14.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialIlegalitati si abuzuri grave la Penitenciarul Poarta Alba

Ilegalitati si abuzuri grave la Penitenciarul Poarta Alba

Actuala conducere patroneaza un sistem corupt, in care detinutii cu bani sunt protejati de gardieni.
Gardienii le vand detinutilor orice, pretul unui pachet de tigari sau al unei sticle de vodca fiind de zece ori mai mare decat cel real.
in ultimii cinci ani, penitenciarul de maxima securitate de la Poarta Alba a fost scena mai multor incidente, care au fost de natura sa ridice mari semne de intrebare cu privire la modul in care se desfasoara aici activitatea. Totul a culminat cu un eveniment petrecut in urma cu doua saptamani, cand doi detinuti au evadat fara probleme din inchisoare, smulgand gratiile de la celula si "fentand" posturile de paza in care dormeau linistiti gardienii. Scandalul iscat de acest incident a scos la iveala nenumaratele nereguli, abuzurile si chiar ilegalitgatile comise de unii din gardieni si acceptate tacit de conducerea institutiei. In fruntea pe-nitenciarului se afla directorul Catalin Bejan, o persoana despre care se spuyne ca are relatii sus-puse la Bucuresti. Din acest motiv, toate anchetele efectuate de la Centru nu s-au incheiat niciodata cu rapoarte negative la adresa Penitenciarului. Desi pe hartie totul este minunat, in realitate la Poarta Alba domnesc haosul si dezorganizarea. Fosti "parnaiasi" povestesc despre coruptia care domneste in unitate iar vorbele lor sunt confirmate de un om care a facut parte din sistem si anume fostul comandant al Penitenciarului, colonelul Iulian Alexandru. Acesta spune ca atunci cand incerca sa ia o masura impotriva celor care se ocupau cu astfel de afaceri era imediat supus unor presiuni din partea "pilelor" de la Bucuresti. Astfel, este stiut faptul ca multi dintre gardieni iau bani de la puscariasi pentru a le face diverse servicii. Se vand pachete de tigari si sticle de vodca, aduse de gardieni de afara, pretul acestora in inchisoare fiind de zece ori mai mare decat cel real. Aproape toti gardienii sunt implicati in acest trafic. Firmele care furnizeaza oficial alimente sau alte materiale aduc si ele periodic bautura, cumparata cu bani grei. Cand detinutii beti turta fac scandal, asa cum s-a intamplat acum o luna cu un interlop, conducerea inchisorii se scuza afirmand ca alcoolul a fost obtinut "artizanal" din fructele primite la desert. Fosti "clienti" de la Poarta Alba povestesc ca cei cu bani nici nu stiu unde este cantina. "Unii primeau zilnic sarmale calde si chiar purcei de lapte. Daca ai bani la inchisoare, o duci bine, ca gardienii iti aduc tot ce vrei" isi aduce aminte Adrian G, detinut in "perioada Bejan".

Scandalul Gaina
Claudiu Catalin Bejan a fost angajat la Poarta Alba la finele lui 2000, fiind protejat la acea vreme de un politician aflat in Consiliul de Administratie. In primavara lui 2002, el a profitat de demiterea colonelului Alexandru si a devenit comandantul Penitenciarului. Colonelul Iulian Alexandru a fost demis dupa celebrul scandal al detinutului Alexandru Gaina, un tanar de bani gata, fiul unui ofiter de la "doi si un sfert". Tanarul era un client vechi al puscariilor fiind implicat in numeroase furturi de masini de lux. Tatal sau organiza insa partide de vanatoare undeva la Slobozia, unde ii invita pe sefii de la Directia Penitenciarelor si de la SIPA (Serviciul Informativ de Protectie si Anticoruptie). Cand fiul a ajuns la Poarta Alba, imediat a beneficiat de un tratament preferential. "Intr-o zi pe sectie au fost descoperite doua mobile, la Gaina si la un alt detinut acuzat de tentativa de omor. Am aflat ca seful SIPA, Iulian Crisu ii aducea lui Alexandru Gaina telefonul pentru diverse convorbiri. Am raportat la Bucuresti si a iesit scandal mare, de aici s-a tras demiterea mea. Eu i-am bagat pe cei doi la izolare, dupa o saptamana am aflat insa ca s-a mutat procesul lui Gaina la Bacau si acesta trebuie transferat la un penitenciar din zona. Detinutul Gaina a avut acces la hartia de la Directie inaintea mea si chiar a avut tupeul sa scrie pe adresa ca detinutul trebuie pus imediat in libertate" a declarat fostul comandant. Colonelul Alexandru a fost demis intr-o duminica si astfel i s-a barat si drumul spre gradul de general. In ultimii cinci ani, la Poarta Alba detinerea de catre detinuti a unui telefon mobil nu mai este deloc ceva neobisnuit. "Libertatea" de care se bucura cei puternici a condus la nenumarate incidente. Au loc periodic reglari de conturi, batai si injunghieri cu arme albe, pe care conducerea Penitenciarului incearca adesea sa le tina ascunse de ochii presei sau sa le minimalizeze gravitatea.
Mutat disciplinar
Dupa ce a descoperit faptul ca detinutul Catalin Gaina a fost protejat de SIPA, comandantul Alexandru a facut raport la Directia Penitenciarelor. Dupa trei saptamani fara raspuns, in primavara lui 2002, la Poarta Alba a venit o comisie de control, al carei obiectiv era sa gaseasca ceva impotriva comandantului. Nu s-a descoperit nimic rau in managementul conducerii astfel ca lui Alexandru i s-a cerut sa isi dea demisia. I-au imputat chestiuni legate de adeverinte false de studii ale unor cadre, chestiuni care aveau insa legatura cu Ministerul Invatamantului. A fost transferat la Tulcea, unde sase luni a lucrat ca simplu sef de sectie, in conditiile in care era colonel plin si fusese propus pentru avansarea ca general.
Presiuni facute de sefii SIPA
"Serviciul Informativ de Protectie si Anticoruptie s-a infiintat in 1992 si era o institutie mai periculoasa decat Securitatea. In perioada scandalului Gaina, generalul Binisor, seful SIPA, Iulian Crisu, si adjunctul lui, Doru Spatar, faceau zilnic presiuni impotriva mea. Un alt incident, fara legatura cu detinutul Gaina a fost cel cand, la un moment dat, am primit o adresa in care ni se cerea sa identificam ofiterii care au ceva impotriva presedintelui si premierului de la acea vreme. Am taiat numele celor doi si am scris "sa identificam ofiterii care au ceva impotriva sistemului democratic". Modificarea facuta mi-a adus doar necazuri si am intrat pe lista neagra a sefilor, care m-au acuzat ca sunt regalist."
Colonelul Iulian Alexandru

Cele mai citite

Curtea Europeană a Drepturilor Omului are un nou președinte

Judecătorul sloven Marko Bosnjak a fost ales preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), urmând să o înlocuiască pe irlandeza Siofra O'Leary. În vârstă...

Cum să asortezi bijuteriile cu ținutele? 7 sfaturi utile

Sursa foto: Shutterstock Bijuteriile pot fi detalii cheie în completarea unei ținute, adăugând strălucire și rafinament sau chiar oferind un accent de personalitate. Asortarea lor corectă...

VIDEO. Marcel Ciolacu laudă economia României: “Vom avea una dintre primele două creşteri economice din UE”

Premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații optimiste în legătură cu perspectivele economice ale României, afirmând că la sfârșitul anului țara va înregistra una dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă