3.6 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialImaginea Romaniei, pe mana lui Cristian Burci

Imaginea Romaniei, pe mana lui Cristian Burci

Trei firme romanesti au sponsorizat seria de articole "Romania, noua Europa tenteaza", publicata intr-o sectiune publicitara a revistei americane "Foreign Affairs". Acestea sunt Avis, Banca Comerciala Romana si International Railway Systems (IRS), potrivit agentiei de comunicare SML Strategic Media, care a intermediat aparitia articolelor in revista "Foreign Affairs". IRS, o companie privata de transport feroviar, este condusa de omul de afaceri Cristian Burci, beneficiar al unor contracte cu statul de cateva sute de milioane de euro. De altfel, Burci este una dintre persoanele intervievate in articol, alaturi de ministrul de Externe, Cristian Diaconescu,  ministrul Dezvoltarii, Vasile Blaga, presedintele Senatului, Mircea Geoana, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In cele patru materiale realizate de Foreign Affairs si reunite sub titlul "Romania, noua Europa tenteaza", se vorbeste, potrivit NewsIn, despre economia romaneasca in general, despre sectorul bancar, despre investitiile in infrastructura si despre bogatiile naturale neexploatate.

 

Omul de afaceri Cristian Burci apare in calitate de presedinte al International Railway Systems, o companie privata de transport feroviar. "Romania trebuie sa-si ia un angajament in ceea ce priveste cheltuielile pentru caile ferate la fel cum fac Germania sau Polonia", a declarat Burci, care si-a exprimat convingerea ca Romania poate deveni un nod regional al retelei de transporturi.

Cristian Burci s-a remarcat, mai ales, in perioada in care Ministerul Transporturilor era condus de Miron Mitrea, fiind beneficiarul mai multor contracte incheiate cu CFR. Potrivit procurorilor DNA, Servtrans, una dintre firmele lui Burci, a primit de la CFR, cu titlu gratuit, zece locomotive si 150 de vagoane noi. O alta firma a omului de afaceri, Carpat Cargo, specializata in recuperarea de creante, a incheiat contracte cu CFR in valoare de sute de miliarde de lei vechi. Contractele incheiate de compania feroviara cu ambele firme au intrat in atentia DNA. O alta afacere dintre Burci si CFR a fost aceea prin care firma Protan a primit contractul de erbicidare a caii ferate pentru suma de 600 miliarde lei vechi.

 

Ministerul Afacerilor Externe spune ca nu a stiut daca articolele care urmau sa apara au fost platite sau nu. "Ziaristii au venit la noi si au cerut un interviu cu ministrul Cristian Diaconescu. Atat. Nu stiu cine a platit materialele si nici nu ne intereseaza", ne-a spus Alin Serbanescu, purtatorul de cuvant al MAE.

Cele mai citite

Un autocar cu 52 de călători, implicat într-un accident

Duminică seara, pe teritoriul comunei Remetea Mare, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate trei vehicule: un autoturism, un microbuz...

Negrescu: Există trei variante pentru aderarea la Schengen până la sfârşitul anului

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu afirmă duminică, într-o postare pe Facebook, că există trei variante posibile pentru obţinerea unei decizii favorabile aderării României la Schengen...
00:00:37

VIDEO. Bărbați înarmați au ucis mai multe persoane într-un atac asupra unui autobuz în nordul Pakistanului

Bărbați înarmați au atacat sâmbătă (2 decembrie) un autobuz în apropiere de orașul Chilas din nordul Pakistanului, ucigând cel puțin opt pasageri și rănind...
Ultima oră
Pe aceeași temă