22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpeciali-mode ajunge in Romania

i-mode ajunge in Romania

Operatorul de telefonie mobila Cosmote Romania, care a atins luna aceasta
un numar de 2 milioane
de clienti activi, va lansa
 in a doua jumatate a lunii mai serviciul de acces la Internet i-mode.

Prin noul serviciu compania spera sa atraga tot mai multi clienti, studiile de piata efectuate indicand ca i-mode va fi foarte bine primit de utilizatorul roman. i-mode este un serviciu prin care se pot accesa o serie de site-uri web prin intermediul browser-ului din telefonul mobil. Spre deosebire de WAP, noua tehnologie permite si citirea paginilor construite in HTML sau C-HTML. Tehnologia i-mode a fost lansata in anul 1999 de operatorul japonez DoCoMo, cel care de altfel a dezvoltat serviciul, in incercarea companiei de a oferi un serviciu de acces la Internet cu viteze mai mari decat cele existente la acea data la preturi mici. Dezvoltat inca de la inceput pentru a fi un serviciu ieftin si astfel accesibil cat mai multor clienti, utilizatorul i-mode va fi intotdeauna conectat la retea (spre deosebire de tehnologia dial-up, unde navigarea este permisa numai dupa formarea unui numar de telefon de acces), dar va plati numai pentru traficul de date transferat. Un fapt important, care trebuie neaparat precizat, este ca pentru a putea dispune de serviciile i-mode trebuie sa aveti si un telefon compatibil cu aceasta tehnologie, cateva modele de aparate fiind incluse in tabelul alaturat.

Cosmote Romania nu a precizat nici un tarif care ar urma sa fie aplicat pentru traficul i-mode, insa oficialii companiei au asigurat ca-si vor respecta promisiunea de a oferi servicii accesibile tuturor. Pentru a afla mai multe detalii despre "realul internet pe mobil" ne-am intalnit cu Adrian Florea, Manager Dezvoltare Produse si Servicii Cosmote.
i-mode este un serviciu prezent in oferta companiilor grupului OTE din Grecia si Bulgaria. Cum a fost primit acesta la vremea lansarii?
Datorita faptului ca este o tehnologie prietenoasa si usor de folosit, i-mode este un serviciu de succes in toate tarile in care a fost lansat, precum Japonia, Germania, Olanda, Belgia, Franta, Italia, Grecia, Bulgaria sau Spania. Cosmote a lansat serviciul in Grecia in luna iunie 2004. Datorita gamei variate de continuturi, i-mode a devenit in scurt timp un serviciu foarte apreciat de utilizatorii greci de telefonie mobila de toate varstele. Utilizatorii din Grecia au la dispozitie peste 175 de site-uri i-mode si o gama larga de terminale mobile.
Subsidiara Cosmote din Bulgaria, Globul, a lansat i-mode in toamna anului trecut, bucurandu-se de un success important inca din primele luni de la lansare.

Cati utilizatori estimati ca vor folosi serviciul in primele sase luni de la lansare?
Desi nu putem face publice estimarile privind numarul de utilizatori prognozati, studiile efectuate pana in prezent confirma faptul ca i-mode va fi bine primit de utilizatorii romani. Suntem increzatori in succesul acestui serviciu pe piata din Romania.

Veti lansa si un portal Cosmote
cu aceasta ocazie?
In Romania am creat serviciul
i-mode cu aplicatii si continut specific pentru consumatorul roman si nevoile sale zilnice. Serviciul este menit sa reprezinte o unealta prin care utilizatorul sa poata accesa in orice moment printr-o singura apasare de buton informatii utile vietii cotidiene (stiri, meteo, harti). Toate acestea urmeaza sa fie disponibile prin intermediul unei  subsectiuni a site-ului Cosmote, accesibila prin i-mode.

CRISTIAN CURUS
cristian.curus@romanialibera.ro

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea semnificativă a fondurilor pentru creditele IMM Invest+

Vineri 17 mai, la Ploiești, a avut loc o întâlnire care a marcat aniversarea de 30 de ani a Patronatului IMM, la care au...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...
Ultima oră
Pe aceeași temă