22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialiGoogle da o noua dimensiune paginii web

iGoogle da o noua dimensiune paginii web

Compania americana Google a lansat intr-o noua formula interfata prin intermediul careia utilizatorii pot personaliza aspectul unei pagini web alegand informatiile sau serviciile pe care doresc sa le acceseze mai rapid.
A crea o pagina web personalizata ("personalized homepage") presupune ca utilizatorul sa aleaga informatiile pe care doreste sa le vizualizeze, acestea urmand sa fie afisate in mai multe casete in cadrul unei singure ferestre. In cazul iGoogle singura portiune neflexibila este partea de sus a paginii, unde se va gasi intotdeauna serviciul consacrat de cautare web.
Ideea de a le permite navigatorilor sa-si creeze o pagina personalizata a aparut la Google in anul 2003, prima versiune a unui astfel de serviciu fiind lansata in 2005. Dupa spusele vicepresedintelui Google, Marissa Mayer, echipa de programatori din spatele proiectului alesese inca de la data lansarii denumirea de "iGoogle", insa cei doi cofondatori ai companiei, Sergey Brin si Larry Page, s-au opus folosirii intr-o faza-test a "unei denumiri populare". Mayer a explicat ca cei doi au decis abia acum sa creeze un brand pentru acest sistem, pentru ca numarul de utilizatori din intreaga lume a atins "cateva zeci de milioane", depasind predictiile companiei de acum doi ani.
Informatiile pe care utilizatorul doreste sa le vizualizeze pot fi alese atat din listele puse la dispozitie de Google, cat si prin inserarea unui link in sectiunea "Adaugati dupa URL". Odata adaugat continutul, se poate stabili asezarea casetelor in pagina. Daca exista prea multe zone de interes, atunci se pot crea "tab-uri", fiecare dintre acestea putand fi destinat unei anumite zone de interes, de exemplu stiri, muzica etc. Serviciile populare ale Google, precum Gmail, YouTube sau Google Maps, pot fi si ele adaugate in pagina personala, existand posibilitatea de a seta exact ce e-mail-uri sau harti sa fie prezentate.
Nu este nevoie de un cont pentru a realiza o pagina personala deoarece setarile vor fi memorate de browser-ul folosit.
Insa daca se folosesc doua calculatoare, acasa si la serviciu, este mai bine sa se creeze unul si setarile sa fie memorate acolo, in felul acesta continutul va fi vizibil din ambele locatii. Google incurajeaza utilizatorii sa-si creeze conturi pentru ca in felul acesta ei afla mai multe despre preferintele fiecaruia si in felul acesta vor gandi noi functii sau servicii.
"Cu un cont propriu, motorul de cautare devine prietenul utilizatorului si incepe sa-l cunoasca pe acesta din ce in ce mai bine", a declarat pentru Associated Press vicepresedinta Mayer.

POLIGLOT
» Aplicatia vorbeste romaneste
Serviciul iGoogle este oferit in 18 limbi, printre acestea numarandu-se si romana. Astfel, la adresa www.google.ro/ig utilizatorul poate alege afisarea informatiilor de pe site-uri precum Hotnews.ro sau Realitatea.net sau, de ce nu, continutul blogurilor Zoso.ro sau Timsoft.ro/blog. si, pentru ca cititi Romania libera, puteti adauga sa vizualizati continutul site-ului ziarului nostru si prin iGoogle.

Cele mai citite

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în 2 săptămâni şi adoptată prin HG până la final de iunie

Strategia Energetică Naţională va fi pusă în dezbatere publică în două săptămâni, urmând să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern până la finalul lunii...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...
Ultima oră
Pe aceeași temă