14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecial„Împăratul Roșu“, în Silicon Valley

„Împăratul Roșu“, în Silicon Valley

Preşedintele chinez, Xi Jinping, a început vizita de stat în SUA în Seattle, căutând să dea asigurări clasei politice şi unor şefi de între-prin-deri americani sceptici şi să dezamorseze subiectele în divergenţă.

La Seattle a debutat prima vizită de stat în SUA a liderului chinez, Xi Jinping, urmând ca vineri să fie primit la Casa Albă de preşedintele Barack Obama şi apoi să ţină un discurs la Adunarea Generală a ONU la 28 septembrie. Xi Jinping a mai fost în SUA la trei luni după ce a fost desemnat preşedinte, în iunie 2013, la Sunnylands, în California, pentru o întâlnire informală cu şeful Casei Albe. Şi a mai efectuat o vizită oficială în 2012 în calitate de vicepreşedinte şi succesor desemnat al lui Hu Jintao în fruntea partidului. După cele două precedente, şeful statului chinez, care va fi primit de Barack Obama la Casa Albă la 25 septembrie, şi-a consolidat şi personalizat puterea în mod spectaculos în fruntea ţării celei mai populate din lume. Arată o forţă şi o autoritate pe care puţini le prevedeau acum doi ani şi a luat iniţiative îndrăzneţe strategice şi economice în Asia –  construirea polderelor în zonele maritime disputate şi punerea în lucru a Drumului Mătăsii în direcţia ţărilor partenere,  ca şi crearea unei Bănci asiatice de Investiţii.

Noul „împărat roşu” trebuie să gestioneze o economie chineză care dă semne de slăbiciune şi deci forţa de atracţie pentru investitorii americani a fost afectată de un intervenţionism asumat. Care s-a  tradus în vară prin măsuri stângace de susţinere la Bursă şi de lansare de proiecte de lege considerate în SUA ca fiind prea intruzive. Faţă de aceste mize, Beijingul a pus în surdină retorica agresivă adesea folosită contra Americii.

La masă cu Bill Gates

La Seattle, unde a debutat vizita lui Xi în SUA, preşedintele chinez s-a aflat pe teren „prietenos”: în statul Washington se află sediile a două multinaţionale cărora China le este un foarte important client – Microsoft şi Boeing.

Descoperirea, în iunie, a furtului de date administrative a peste 21 milioane de americani, în principal funcţionari federali şi apropiaţii lor,  a provocat exasperarea Washingtonului în problema spionajului cibernetic, în pofida dezminţirilor chineze, lasând să planeze la începutul lunii septembrie ameninţarea cu sancţiuni contra persoanelor sau a entităţilor economice responsabile de pirataj informatic. „Ambianţa nu este foarte bună, chinezii sunt îngrijoraţi de degradarea imaginii lor şi sunt sensibili la retorica ofensivă dovedită de unii candidaţi la învestitura republicană”, estimează Philippe Lecorre de la Brooking Institute.

Or, în timpul acestei călătorii Xi a dorit să se impună în special pe frontul tehnologiei informaţiei. Miercuri, şeful statului chinez a fost invitat şi primit la un dineu de fondatorul Microsoft, Bill Gates. În aceeaşi zi, liderul Administraţiei Spaţiului Cibernetic al Chinei, Lu Wei, a condus „Forumul China-Statele Unite din industria Internet”, care a reunit şefii campionilor web-ului chinez, precum sunt  Tencent, Baidu sau Alibaba, şi omologii lor din Silicon Valley. După ascensiunea lui Lu în fruntea aparatului de control al web, un număr crescând de site-uri Internet au fost blocate.

Ultima ofensivă datează din vară, când guvernul chinez a cerut societăţilor americane high-tech să semneze un document prin care se angajează ca produsele lor să fie „sigure şi controlabile” şi ca datele  utilizatorilor lor chinezi să fie stocate pe teritoriul chinez, potrivit New York Times. Forumul şi întâlnirea lui Xi cu patronii americani ai noilor tehnologii ar trebui să permită părţii chineze să demonstreze că Internetul rămâne un loc de cooperare chino-american, în timp ce Administraţia Obama intenţionează la rândul său să dojenească oficialii chinezi în ce priveşte acest domeniu.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă