12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialHotul german avea pasaport fals de Slovenia

Hotul german avea pasaport fals de Slovenia

Pe 10 decembrie 2005, Matthias Schmidt, directorul unei firme de transporturi de valori, a intrat impreuna cu un complice, intre orele 14.15-14.35, la filiala din orasul Karlsberg (la vreo 20 km de Furstenfeldbruck). Cei doi au avut acces la seif. Pe 24 ianuarie a.c., anchetatorii de la Politia Criminala din Furstenfeldbruck au pus mana pe complicele in varsta de 40 de ani. Politia a gasit 300.000 de euro, o parte din jaf, in podul locuintei complicelui. Ancheta a relevat ca, inaintea faptei, Matthias Schmidt isi procurase un pasaport fals si un permis de conducere din Slovenia. In ziua furtului, Schmidt (tata a doi copii, divortat) s-a dus impreuna cu “ajutorul” sau la Karlsberg, in masina firmei, un BMW inmatriculat la Bayreuth. La Karlsberg, cei doi barbati s-au separat, Schmidt comitand furtul. Luni, 12 decembrie 2005, politistii au gasit BMW-ul la statia de tren rapid din Karlsberg.

Administratiile germana si romana au colaborat “foarte bine”

Politia din Furstenfeldbruck presupune ca “Matthias Schmidt a plecat in Romania direct dupa comiterea infractiunii”. In cele din urma, anchetatorii au putut localiza unde se afla infractorul. Pana la arestarea sa, sambata trecuta, neamtul a locuit la Bucuresti, in apartamentul unei romance de 38 de ani, pe care a cunoscut-o anul trecut in Egipt, in concediu. Potrivit Politiei germane, “femeia nu a stiut nimic despre actiune”.
Michael Haber ne-a declarat ca “administratiile romana si germana au colaborat foarte bine”.
Functionarii de la Kripo Furstenfeldbruck si un colaborator de la Politia Federala Bavareza au ajutat autoritatile romane de la Bucuresti.
Dupa ce “prezumtivul hot de milioane a parasit locuinta, catre ora 14.35, pentru a face cumparaturi intr-un supermarket din apropiere, politistii unui grup special roman au dat asaltul. Pe strada i s-au pus catusele”, descrie Politia din Furstenfeldbruck actiunea spectaculoasa de sambata.
In locuinta femeii a fost gasita cea mai mare parte din suma furata. “Dedesubturile actiunii trebuie inca scoase la lumina prin interogatorii”, afirma in continuare purtatorul de cuvant al Politiei bavareze. Procuratura Munchen II va depune o cerere formala de extradare. In acest context, va fi adusa in Germania si suma gasita la Bucuresti.

Actiune de succes

La Furstenfeldbruck, un grup format din opt politisti a coordonat ancheta. “Prin arestarea lui Matthias Schmidt, politistii au reusit in cel mai scurt timp a doua captura a unui hot de milioane, care era dat in urmarire in intreaga lume” – apreciaza purtatorul de cuvant. In octombrie 2005, Kripo din acelasi oras a pus mana la Zadar (Croatia) pe Ingo Spitz. Neamtul furase 7 milioane din seiful unei banci situate chiar in Furstenfeldbruck.
Pe 12 ianuarie, urmarirea lui Matthias Schmidt fusese anuntata la o cunoscuta emisiune specializata in crime.

1.329.640 euro gasiti in valizele lui Matthias Schmidt
Anchetatorii au finalizat, ieri, numaratoarea banilor gasiti in apartamentul din cartierul Drumul Taberei inchiriat de Matthias Schmidt. Potrivit politistilor IGPR, care au asistat la numaratoare, alaturi de procurori, in cele doua valize s-au gasit in total 1.329.640 euro. Pana la solutionarea cererii de extradare, suma fost depusa la o banca comerciala. Matthias Schmidt, acuzat ca a furat 2.100.000 euro de la o firma de transport valori, unde lucra ca director, a fost audiat, ieri, de o echipa a Politiei Criminale Germane, sosita de la Munchen. Schmidt era urmarit international de Biroul Interpol Wiesbaden din data de 27 ianuarie a.c. El a fost capturat a doua zi de catre o echipa de ofiteri ai Serviciului Urmariri din Inspectoratul General al Politiei Romane.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă