12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialHuliganii ruși, parte a „războiului hibrid“ al lui Putin?

Huliganii ruși, parte a „războiului hibrid“ al lui Putin?

Autorităţi guvernamentale și experţi britanici au temeri că violenţele declanșate de huliganii ruși la EURO 2016, nesancţionate de Kremlin, ar putea avea legătură cu regimul Putin.

Cotidianul The Guardian precizează că este în curs o anchetă a autorităţilor britanice asupra faptului că un număr important de persoane implicate în atacurile sălbatice și perfect coordonate asupra suporterilor englezi și a altora, la Marsilia și Lille, au fost identificaţi ca fiind din „servicii în uniformă“ în Rusia.

După arestarea mai multor huligani ruși după incidentele din Marsilia, unde au izbucnit violenţe grave în marginea meciului Anglia – Rusia, Serghei Lavrov, șeful diplomaţiei ruse, a calificat incidentul ca „inadmisibil“ în faţa Dumei (Camera inferioară a Parlamentului). Iar ministerul rus de Externe a convocat ambasadorul Franţei în Rusia, Jean-Maurice Ripert, pentru a-l avertiza contra atmosferei „antirusă“ și asupra „agravării relaţiilor franco-ruse“.

Președintele Putin a criticat vineri violenţele de la EURO 2016 și a cerut autorităţilor franceze să trateze egal suporterii din toate ţările. Şi a folosit momentul pentru a menţiona că este gata să întindă mâna Europei pentru repararea relaţiilor deteriorate de criza din estul Ucrainei, dar a insistat că vestul este responsabil.

Acţiunea huliganilor ruși este considerată o continuare a campaniei Rusiei numită „război hibrid“, experţii britanici estimând că tactica este o stratagemă pentru demonstrarea forţei ruse și o poveste pentru interiorul ţării, pentru a demonstra că toată lumea este contra Rusiei. La Marsilia, agresiunea suporterilor ruși contra fanilor englezi a fost de o violenţă extremă și doi suporteri britanici,  Andrew Bache și Steward Gray, au fost lăsaţi în comă și se luptă pentru viaţa lor după ce au fost atacaţi cu bâte și bare de fier de huliganii ruși. Suporterii ruși au fost arestaţi când se pregăteau să ajungă la Lille, unde urma să se joace meciul Rusia – Slovacia. Printre ei, Alexandre Şprughin, președintele asociaţiei suporterilor ruși și colaborator al deputatului ultranaţionalist Igor Lebedev, membru al partidului de extremă dreapta LDPR. Acest bărbat, văzut deja în compania președintelui Vladimir Putin, a fost fotografiat în trecut făcând un salut nazist în compania unui muzician dintr-un grup rock de extremă dreapta rus.

Huliganii ruși, „extrem de antrenaţi“ potrivit autorităţilor franceze, erau în prima linie în violenţele din Marsilia, dar iniţial nici unul nu a fost arestat, ceea ce a adus critici faţă de forţele de ordine. Potrivit imaginilor acestor incidente, printre sticle de bere și scaune care zburau se pot vedea huligani ruși arborând tricouri, revendicând apartenenţa la cluburile respective – CSKA Moscova, Spartak Moscova, Lokomotiv, Zenith St. Petersburg. Unele cu o inscripţie fără echivoc: „Turul Franţei – Fuck EURO 2016“. Observatorii poliţiei britanice au văzut circa 150 de fani ai Rusiei „utilaţi“ cu protectoare pentru dinţi, mitene de arte marţiale și bandane cu cap de mort. Ei au provocat „un raid asemenea unui comando paramilitar“. Procurorul din Marsilia, Brice Robin, a declarat că 150 de huligani ruși se află în spatele violenţelor izbucnite în oraș după meciul Rusia – Anglia, unde totalul suporterilor echipei ruse a fost de 12.000, în realitate „persoane bine pregătite pentru o acţiune ultra-rapidă, ultra-violentă. Oameni foarte bine antrenaţi“.

Sebastien Louis, istoric specializat în studierea suporterilor radicali, a asistat la scenele de violenţă în Marsilia și vorbește despre  responsabilitatea huliganilor ruși și despre carenţele autorităţilor – de stat și ale UEFA – în gestionarea riscului „huligan“. Suporterii ruși sunt pe locul 3 în huliganismul european.   

 

UEFA a sancţionat Rusia cu o suspendare cu amânare pentru violenţe grave și a deschis proceduri contra Croaţiei și Turciei. Alte trei federaţii riscă proceduri disciplinare pentru incidente cauzate de fanii lor la EURO 2016.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă