Monarhul de 82 de ani s-a declarat preocupat de capacitatea sa de a continua sฤ-ลi îndeplineascฤ funcลฃiile. O declaraลฃie care ar putea deschide calea abdicฤrii.
Suveranul nu a putut pronunลฃa în alocuลฃiunea sa cuvântul „abdicare”, fiind împiedicat de Constituลฃia ลฃฤrii. Utilizarea acestui termen ar fi considerat un act politic. În schimb, Akihito a sugerat o modificare a legilor care în prezent îl obligฤ sฤ rฤmânฤ împฤrat pânฤ la finele vieลฃii.
„Mฤ întreb din când în când dacฤ nu ar fi posibil sฤ se evite o astfel de situaลฃie“, cea a unei ลฃฤri unde locuitorii sunt confruntaลฃi cu moartea împฤratului lor în funcลฃie. Împฤratul Akihito, care domneลte din 1990 asupra ลขฤrii Soarelui Rฤsare, a evocat pentru prima oarฤ în mod ambiguu dorinลฃa sa de modificare a regimului imperial, ceea ce i-ar permite sฤ transfere „în timpul vieลฃii“ funcลฃiile sale fiului sฤu, prinลฃul moลtenitor Naruhito, 56 de ani. Mesajul adresat în mod indirect constituie deja o problemฤ, fiind a doua oarฤ când Akihito se adreseazฤ poporului printr-o alocuลฃiune televizatฤ.
Prima oarฤ a fost în martie 2011, câteva zile dupฤ tripla catastrofฤ care a afectat durabil nord-estul Japoniei – seismul, tsunami ลi catastrofa nuclearฤ. O modificare a statutului împฤratului pentru a-i permite sฤ abdice ar fi cea mai importantฤ modificare a monarhiei japoneze de la finele celui de-Al Doilea Rฤzboi Mondial, când împฤratul Hirohito, tatฤl lui Akihito, a fost lipsit de statutul sฤu de semi-zeu, rฤmânând totuลi în funcลฃie. Fiul sฤu care i-a succedat în 1989, se aflฤ în cel de-al 28-lea an de domnie, un fapt amintit japonezilor cotidian de calendarul nipon, curent utilizat în ลฃarฤ, în care anul 2016 corespunde anului 28 al erei Heisei. La accederea la tron a fiecฤrui nou împฤrat începe o erฤ nouฤ.
În urmฤ cu câteva zile, unul din camarazii din tinereลฃe ai împฤratului s-a exprimat asupra acestui subiect la NNN: „Împฤratul ar avea dorinลฃa de a continua, dar pe de altฤ parte, temperamentul ลi conลtiinลฃa puternicei sale responsabilitฤลฃi fac sฤ aibฤ temeri privind posibilitatea de a face erori ลi de a cauza probleme, ลi asta îl preocupฤ“, a explicat Mototsugu Akashi, mereu apropiat de împฤratul Akihito.
Declaraลฃia din 8 august a împฤratului deschide o dezbatere asupra „modernizฤrii“ regimului imperial japonez. Premierul Shinzo Abe a recลฃionat imediat, la câteva minute intervenind direct la televiziune, asigurând cฤ „noi luฤm în serios cuvintele majestฤลฃii Sale ลi va trebui sฤ reflectฤm profund“. O dezbatere va fi lansatฤ, cu aprobarea opiniei publice. Japonezii intervievaลฃi de canelele tv au declarat în majoritate cฤ îl înลฃeleg pe Akihito, un suveran foarte popular.
Informaลฃie explozivฤ
În iulie, zvonuri contradictorii au avut loc în jurul Palatului imperial japonez. Dupฤ informaลฃii apฤrute în media potrivit cฤrora împฤratul Akihito ar fi exprimat dorinลฃa de a-ลi încheia domnia, fapt extrem de rar în lunga istorie a Tronului Crizantemelor, Palatul imperial a afirmat contrariul. Importantul canal tv public, NHK a creat surprizฤ luna trecutฤ relatând cฤ suveranul în vârstฤ de 82 de ani ar fi mฤrturisit apropiaลฃilor cฤ doreลte ca în câลฃiva ani sฤ lase locul prinลฃului moลtenitor. „Funcลฃia ar trebui ocupatฤ de cineva care îลi poate asuma constrângerile“, preciza împฤratul referindu-se la sฤnฤtatea sa. Akihito, care a suferit numeroase probleme de sฤnฤtate, între care un cancer de prostatฤ ลi o operaลฃie pe cord, declara anul trecut într-o conferinลฃฤ de presฤ cฤ „încep sฤ-mi simt vârsta“.
Funcลฃiile suveranului sunt dificile, mai ales dacฤ se ia în seamฤ vârsta avansatฤ a lui Akihito. El trebuie sฤ semneze textele de lege, tratatele ลi alte documente transmise de guvern (o mie anul trecut) sฤ asiste la numeroase recepลฃii (270 în 2015) sau sฤ primeascฤ ลefii de state strฤini.
Ar trebui modificatฤ legea Casei imperiale
Fie cฤ zvonurile sunt adevฤrate sau nu, nici un mecanism legal de abdicare nu este prevฤzut în actuala lege asupra casei imperiale, care administreazฤ statutul juridic al împฤratului. ลi pentru a satisface dorinลฃa împฤratului în acest sens ar necesita o revizuire a acestui text. Ceea ce ar putea redeschide dezbaterea privind succesiunea femininฤ. Actualmente, doar moลtenitorii de gen masculin pot avea pretenลฃii la tron, dar prinลฃul moลtenitor Naruhito este tatฤl unei fiice unice, prinลฃesa Aiko ลi în stat succesorul ar fi nepotul sฤu Hisahito, astฤzi în vârstฤ de 9 ani.
Potrivit media niponฤ, Akihito s-ar fi inspirat din exemplul Papei Benedict al XVI-lea, care a cedat locul în 2013 lui Francisc, sau din exemplul reginei Beatrix a Olandei, care a abdicat în acelaลi an în vârstฤ de 75 de ani.
În Constituลฃia impusฤ de SUA în 1947, dupฤ capitularea Japoniei la sfârลitul celui de-Al Doilea Rฤzboi Mondial, rolul lui Akihito este strict limitat la cel de „simbol al statului ลi al unitฤลฃii poporului japonez“, pentru a preveni orice revenire la militarismul care a marcat prima parte a domniei tatฤlui sฤu Hirohito, considerat un Dumnezeu viu, pânฤ la înfrângerea din 1945. Tronul se bucurฤ încฤ de un mare respect din partea unei majoritฤลฃi a japonezilor. Astฤzi, pentru a abdica trebuie modificatฤ actuala legislaลฃie a Casei Imperiale, dar pentru o astfel de modificare împฤratul trebuie sฤ convingฤ opinia publicฤ. Guvernul va trebui sฤ formeze un grup de experลฃi ลi intelectuali pentru a dezbate problema. „Dieta va trebui apoi sฤ gฤseascฤ un consens ลi sฤ pregฤteascฤ un proiect de lege pentru revizuirea legii Casei imperiale, bazându-se pe propunerile grupului“. Oricum, este vorba de o modificare ce va dura ceva ani.
Japonia nu a mai cunoscut o abdicare de mai bine de 200 de ani. Ultimul împฤrat care a renunลฃat la titlu a fost Kokaku, în 1817, în a doua parte a erei Edo (1603-1868).