10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialImigranţii români, subiect pentru campanii în presa britanică

Imigranţii români, subiect pentru campanii în presa britanică

Jurnaliştii şi politicienii britanici au lansat ample campanii pentru a-i ţine pe români departe de graniţele lor, după ridicarea restricţiilor la 1 ianuarie 2014. The Guardian, Daily Express şi Daily Mail sau Nigel Farage, Peter Bone şi Philip Hollobone sunt doar câteva dintre cele mai puternice repere ale campaniei anti-români.

Cea mai recentă campanie împotriva imigranţilor români aparţine publicaţiei britanice The Guardian, care a lansat, miercuri, o discuţie pe site-ul cotidianului, în care românii sunt invitaţi să argumenteze de ce nu ar părăsi România.

Campania beneficiază de o categorie specială, “guardianwitness”, iar mesajul acţiunii este prezentat şi în limba română: “Am dori să aflăm mai mult despre România – arătaţi-ne ce înseamnă să trăieşti şi să munceşti în ţara dumneavoastră – împărtăşiţi cu noi poze, imagini video şi experienţe”.

Noua campanie a cotidianului londonez se diferenţiază prin ton de campania lansată de The Guardian la începutul lui 2013, în care jurnaliştii le transmiteau românilor să nu vină în Marea Britanie pentru că plouă des, iar joburile sunt puţine şi prost plătite. Astfel, în campania “Cum este România? Împărtăşeşte experienţa”, jurnaliştii The Guardian încearcă să folosească psihologia inversă pentru a-i convinge pe români să nu vină pe tărâmuri britanice pentru că ţara noastră este minunată şi am regreta peisajele şi tradiţiile de aici.

“Am vrea să ne spui de ce iubeşti să fii cetăţean român şi de ce nu ai vrea să pleci niciodată. De asemenea, dacă te gândeşti să pleci din ţară şi să vii în Regatul Unit, să ne spui ce ţi-ar lipsi cel mai mult. Dacă te confrunţi zilnic cu provocări care îţi pot influenţa decizia de a părăsi ţara în care locuieşti, am vrea să aflăm şi despre acestea”, au mai scris jurnaliştii The Guardian în motivarea campaniei.

Citeşte şi: Britanicii nu îi vor pe români în ţara lor nici după 1 ianuarie

Românii au fost receptivi la noua campanie The Guardian şi au răspuns pe măsură, în numai două zile, astfel că peste 400 de cititori au răspuns provocării şi au postat imagini şi mesaje.

Cele mai multe fotografii postate sunt cu locuri din România care merită vizitate, cum ar fi Delta Dunării, oraşele medievale, ca Braşov sau Sighişoara, dar şi Capitala. Din recomandările românilor nu lipsesc nici peisajele rurale şi nici zonele montane, la fel de bine cum nu lipsesc nici râurile sau peisajele litorale. De asemenea, românii laudă portul, tradiţiile şi mâncărurile româneşti, susţinând că nu se regăsesc nicăieri în lume.

Campania Daily Express

The Guardian nu este singurul ziar britanic care încearcă să prevină şi să stopeze migraţia românilor în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014. 

La începutul lunii noiembrie, publicaţia Daily Express a lasat o petiţie prin care solicita autorităţilor britanice menţinerea controale stricte asupra imigranţilor din cadrul Uniunii Europene (UE), în pofida anulării restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor. Potrivit site-ului publicaţiei, peste 35.000 de persoane au semnat petiţia Daily Express, iar parlamentarul Peter Bone a lăudat iniţiativa publicaţiei, despre care a afirmat că “vorbeşte în numele poporului britanic”.

Citeşte şi: Eurodeputatul Cătălin Ivan către Daily Express: Încetaţi “cruciada” împotriva migrării românilor

Liderul PSD în Parlamentul European, Cătălin Ivan, a solicitat publicaţiei Daily Express, după apariţia petiţiei, să pună capăt “cruciadei” împotriva migrării românilor şi bulgarilor în Marea Britanie. Politicianul român a avertizat publicaţia că “materialele pe care le publică cer încălcarea legii europene”, exprimându-şi totodată nemulţumirea faţă de “frica negativă şi inacceptabilă pe care campania o asociază cu cetăţenii români”.
 
Petiţia a fost blamată şi de către europarlamentarul Petre Luhan, care a lansat, la rândul său, o petiţie împotriva discrimănării românilor de către britanici şi a solicitat preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi premierului britanic David Cameron să ia măsuri cu privire la campania publicaţiei Daily Express.
 
 
“Românii nu sunt şi nu trebuie consideraţi  cetăţeni de mâna a doua. Politicienii britanici şi mass-media trebuie să înceteze acţiunile de denigrare a concetăţenilor lor europeni”, a spus Luhan.
 
De asemenea, în martie, Daily Express a publicat un articol în care susţinea  că aproximativ jumătate dintre persoanele care au ocupat clădirilor nelocuite la Londra sunt români.
 

Campania Daily Mail

Ziarul britanic cu cele mai multe articole împotriva imigranţilor români este Daily Mail. În noiembrie, jurnaliştii au redactat un articol în care au povestit că jumătate dintre locuitorii din satele Berini şi Uliuc vor pleca în Marea Britanie după 1 ianuarie, 170 din ei fiind de etnie romă.

Tot în luna noiembrie, jurnaliştii de la Daily Mail au susţinut, citând mai mulţi politicieni conservatori, că odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, imigranţii vor pune o presiune uriaşă pe sistemul de locuinţe şi pe cel de asigurări de sănătate.

Citeşte şi: FOTO: Daily Mail, încă un scenariu cu valuri de imigranţi din România

De asemenea, în luna septembrie, cotidianul a prezentat o serie de fotografii realizate de fotograful Sean Gallup în comunitatea de romi din Ponorâta, Maramureş.

“Ponorâta este cu adevărat cel mai trist loc pe care l-am cunoscut în România. E uşor să îţi dai seama de ce o persoană preferă să trăiască pe străzile din Lille, Franţa, decât într-o casă aici. Dacă vă întrebaţi de ce toţi sunt atât de murdari, trebuie să ştiţi că în localitate există doar două pompe de apă la 400 de persoane şi doar una dintre ele funcţionează”, au scris jurnaliştii.

Citeşte şi: FOTO. O imagine mai puţin frumoasă a Maramureşului, prezentată în Occident

Totodată, jurnaliştii Daily Mail i-au acuzat pe români de “ofensă la adresa reginei Elisabeta a II-a”, pe motiv că au omorât şi mâncat mai multe lebedele, păsări considerate proprietatea Coroanei Regale. 

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă