O gena a carei absenta determina pierderea partiala sau totala a parului a fost identificata de cercetatorii niponi, descoperirea deschizand calea pentru noi tratamente impotriva alopeciei. Intr-un studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences si citat de Mediafax, cercetatorii niponi au descris modul in care au reusit sa obtina soareci modificati genetic, care nu aveau gena Sox21 in structura lor genetica.
"Soarecii au inceput sa isi schimbe blana chiar din cea de-a 11-a zi de viata, incepand de la cap si progresand spre coada. Cand au ajuns la varsta de 20-25 de zile, acesti soareci nu mai aveau nici un fir de par pe corp, nici macar mustati. Noile fire de par au inceput sa le creasca dupa cateva zile, dar si acestea au cazut, dupa un nou ciclu", au explicat cercetatorii japonezi.
Aceasta alopecie ciclica a continuat timp de peste doi ani, iar cercetatorii au remarcat ca soarecii modificati genetic prezentau glande sebacee mai mari in jurul radacinilor firelor de par, iar pielea lor devenea mai groasa in perioada in care isi pierdeau blana.
Oamenii de stiinta japonezi au examinat, in cadrul studiului lor, si mostre de piele umana. "Putem sa confirmam faptul ca gena Sox21 prezinta o legatura stransa cu durata de viata a firelor de par, in cazul omului. Aceste rezultate indica faptul ca absenta genei Sox21 ar putea fi vinovata de pierderea parului", au concluzionat autorii studiului.