Deputatul PSD Cristian Rizea nu poate fi arestat, a decis ieri plenul Camerei Deputaților, după ce a încuviințat reținerea acestuia. Voturile, aparent contradictorii, pot duce la salvarea parlamentarului, după modelul Elena Udrea. Liviu Dragnea a preluat șefia PSD, promițând că social-democrații nu vor mai bloca solicitările Justiției referitoare la colegii care au probleme cu legea. De fapt, regula a fost respectată doar când s-a suprapus intereselor PSD.
Deputații au încuviințat cererea procurorilor DNA de reținere a deputatului Cristian Rizea. S-au înregistrat 141 de voturi pentru și 114 împotrivă din 272 de deputați. Pentru aprobarea reținerii erau necesare 237 de voturi, practic solicitarea a trecut la limită, cu doar patru voturi în plus. Votul pe muchie de cuțit în cazul cererii de reținere a prefigurat respingerea cererii de arestare preventivă. Acest lucru a fost posibil în condițiile în care unii parlamentari au plecat, iar alții nu și-au exercitat votul. Din 243 de deputați prezenți, au fost valabil exprimate 226 de voturi. Astfel, 120 de deputați au votat pentru, 105 împotrivă, iar un vot a fost anulat. Pentru ca deputatul PSD să poată fi arestat ar fi fost nevoie de 122 de voturi. Deputatul este acuzat de spălare de bani, trafic de influență și influențarea martorilor.
Înainte de votul din plen, Cristian Rizea, le-a cerut colegilor să nu încuviințeze arestarea preventivă solicitată de DNA, invocând faptul că vrea să adopte un copil. „Ceea ce nu știți, stimați colegi, este că acum doi ani și jumătate, la două ore după ce acest copil s-a născut, el a fost adoptat de mine și soția mea. Acest demers, conform legilor din România se încheie în luna noiembrie a acestui an. Doamnelor și domnilor deputați, vă las pe dumneavoastră să decideți dacă începând de mâine voi putea sau nu să continui această procedură de adopție alături de soția mea și dacă fiul meu va avea familie”, a mai spus Rizea. Deputatul PSD a criticat procedurile DNA.”Nu este normal ca într-o societate democratică un cetățean să nu fie lăsat să își studieze dosarul, să își pregătească apărarea, să dea o declarație în cunoștință de cauză și să fie ridicat de pe stradă”, a afirmat acesta.
Modelul Udrea
Aprobarea arestării și reținerii în cazul Rizea vine în contextul în care atât PSD, cât și PNL au anunțat că vor vota în favoarea cererilor procurorilor. În practică, soarta lui Rizea depindea de atitudinea Partidului Social Democrat, care are cei mai mulți deputați și are majoritate alături de ALDE și UNPR. Prin votul de ieri, deputații par să fi brevetat o metodă mai rafinată de salvarea a colegilor. Aparent, acceptă jumătate din ceea ce au cerut procurorii, însă resping partea cea mai consistentă. La fel au procedat, în octombrie, în cazul Elena Udrea pentru care Camera Deputaților a aprobat reținerea dar nu și arestarea. Udrea este un politician cu puternice conexiuni printre social democrați. Reprezentanții PSD au fost primii care au anunțat că Udrea a scăpat de procurori, în timp ce liberalii cereau renumărarea voturilor. Lucrurile s-au complicat pentru că s-a constatat pur și simplu dispariția unor bile de vot. Circul s-a prelungit până seara, iar efectul a fost salvarea Elenei Udrea. Chiar dacă au avut aprobare pentru reținere, autoritățile nu au mai cerut reținerea pentru 24 de ore, pentru că de obicei aceasta este solicitată în vederea obținerii arestării preventive pentru 30 de zile. În cele din urmă, Udrea a fost pusă sub control judiciar pe cauțiune.
Deși PSD deține majoritatea parlamentară, după izbucnirea scandalului, Liviu Dragnea a evitat să își asume vreo răspundere afirmând că în favoarea Elenei Udrea au votat foștii membri PDL din PNL, dar și deputații UNPR și ALDE, partenerii săi de coaliție. Matematic vorbind, deputații din aceste grupări nu au majoritatea, nu o puteau salva pe Udrea fără complicitatea PSD.
Sancțiuni doar în cazul Șova
În alte cazuri, social-democrații au preferat salvarea preferențială a politicienilor implicați în același dosar. Astfel, deputatul PSD Mădălin Voicu a fost salvat de arestare și reținere, deși deputații au votat pentru reținerea și arestarea colegului său de dosar Nicolae Păun (Partida Romilor). În acest caz, au contat conexiunile politice ale lui Mădălin Voicu. Liviu Dragnea a afirmat că Voicu a fost salvat „din simpatie”, dar nu a luat nicio măsură pentru sancționarea celor care s-au opus justiției, pe motiv că votul este secret cu bile și nu îi poate identifica pe făptași. De fapt, partidele au la dispoziție mecanisme neoficiale de a superviza votul, cerând parlamentarilor să arate bilele, operațiunea fiind supravegheată de un om desemnat special de partid.
Așa se și explică faptul că atunci când a fost vorba de imunitatea lui Dan Șova, Dragnea a amenințat cu sancțiuni. Imediat după ce Liviu Dragnea a preluat șefia PSD, Senatul a aprobat urmărirea penală în cazul lui Dan Șova, protejat în perioada când partidul era condus de Victor Ponta. Tocmai apropierea de Victor Ponta pare să îi fi fost fatală din punct de vedere politic lui Dan Șova. În aceste condiții, noul lider social-democrat a anunțat că parlamentarii care se vor opune justiției nu se vor mai regăsi pe listele la viitoarele alegeri.
Oprea, sancționat de PSD
Nu a fost primul caz în care principiile luptei anticorupție i-au venit lui Liviu Dragnea ca o mănușă. PSD a sprijinit cererile justiției și când a fost vorba de Gabriel Oprea, însă și în acest caz par să fi prevalat calculele politice. Votul referitor la prima cerere de urmărire penală a lui Oprea a fost programat în aceeași zi cu semnarea protocolului PSD-UNPR. Solicitarea lui Oprea de a avea garantat un număr fix de locuri a aruncat în aer negocierile și social-democrații l-au lăsat pe Oprea fără imunitate pentru a-i arăta că nu poate supraviețui politic fără sprijinul lor. Nici în acest caz, PSD nu s-a mai încurcat în secretul votului, liderul de grup, Mihai Fifor, fiind trimis la Comisia juridică pentru a se asigura că senatorii resping cererea lui Gabriel Oprea de amânare a dosarului.