriem oamenii. PSD vorbeste, care a reconfiscat mii de imobile?
Vin inundatii fulgeratoare si devastatoare si pesedistii sar ca arsi: ce fac autoritatile? Ce sa mai faca daca pe timpul lor s-au practicat taieri ca-n codru?! Mergeti spre Constanta si veti vedea in camioane ce exporta Romania: fier vechi si lemn. Portul Constanta pare curtea unui gigantic gater. Macar, daca tot s-a taiat padurea, sa fi fost consolidati versantii si inaltate podurile.
Ceausescu, in goana dupa pasuni alpine, a dat ordin sa fie defrisate jnepenisurile. In primul rand jneapanul este un relict. Vine din era glaciara. Jnepenisul mai este supranumit si rezervorul de apa al tarii, pentru ca el retine zapada, care se topeste incet, si apele din ploi, evitand torentii.
Cand Basescu se ducea la Mihailesti, la fel – ce cauta un presedinte la un pod? Daca nu s-ar mai fi dus, de ce nu se duce, vezi Doamne, nu-i pasa. Or taman prezenta presedintelui sau a premierului in zone fierbinti face diferenta. La nici zece ore de la inundatii, aceeasi intrebare: de ce nu ne ajuta Guvernul? Cand s-au terminat locuintele (onorabile si de ordinul sutelor) s-a constatat ca vreo 30 de familii n-au vrut sa se mute in ele. Ne si miram ca n-a acuzat nimeni Guvernul de uciderea de trasnet a ciobanului si a celor 120 de mioare ale sale. Intr-adevar nu toate autoritatile sunt preocupate nevoie mare de nefericirile oamenilor, dar trebuie sa contam si pe intrajutorare, cum s-a intamplat in Harghita. De la autoritati sa asteptam mai ales lucrari publice.
Parca suntem blestemati sa transformam in derizoriu orice tema importanta, orice initiativa, orice investitie. Cu greu intelegem ce ne tot spun occidentalii: accelerarea reformelor structurale, cresterea productivitatii in agricultura, reducerea costurilor in transport si actualizarea standardelor de mediu, dar mai ales modernizarea SECTORULUI PUBLIC. Vine el 1 ianuarie 2007! Limanul. Normalitatea.

Cele mai citite

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează asupra noilor înșelătorii online prin „promoții” false

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenția asupra unor noi tipuri de escrocherii care circulă pe platformele de mesagerie și care vizează siguranța...

Salariile din outsourcing cresc cu 7% în 2024, dar ritmul încetinește

Companiile din sectorul de outsourcing au înregistrat o creștere salarială de 7% în acest an, conform datelor de la Asociația Business Service Leaders (ABSL)...

Naim Qassem devine noul lider al Hezbollah: Implicațiile schimbării pentru regiune și România

După asasinarea lui Hassan Nasrallah, Hezbollah își reafirmă autonomia și obiectivele strategice sub conducerea lui Qassem Într-o tranziție istorică de conducere pe fondul conflictelor active...
Ultima oră
Pe aceeași temă