17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialHodorkovski, eliberat pentru a fi executat...silit

Hodorkovski, eliberat pentru a fi executat…silit

Curtea Supremă de Justiţie a Rusiei a decis că Mihail Hodorkovski, fostul proprietar al Yukos, trebuie să plătească 17 miliarde de ruble (circa 550 de milioane de dolari americani) taxe şi impozite restante, anunţă Agenţia Rusească de Informaţii Juridice – RAPSI.

În 2005 instanţa din Moscova a impus plata acestei sume lui Hodorkovski şi asociatului său, Platon Lebedev. Mihail Hodorkovski a depus o cerere către CEDO cerând protecţie pentru proprietăţile sale ţinând cont că trebuie să returneze taxele către stat. CEDO a încuviinţat cererea lui Hodorkovski în iulie 2013.

Cu toate acestea, instanţa din Rusia a răspuns în luna iulie că “prejudiciul material cauzat de infracţiunile comise de cei doi asociaţi se ridică la 17 miliarde de ruble, conform probele colectate în acest caz”. Prin urmare, instanţa de judecată a decis să colecteze suma de la Hodorkovski şi Lebedev.

Citeşte şi: Ce i-a promis Hodorkovski lui Putin pentru a obţine graţierea

După ce a fost anunţată decizia Curţii Supreme de Justiţie, purtător de cuvânt al lui Hodorkovski, Olga Pispanen, a declarat reporterilor că acesta va lupta să anuleze creanţele fiscale utilizând “toate mecanismele legale disponibile”.

La rândul său, avocatul lui Lebedev a spus că şi clientul său nu va renunţa şi se va judeca cu statul.

Citeşte şi: Asociatul lui Hodorkovski, eliberat din închisoare

În 2005, Hodorkovski şi Lebedev au fost condamnaţi la opt ani de închisoare pentru fraudă şi evaziune fiscală. Al doilea proces a început în martie 2009, aceştia fiind declaraţi vinovaţi în decembrie 2010. Tribunalul Districtual Khamovnichesky de la Moscova a decis că cei doi foşti asociaţi trebuie să facă 14 ani de închisoare pentru furt de petrol şi spălare de bani.

Hodorkovski a fost graţiat pe 20 decembrie de către preşedinte rus Vladimir Putin. Ulterior şi asociatul acestuia, Platon Lebedev, a fost eliberat după 10 ani de închisoare.

Cele mai citite

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă